Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
Yemenli İş Adamları Türk-Yemen İş Forumu için Adana'da
Haber Galerisi
  • Yemenli İş Adamları Türk-Yemen İş Forumu için Adana'da

  • 23 Şubat 2014

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ve Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı işbirliğinde (TYDTA); Türk Hava Yolları ve MP Investment katkısı; Adana Ticaret Odası, Adana Sanayi Odası, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ve Adana Ticaret Borsası’nın destekleri ile 10 Ocak Çarşamba günü “Türk –Yemen İş Forumu” düzenlendi.

Program kapsamında heyet ilk olarak, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret ederek, yetkililerden sanayi bölgesi ile ilgili bilgi aldı. Ayrıca bazı firmaları gezerek, faaliyetleri yerinde inceledi. Heyet daha sonra Adana Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen ikili işbirliği toplantısına (B2B) katıldı.

ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu konuşmasında, "Tarihsel bağlarımızın bulunduğu Yemen ve Adana arasında ticari iş birliklerinin arttırılması için bu tür organizasyonların yaşamsal olduğunu düşünüyoruz. Bölgemizin iş ve yatırım olanaklarının tanıtımında Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı da en önemli paydaşlarından bir tanesidir. Bu etkinlikte olduğu gibi, önümüzdeki dönemde yatırım olanaklarımızın yurt dışı yatırımcılara tanıtılmasına kendileriyle daha yoğun ilişki içerisinde olmanın gayreti içerisinde olacağımızı belirtmek isteriz" diye konuştu. Altunsu, Körfez ülkelerinde ve Uzakdoğu'da etkin bir role sahip Yemen iş dünyasının Adana ile iş yapmasının çok önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, gerçekleştirilen bu faaliyetin bölgeler ve ülkeler arası ticaretin artmasına önemli katkı sağlayacağını belirterek, “Yemen stratejik konumu nedeni ile bulunduğu coğrafyada uluslararası ticaret için de önemli fırsatlar barındırıyor. Özellikle transit ticarette önemli bir lojistik merkez potansiyeli taşıyan Yemen bu anlamda da değerlendirilmelidir. “dedi.

TYDTA Körfez Temsilcisi Mustafa Göksu ise, Türkiye'nin 2002 yılında 15 milyar dolar olan dış yatırımının 2017 yılında 180 milyar dolara çıktığını belirten Göksu, "Bizim ülkemizde doğan insan değil, ülkemizde katma değer üreten her yatırımcı bir vatandaşımızdır. Bunun için 2002'de sadece 15 milyar dolar olan Türkiye'nin dış yatırımları 2017 sonunda 180 milyar dolara çıktı. Bunun tek sebebi dışarıdan gelen yatırımcıyı iyi bir şekilde kucaklamak" şeklinde konuştu.

ÇKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Torun, Adana’nın yatırım potansiyeline ilişkin sunum gerçekleştirdi.

Konuşmaların ardından,  Yemenli iş adamları ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve Adana ekonomisine ve ihracatına doğrudan katkı yapılması amacıyla düzenlenen B2B çerçevesinde, yaklaşık 3 saat boyunca Adanalı iş adamları ile bir araya gelerek, iş bağlantıları kurma ve geliştirme şansı yakaladı. 

İkili görüşmelerin sonrasında ise, “Türk-Yemen İş Forumu” kapsamında misafir edilen heyet onuruna,   Adana Valisi Mahmut Demirtaş’ın teşrifleriyle, gala yemeği düzenlendi.

Gala yemeğine, Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Mohammed Abdulwaıd Almaıtamı, TC Yemen Büyükelçisi Levent Eler, TC Cidde Başkonsolosu Akif  Menevşe, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Başbakanlık TYDTA Körfez Temsilcisi Mustafa Göksu, Al-Ahmet Group Başkanı Hameed Al-Ahmer, Türkiye Yemenliler Birliği Başkanı Yaser Ahmet Ali Sheyh ve Adana iş dünyası katıldı.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Türk-Yemen ticari ilişkileri her iki ülke halklarının ve devletlerinin iyi niyetli yaklaşımlarına rağmen istenen düzeye çıkamadığına; son dönemde Yemen'de yaşanan siyasi sıkıntılar nedeniyle de ciddi oranda düşüş gösterdiğine dikkat çekerek  “2016 yılında Türkiye'nin Yemen'e ihracatı 537 milyon dolar civarında gerçekleşmiştir. 2017 yılının ilk 11 aylık dönemdeki ihracat ise 517 milyon dolardır. Adana'nın Yemen'e, 2012 yılında 6,3 milyon dolar olan ihracatı, 2016 yılında 1,5 milyon dolar seviyesine düşmüştür. 2017 yılının ilk 11 ayında 740 bin dolarlık ihracat ile düşüş devam etmiştir. Bu rakamlar, düzenlenen Türk-Yemen İş Forumu'nun önemini bizlere bir kez daha göstermektedir. Bu işbirliği formuyla taraflar birbirini daha yakından tanıma fırsatı bulacak; yeni yatırımların ve ortaklıkların tohumları atılacaktır. Forum vesilesiyle Türkiye ile Yemen halkları arasındaki güçlü gönül bağları, ticari ve ekonomik bağlarla pekiştirilecek; her iki ülke birbirine daha da yakınlaşacaktır.” şeklinde konuştu.

Yemen Sanayi ve Ticaret Bakanı Mohammed Abdulwaıd Almaıtamı ise, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çaba gösterdiklerini belirterek, Türk-Yemen İş Forumunun düzenlenmesinde desteği olan kişi ve kurumlara teşekkürlerini iletti.

TC Yemen Büyükelçisi Levent Eler,  Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü,  ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Başbakanlık TYDTA Körfez Temsilcisi Mustafa Göksu’nun da birer konuşma yaptığı gala yemeği, hediye takdimi ile son buldu. (10 Ocak 2018)