Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürütücüsü olduğu “2021 yılı Üreten Şehirler” programı kapsamında desteklenen, Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) tarafından hazırlanan, İhracat Odaklı Dijital Dönüşüm Projesi’nin protokolü imzalandı.
Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Ahmet Rifat Duran ve TÜSİOB Başkanı Gül Akyürek Balta arasında imzalanan proje ile TÜİOSB’nin sürdürülebilir ihracat için dijitalleşme odaklı olarak yeşil dönüşüm standartlarına uyum sağlanması amaçlanıyor.
TÜİOSB Müdürlüğü, yönetim ve yatırımcısının dijital dönüşüm konusunda ihtiyaç duyduğu ve dönüşüme liderlik edecek kurumsal yapının oluşması, teknik düzeyde bilgi eksikliğinin giderilmesi amacı ile hazırlanan proje kapsamında, yetkinlik geliştirme programı, dijital olgunluk değerlendirme ve yol haritası oluşturma, dijital ikiz fabrika pilot çalışması gerçekleştirilecek.
“Yetkinlik Geliştirme Programı” kapsamında Mersin ili ve Çukurova bölgesi geneli için dijital dönüşüm ve sanayide rekabetçilik konularında faaliyet gösterecek uzman kadroların yetiştirilmesi ve kurumsal bir yapının oluşturulması amacına yönelik olarak 22 kişilik bir uzman kadro geliştirilecek.
“Dijital Olgunluk Değerlendirme ve Yol Haritası” kapsamında uluslararası düzeyde bir değerlendirme yöntemi olan Dijital Olgunluk Değerlendirme sistemi (SIRI) ile TÜİOSB bünyesinde üretim yapacak iki firmaya yönelik olarak pilot düzeyde “Dijital Olgunluk Değerlendirme” çalışması yürütülecek ve ardından dijital dönüşüme yönelik yol haritası ortaya koyulacak.
“Dijital İkiz Fabrika Pilot Çalışması” ile seçilen firmaların dijital ikizleri hazırlanacak ve üretim ekipmanlarından nesnelerin interneti yöntemi ile farklı zamanlarda elde edilen veriler ortak bir kütüphaneye adreslenerek işletme yönetimi için ortak dile dönüştürülerek anlamlandırılacak, bu işlemin sonunda ise işletme üretim süreci raporlanarak işletmeci için yönetim uygulaması gerçekleştirilecek.