Yenilikçi çalışmaların ihracatla buluşmasını ve inovasyon kültürünü yaygınlaştırmayı amaçlayan Çukurova Kalkınma Ajansı’nın da ortak olduğuTürkiye İnovasyon Haftası Adana etkinliği HiltonSA Otel’de yoğun katılımla başladı.
Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ve Adana Sanayi Odası (ADASO) ev sahipliğinde Arçelik, Türk Ekonomi Bankası ve Türk Hava Yollları stratejik partnerliğinde Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, TEMSA, Çukurova Fuarcılık, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ve Adana Büyükşehir Belediyesi katkıları ile düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası Adana etkinliği başladı. Yenilikçi çalışmaların ihracatla buluşmasını ve inovasyon kültürünü yaygınlaştırmayı amaçlayan etkinlik iki gün sürecek.
Aymen: “En büyükler, en inovatiflerdir”
Açılış töreninde konuşan AKİB Koordinatör Başkanı ve Türkiye İnovasyon Haftası Adana Komite Başkanı Bülent Aymen, ihracatçılar olarak her zaman inovasyonu ülkede geliştirebilmek için gayret gösterdiklerini belirterek, “Üretim, klasik yöntemlerle bir işe yaramıyor. Farklı sonuçlar için değişimden korkmamak lazım. Bu bilince sahip olduğumuz an ve değişimin peşinden koştuğumuz zaman, inovasyonu gerçekleştirmiş olacağız. Sadece üretim ve ihracatta değil, hayatın tüm katmanlarında, günlük yaşamda da yapma bilincine sahip olacağız. Ancak o zaman gelişmiş ülkeler seviyesine geleceğiz. Rekabet şansımız az. Üretim çoğalınca karı düşürmek zorunda kalıyoruz. Bu durumda işletmeleri geliştirmemiz mümkün değil. Bu nedenle inovasyonun, AR-GE, tasarım ve markalaşmanın çok önemli olduğunu sizlerin de bilip, yönelmesi lazım. Fiyat düşürerek değil, inovatif, katmadeğerli sattığımızda daha fazla döviz kazanıyoruz ve daha fazla refaha sahip oluyoruz. En büyükler en inovatifler.”diye konuştu.
Kıvanç: “İnovasyon haftasına gençlerin yoğun katılımı sanayiciler için umut kaynağı”
ADASO Başkanı Zeki Kıvanç da, değişim ve gelişimin Çukurova topraklarının doğasında olduğunu ve maalesef bölgenin bugün arzu edilen yerde bulunmadığını söyledi. Adana inovasyon haftasının en yoğun katılımcısının gençler olmasının sanayiciler için en itici güç ve umut kaynağı olduğunu belirten Kıvanç, “Bu potansiyeli iyi yönlendirmek gerekiyor. Özelde bölgemizde, makro anlamında ülkemizin kalkınması ancak potansiyelin doğru kazanılmasıyla mümkündür” dedi.
Kocasert: “İnovatif yöntemleri işin içine dahil edip yüksek teknoloji ihracatına başlamadan hedeflere ulaşmak zor”
TİM Başkan Vekili Süleyman Kocasert konuşmasında, Türkiye'nin en önemli meslek örgütlerinden bir olarak inovasyonu bu ülkenin belleklerine, iş dünyasına, evlere, ailelerin güncel hayatına sokmak için 2012 yılında yola çıktıklarını belirtti.
Geleneksel yöntemlerle, sadece daha çok çalışarak, üreterek sanayi ve ihracatın gelebileceği noktanın belli olduğunu ifade eden Kocasert, "İnovatif yöntemleri işin içine katıp orta teknoloji ihracatını daha yukarıya taşıyıp, yüksek teknoloji ihracatına başlamadan hedeflere ulaşmak çok zor görünüyor. Son bir kaç yıldan beri ihracatımız 150 milyar dolar civarında adeta patinaj yapıyor. Elbette bunda dünyada yaşanan ekonomik gelişmelerin, makro sorunların, yakın coğrafyamızdaki jeopolitik risklerin, AB'nin yeterince büyümemesinin, Rusya ile yaşadığımız sorunların büyük etkisi var ama gözardı etmememiz gereken başka bir etken de yeterince orta ve yüksek teknoloji ihracatı gerçekleştiremiyor olmamız. TİM olarak önce Ar-Ge, ardından inovasyon, tasarım ve markalaşma dedik. Sözümüzün de sonuna kadar arkasındayız. Biz bu söylemlerimizden asla vazgeçmeyeceğiz." dedi.
Sözlü: “Herkesin yaptığından daha farklısını yapmak gerekiyor”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de, rekabet şartlarının zorlaştığı yerlerde üretimin, karlılık ve verimliliğin daha fazla zorlaştığını dile getirerek, inovasyonun özgür iklimi sevdiğini kaydetti. Sözlü, inovasyonun önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bunun için herkesin yaptığını daha farklı yapmak ya da herkesin yaptıklarından çok daha farklısını ya da yapamadıklarını yapmak gibi arayış içerisinde olduğumuz zaman, piyasaya yeni mesajlar sunduğumuz zaman muhakkak ki daha başarılı olacağız” diye konuştu.
Demirtaş: “Teknoloji düzeyi ve katma değeri yüksek ürünler üretilmeli”
Adana Valisi Mahmut Demirtaş konuşmasında, küreselleşen dünyada ülkenin önemli bir aktör haline gelmesi için yenilikçi yaklaşımın benimsenmesi, teknoloji düzeyi ve katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini belirterek, “Uzun soluklu, sağlıklı, sürdürülebilir bir büyüme sağlanmasının en kısa yolunun bilgiyi üretme ve onu nitelikli biçimde kullanıp katma değere dönüştürmekten geçer. Bu nedenle ayakları yere basan bir Ar-Ge ve inovasyon sistemini tüm paydaşların kurumsallaştırması gerekiyor." diye konuştu.
Etkinlik süresince iş dünyasının önde gelen isimlerinin katılımları ile Tasarım ve İnovasyon, İlham Veren Girişimciler, Türk İş Dünyası, Dünyada Başarılarıyla Tanınanlar, İnovatif Şirketlerin Yıldız CEO'ları, Başrolde İnovasyon, Sıradışı Kadınlar, Akıllı Nesneler, Endüstri 4.0 ve Anadolu'nun Güneyinde Dünya Mutfağına Armağan gibi çeşitli konularda dünyaca ünlü uzmanlarla paneller ve konferanslar ile workshoplar ve eğitimler gerçekleştirilecek.
Ayrıca Çukurova Kalkınma Ajansı etkinlik süresince Ajans faaliyetlerini ve bölgenin yatırım imkânlarını yurtiçi ve yurtdışından gelen ziyaretçilere tanıtmak amacıyla stant açtı. (27 Ekim 2016)