Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından Mersin Valiliği himayesinde ve koordinasyonunda; Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde yürütülen “RIS Plus Mersin: Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi” çalışması kapsamında ilgili kamu kurumları yöneticileri, meslek odaları temsilcileri ve iş adamlarının katılımıyla Mersin Divan Oteli’nde çalıştay gerçekleştirildi.
Mersin Valisi Sayın Özdemir Çakacak katılım sağladığı çalıştayda, Türkiye İstatistik Kurumu Adana Bölge Müdürü Durmuş Ali Şahin, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, ilgili kamu kurumu yöneticileri, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile iş adamları da yer aldı.
ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu açılış konuşmasında, RIS Plus Mersin: Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi’nin daha önce uygulanan RIS Mersin Bölgesel İnovasyon Stratejisi çalışmasının devamı niteliğinde olduğuna dikkat çekerek, kurumlar ile bir araya gelerek daha yenilikçi, sürdürülebilir, ar-ge ve inovasyona dayalı bir çalışma başlattıklarını ifade etti.
RIS Plus Mersin: Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi" çalışmasının Mersin ekonomisinin ar-ge ve inovasyona dayalı olarak, geleceğin şartlarına uygun bir şekilde nasıl geliştirilebileceğinin yolarını arayan özellikle yatırımcılar, girişimciler ve iş insanlarının fikirleri doğrultusunda şekillenen bir yaklaşım doğrultusunda oluşturulabilmesi amacıyla çalıştayın düzenlendiğini belirten, Altunsu, devamı gelecek bu çalıştaylar neticesinde strateji planına son halinin verileceğini açıkladı.
Daha sonra Proje Danışmanı Prof Dr. Tamer Gök RIS Plus Mersin projesi ile ilgili teknik sunum gerçekleştirdi.
Mersin Valisi Özdemir Çakacak konuşmasına, bilgi ve teknoloji düzeyi yüksek, ar-ge ve inovasyona dayalı, kaynakların etkin ve verimli kullanıldığı, yeni istihdam imkânlarının sağlandığı, adil ve refah düzeyi yüksek bir ekonomik modele ihtiyaç duyulduğunu belirterek başladı. Konuşmasına, RIS Plus Mersin Projesi’nin, geleceğin şartlarına uygun bir Mersin ekonomisinin, ar-ge ve inovasyona dayalı olarak nasıl geliştirilebileceğinin yollarını arayan bir bölgesel strateji çalışması olduğunu söyleyerek devam eden Vali Çakacak; “Mersin; ülkemizin inovasyonun önemini ve geleceği şekillendirmedeki rolünü ilk kavramış kentidir. 2005 – 2008 yılları arasında uygulanan RIS Mersin Projesi, Türkiye’de ve AB üyesi ülkeler dışında uygulanan ilk Bölgesel İnovasyon Stratejisi olmuş, bu kapsamda kentimizde çok önemli faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Tarım, gıda, lojistik ve turizm alanlarında platformlar oluşturulmuş, inovatif yaklaşımların nasıl sergileneceği, bu sektörlerin geleceğe nasıl taşınacağı tartışılmıştır. Kentimiz; ilgili sektörlerde oluşturulan master planları ve gerçekleştirilen kümelenme faaliyetleri ile RIS Mersin deneyiminden önemli kazanımlar elde etmiştir” dedi.
RIS Plus Mersin Projesi’ni tüm paydaşlarının destek ve katkılarıyla başlattıklarını belirten Vali Çakacak, RIS Plus Mersin Projesi ile inovasyona dayalı ekonomik büyümenin sağlanabilmesi için gerekli olan bir stratejik plan hazırlanarak, tüm paydaşların görevlerini tanımlayan, önceliği süreklilik ve sürdürülebilirlik olan bir eylem planının oluşturulmasının ardından uygulama safhasına geçileceğini kaydetti.
Stratejinin doğru belirlenerek, proje uygulama safhasının verimli ve etkin geçmesi için; bu çalıştaylarda ortaya konan görüş ve önerilerin büyük önem taşıdığını vurgulayan Vali Çakacak, sözlerine iş insanlarımızın da kentimizin kalkınmasına katkı sunacak her çalışmaya destek olacağına ve sahipleneceğine inancının tam olduğunu belirterek son verdi.
Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Nejat Erk’in gerçekleştirdiği strateji belirleme safhasının öncesinde, ortaya konan mevcut durum analizi ile ilgili paydaşların görüş ve önerilerinin alındığı oturuma geçildi.(7 Mart 2017)