Mersin Valiliği himaye ve koordinasyonunda, Çukurova Kalkınma Ajansı desteği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile hayata geçirilen Mersin’in geleceğine yön verecek RIS Mersin + Strateji Çalıştayı Mersin Hilton Oteli’nde düzenlenen açılış toplantısı ile başladı.
40 aylık bir süre içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan RIS Mersin + Strateji Çalışması hazırlık döneminin ardından çalışmanın ilk faaliyeti olarak geçmiş dönemde gerçekleştirilen RIS Mersin projesinin paydaş kurumların ve sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen çalıştaylarla detaylı bir değerlendirilmesi yapıldı.
Açılış toplantısına Mersin Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Ahmet Çamsarı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, kamu ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇKA Genel Sekreteri Dr.Lutfi Altunsu, Regional Innovation Strategies (RIS) projesinin bölgenin inovasyona dayalı gelişimini öngören AB programı olduğuna değinerek, projenin bölgesel diyaloğun başlatılması, araştırma, teknoloji geliştirme ve inovasyonla ilgili tüm kişi ve kuruluşların katılımını sağlama, bu alanlarla ilgili bölgesel ihtiyaçların ve yeterliliklerin analizi, politikalar ve uygulamalara ilişkin önceliklerin belirlenmesi, somut eylem planlarının ve pilot projelerin geliştirilerek uygulanması gibi unsurları içerdiğini ifade etti.
2005-2008 yılları arasında Avrupa Komisyonu’nun ortak finansmanı ile Altıncı Çerçeve Programı kapsamında Mersin’de gerçekleştirilen ve kentte ortak hareket etme ve inovasyon kültürünün temellerinin atıldığı RIS Mersin Projesi’nin Mersin için bu zamana kadar yapılmış en anlamlı çalışma olduğunu değinen Altunsu proje süresince “Mersin Avrupa Yenilikçi Bölgeler (IRE) ağına üye olmuş, pilot uygulamalar ile bölgedeki inovasyon faaliyetleri artırılmış, inovasyona dayalı girişimcilik teşvik edilmiş, kentin kalkınmasına katkı sağlayan Mersin İnovasyon Stratejisi ve eylem planları hazırlanmıştır. Bunun yanı sıra günümüzde de çalışmaya devam eden sektörün öncü temsilcilerinin yer aldığı Tarım-Gıda, Turizm ve Lojistik Platformları oluşturulmuş, işbirliği kültürü oluşturmak belki de bu çalışmanın en önemli katkısı olmuştur. Tüm bu gelişmelerin sonucunda bir kentin gelişmesinde Ar-Ge ve inovasyonun önemi anlaşılmıştır.” dedi.
Altunsu: “Hedefimiz bölgemizin sahip olduğu potansiyeli daha inovasyon temelli projeler ile pekiştirmek.”
RIS Mersin projesinin devamı ve tamamlayıcısı olarak RIS Mersin + Strateji çalışmasında; daha hedef odaklı olmayı, bölgemizin sahip olduğu potansiyeli inovasyon temelli projelerle pekiştirmeyi ve çevresel ve sosyal inovasyonu da kapsamayı hedeflediklerini vurgulayan Altunsu, RIS Mersin Plus Stratejisi ile ilgili “4 Haziran 2015 tarihinde imzalanan İşbirliği Protokolü neticesinde Valiliğimiz, Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Mersin Üniversitemiz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odamız, Ajansımız temsilcilerinden meydana gelen RIS MERSİN + Yürütme Kurulu oluşturuldu. Kurul, yaz dönemi boyunca bir araya gelerek RIS MERSİN + Strateji Çalışmasının detaylı bir iş planını hazırlamış ve ilgili tarafların yükümlüklerini belirlemiştir. RIS Mersin Projesi ile başlayan işbirliği kültürün RIS Mersin + Strateji Çalışması ile daha da pekişeceğine gönülden inanıyorum. “ dedi.
Altunsu, Mersin RIS projesinin artıları ve eksilerinin değerlendirileceği, projenin seçilmiş sektörleri olan “turizm,” “Lojistik”, “Tarım” sektörleri ve “inovasyon ve kurumsallaşma” ile “eğitim ve istihdam” gibi yatay alanlarda çalıştaylar Mersin’in inovasyona dayalı kalkınmasına katkıda bulunacak yerel paydaşların davet edildiği çalıştaylarda sağlam, yönlendirici veriler sağlamasını ve çalışmanın ilerleyen faaliyetleri için itici bir güç olmasını temenni ettiğini belirtti.
En kısa sürede Adana’da da benzer bir çalışmayı hayata geçireceklerini kaydeden Altunsu, bu nedenle RİS Mersin + Projesini önemsediklerini ve kendileri için yol gösterici olacağını söyledi.
Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi adına söz alan Prof. Dr. Tamer Gök, Bölgesel Gelişmişlik Stratejisi olarak tanımlanan RİS Projesi’nin Türkiye’de ilk uygulandığı ilin Mersin olduğunu hatırlattı. Bu projenin Avrupa’da 15 yıldır uygulandığını kaydeden Gök, “Yaklaşık 95-100 bölgede uygulandıktan sonra Türkiye’ye geldi ve ilk kez de Mersin’de hayata geçti. Bu açıdan da önemli olduğunu ifade etti. Gençlerin girişimcilik ve inovasyona ilgisinin artmasının da bu çalışmanın önemli yönlerinden birisi olduğunu kaydeden Gök, inovasyona ilginin arttığını, AB firma ve kurumlarıyla ortak çalışma imkânları tanındığını söyledi. Proje hedefinde bölgesel inovasyon sisteminin kurulması, hızlı büyüyen yenilikçi şirket kurulmasını sağlama bulunduğunu belirten Gök, bu hedef doğrultusunda yapılan çalışmaları anlattı. Gök proje ile ilgili “523 bin Euro’luk bütçeye sahip olan projenin 325 bin Euro’su AB’den hibe geldi. Sayısız toplantılar yapıldı. 24 bin yayın hazırlandı. 10 tane forum ve çalıştay gerçekleştirildi. 1163 anket yapıldı. Sonuç alınamayan çalışmaların da olmasına rağmen Mersin’de inovasyon kültürünün oluştuğunu söyleyebiliriz dedi.
“RIS Mersin Projesi Türkiye’nin İlk Bölgesel Yenilik Stratejisi”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ise, konuşmasında, 2006 yılında Avrupa Komisyonu ortak finansmanı ile 6. Çerçeve Programı kapsamında, MTSO’nun sekretaryasında başlayan, kamu ve özel tüm kent dinamiklerini bir masa etrafında toplayan RIS Mersin projesinin, Türkiye’nin ilk bölgesel yenilikçilik stratejisi olduğunu söyleyerek, “RIS Mersin projesi ile Mersin, güçlü sektörlerini tespit etti, kamu veya özel tüm sektörel dinamikleri kapsayan platformlarını kurdu. Gerçekten Mersin’i her anlamda yukarılara taşımış olan bu projenin, yeni dünya ekonomisine ayak uydurması amacıyla revize edilmeye ihtiyaç duyuldu. RIS Mersin Plus, değişimin arkasından değil, önünden gitmektir. Yine tüm Mersin dinamikleri bu işin içinde olacak. Artık ne yapacağımızı ve ne beklediğimizi biliyoruz. Toplum, eğitimin kendisini nasıl dönüştüreceğini daha iyi biliyor. Yani, birinci RIS Mersin’de karşılaştığımız dirençlerle ve zorluklarla artık karşılaşmayacağız. Yeni RIS Mersin Plus eksik kalan kısmın tamamlayıcısı olacaktır.” dedi. Yeni RIS Mersin ile daha akıllı bir kent hedeflendiğini belirten Aşut bu süreçte en çok RIS Mersin tecrübesi ile üst düzeyde nitelik kazanan kent dinamiklere güvendiklerini ifade etti.
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ahmet Çamsarı ise, günümüzde kentlerin rekabet etme sürecinde ortaya çıkan markalaşma kavramına değinerek “Markalaşmak için o kentin hangi konularda güçlü olması gerektiği, hangi konulara liderlik yapabileceği, özel sektör ve STK’lar, kar amacı gütmeyen kurumların nelere kadir olabileceğinin belirlenmesi yola çıkış için olmazsa olmaz. Mersin bu açıdan oldukça şanslı, çünkü belki de Türkiye’de ilk yola çıkanlardan biri Mersin. Bu yola diğer kentlerden daha önce adım atarak RIS Mersin projesini yürütmüştür. Üniversitemiz de bu projenin önemli bir paydaşı olarak üzerine düşen rolü, RIS Mersin projesinin stratejik hedeflerinden dördüncüsünü, bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) kurarak yerine getirmiştir. Mersin’in ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli projelerden biri olan RIS Mersin Projesi’nin günümüz ihtiyaçları dikkate alınarak proje faaliyetlerinin yenilenmesi ve bu sayede Mersin’e yeni bir ivme kazandırılması oldukça önemlidir” dedi.
Kocamaz: “Mersin’in sorunlarının çözümü noktasında yapılacak her türlü proje için hazırız.”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin’in sorularının çözümü noktasında yapılacak her projenin içinde, atılacak her adımın yanında olacaklarını söyleyerek, bu tür çalışmalara destek verdiklerini belirtti. Mersin’in yoğun göç alan bir kent olduğu için sorunlarının da çok fazla olduğunu ve ilk sırada işsizliğin geldiğini belirten Kocamaz, “Siz kendinize göre planlamalar yaparsınız, projeler oluşturursunuz, rekabeti ön plana çıkaracak, kentin değerlerini fark ettirecek noktalar için adımlar atarsınız ama her zaman bu konuda beklediğiniz son neticeyi alamayabilirsiniz. Çünkü hem dünyanın hem kentin şartları her geçen gün değişiyor. Mersin’de rekabetle ilgili konular öne çıkan değerlendirmeler yaparken hiçbirimizin aklına bugünkü Suriyeliler konusu gelmiyordu, öyle bir sorun yoktu. Bugün gelinen noktada bu riskleri de göz önünde tutarak yeniden bir yapılanma, bir planlama gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Çakacak: “RIS Mersin Plus Projesi kentin kalkınmasına hizmet edecek bir projedir.”
Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise, bir kentte ekonomik, kültürel ve sosyal yönden gelişmenin ve kalkınmanın sağlanabilmesi için ildeki tüm paydaşların ortak bir kent kimliği ile hareket etmeleri son derece önem arz ettiğini belirterek, bu yaklaşımla ildeki kamu, yerel yönetim, üniversite, meslek örgütleri ve sivil toplum gibi kentin tüm dinamiklerinin bu projeyi el birliği içinde sahiplenmeleri, RIS Mersin Plus projesinin kentimizin gelişimine ve kalkınmasına hizmet edeceğine inancımızı pekiştirmekte” diye konuştu.
Günümüz dünyasının hızla bilgi ekonomisine doğru dönüşmeye başladığını dile getiren Çakacak, söz konusu dönüşümle birlikte araştırma, geliştirme ve inovasyon faaliyetlerinin ekonomik ve sosyal kalkınma politikalarının özüne yerleştirilmesinin öneminin gittikçe arttırdığını belirtti. Çakacak, “Ülke olarak güçlü şekilde var olabilmemizin temel koşulunun, yenilik yaratma kültürünü, inovasyon kültürünü benimseyerek katma değeri yüksek ürünler üretmekten geçtiğini biliyoruz. Mersin, kaynakları ve potansiyele sahip olmasının avantajını inovasyon temelli projelerle değerlendirebilecektir. İlimizde yenilikçiliğin artırılmasına, doğal ve beşeri potansiyelimizin kullanılması ve gelişmesine katkı sağlayacağına, Mersin’in hak ettiği konuma güçlü şekilde taşıyacağına inandığım RIS Mersin Plus projesini önemsiyorum. Bu tür çalışmaların Mersin’i küresel rekabette bir adım öne çıkaran, her anlamda gelişmiş, dünya şehri yapma hedefimize bizleri daha da yakınlaştıracağına inanıyorum. RIS Mersin projesi de yeni çalışmada bize önemli bir ışık tutacak” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından TOBB tarafından “Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi’ yarışmasında Mersin’i temsil eden tek firma olarak girme başarısı gösteren Berdan Cıvata Firması’na Vali Çakacak teşekkür belgesi verdi.
Ardından Tarım-Gıda Platformu adına Mustafa Asparuk ve Seniye Kazanç, Turizm Platformu adına Numan Olcar, Lojistik Platformu adına Fevzi Filik proje kapsamında geçmiş dönemde gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Toplantının öğleden sonraki oturumunda proje için belirlenen sektörlerden oluşan Gıda- Tarım, Lojistik ve Turizm sektörü çalıştayları düzenlenerek projenin artıları ve eksileri tartışılarak çözümler arandı. Organizasyonun ikinci gününde İnovasyon ve Kurumsallaşma, Eğitim ve İstihdam çalıştayları gerçekleştirilecek. (19 Ekim 2015)