Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
On Birinci Kalkınma Planı Akdeniz Bölgesi İstişare Toplantısı Mersin'de Gerçekleştirildi
Haber Galerisi
  • On Birinci Kalkınma Planı Akdeniz Bölgesi İstişare Toplantısı Mersin'de Gerçekleştirildi

  • 07 Nisan 2018

“On Birinci Kalkınma Planı Akdeniz Bölgesi İstişare Toplantısı” Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan başkanlığında, Mersin Hilton Oteli’nde gerçekleştirildi.

 

Akdeniz Bölgesi’ndeki TR61 (Antalya, Isparta, Burdur), TR62 (Adana, Mersin) ve TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) Düzey 2 İstatistiki Bölgelerinden oluşan toplam sekiz ili kapsayan toplantıya, Akdeniz Bölgesi’ndeki illerin valileri, büyükşehir belediye ve belediye başkanları, rektörleri, oda borsa ve birlik başkanları, kalkınma bakanlığı yetkilileri, kalkınma ajansı genel sekreterleri katıldı.

 

Toplantıda, On Birinci Kalkınma Planı hazırlıkları kapsamında şimdiye kadar gerçekleştirilen faaliyetler, 2019-2023 yıllarını kapsayacak Plan’da yer alacak öncelikli konular ve politikalar istişare edildi.

 

Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, Cumhuriyetin 100. yıl dönümünde söz konusu planın tamamlanacağını söyledi. 81 ilde düzenlenen toplantılarda aralarında öğretim üyesi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, özel sektör temsilcileri, kadınlar ile gençlerin olduğu 12 bin kişinin görüş ve önerilerini aldıklarını belirten Bakan Elvan,  diğer bakanlıklarla istişareler yaptıklarını, bakanlığın internet sitesinde 20 binin üzerinde vatandaşın, planda yer almasını istedikleri unsurları belirttiğini ifade etti.

Bakan Elvan, toplantıların 7 coğrafi bölgede yapılacağını ifade ederek, valilerin, belediye başkanlarının, rektörlerin ve meslek odalarının görüş ve önerilerini dinleyeceklerini bildirdi.

Elvan, konuşmasının devamında Türkiye'nin ekonomik göstergelerine değinerek, şu bilgileri verdi:  " Türkiye, kararlı bir şekilde yürümeye, büyümeye, güçlenmeye devam ediyor. 2017 yılında yüzde 7,4 ile rekor denilebilecek bir büyüme performansı gösterdik. İhracatta çift haneli büyümeyi sağladık. Kapasite kullanım oranları oldukça yüksek bir seviyeye, yüzde 80'lere çıktı. 2017 yılında büyümenin kompozisyonuna baktığımızda oldukça kapsayıcı ve sağlıklı bir büyüme olduğunu görüyoruz. Yatırımların, büyümeye önemli bir katkı sağladığını görüyoruz. Net ihracatın yine büyümeye katkı sağladığını görüyoruz. Bunlar son derece önemli. Yatırım ve ihracatın büyümeye katkısının olması ve hemen hemen her sektörde büyümenin gerçekleşmesi 2017 büyümesinin oldukça sağlıklı olduğunu ortaya koymaktadır. 2018 yılına iyi başladık. 2018 Ocak ayında sanayi sektöründeki endeksimiz yüzde 12 arttı. Çarklar yine dönmeye devam etti, kapasite kullanım oranımız yüksekliğini muhafaza etti ve ilk 3 ayda ihracatımızda yüzde 9'luk bir artış gerçekleşti. İlk kez 160 milyar doları geçerek ihracatımız 160,4 milyar dolara ulaştı. İnşallah 2018 yılında da ihracatımızda rekor kırmaya devam edeceğiz. Orta vadeli programımızda ön görmüş olduğumuz yüzde 5,5'lik büyüme hedefimizi koruyoruz. Orta vadeli programımızda yer alan hususları teker teker hayata geçiriyoruz."

 

On Birinci Kalkınma Planı hazırlıkları kapsamında şimdiye kadar merkezi düzeyde Özel İhtisas Komisyonları ve istişare toplantıları düzenlendi. Ayrıca, 81 ilde toplam 12.000 kişinin katılımıyla çalıştaylar organize edildi. Plan çalışmalarına girdi teşkil eden bu çalıştaylara kadınlar, gençler ve vatandaşların yanı sıra yerel paydaşlar katıldı.