Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
Mevsimlik Gezici Tarımda Çocukların Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi Konferansı Düzenlendi
Haber Galerisi
  • Mevsimlik Gezici Tarımda Çocukların Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi Konferansı Düzenlendi

  • 24 Aralık 2013

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA)  işbirliği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Bernard Van Leer Vakfı desteğiyle yürütmekte olduğu “Adana'da Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çocuklarının Yaşam Koşullarının Çocuğun İyi Olma Hali Perspektifinden İyileştirilmesi" projesi kapsamında konferans düzenlendi.

ÇKA konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, Adana’da Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çocuklarının Yaşam Koşullarının Çocuğun İyi Olma Hali Perspektifinden İyileştirilmesi” projesinin 2014-2023 Çukurova Bölge Planı’nın temel stratejik amaçlarından biri olan “Sosyal Uyum Sorunlarını Çözmek” hedefi altında yer alan “Göçle Gelen Nüfusun Sosyal ve Mekansal Bütünleşmesini Sağlamak” başlığı altında ele alınan bir araştırma çalışması olduğunu ifade etti.

Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren Altunsu, “Karataş’ın Tuzla ve Karagöçer ile Yüreğir’in Kadıköy bölgelerindeki üç çadır alanında 0-8 yaş arası çocukların ve ebeveynlerinin ihtiyaçlarının tespitine yönelik bir saha araştırması yapılmıştır. Mevsimlik gezici tarım işçilerinin 0-8 yaş arasındaki çocuklarının ve ebeveynlerinin ihtiyaçlarını karşılama kapasitelerini artırmalarına destek olmak, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik somut uygulama modelleri geliştirmeyi hedefleyen proje kapsamında elde edilen ilk bulgular, Adana’da Ajansımızda düzenlenen toplantıda ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları katılımcıları ile daha önce paylaşılmış ve katılımcıların görüş, öneri ve değerlendirmeleri alınmıştır. “ dedi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Pınar Uyan Semerci ise, mevsimlik tarım işçileri çocuklarının yaşam koşullarını herkesin ortak akıl üreterek iyileştirebileceklerini ifade etti.

Bernard Van Leer Vakfı Türkiye Temsilcisi Yiğit Aksakoğlu da 0-8 yaş arasındaki çocuklara yatırım yapılması gerektiğini, yatırım yapılmazsa ileri ki yıllarda çocukların hayatlarına mal olabilecek sorunların ortaya çıkacağını kaydetti.

Adana Valisi Yardımcısı Mustafa Yavuz, mevsimlik tarım işçilerinin dezavantajlı meslek grupları içerisinde olduğunu belirterek, gerek kalkınma ajansının gerek kurumların kentin iktisadi kalkınması kadar, sosyal kalkınmasını da önemseyen,  sosyal problemlere çözüm olan odağına insanı alan bir anlayışı savunduklarını ifade etti.

Sürdürülebilir kalkınmanın ancak beşeri ve sermayenin geliştirilmesi ile mümkün olduğuna inandıklarını vurgulayan Yavuz, “Uzun yıllardır Çukurova’nın mevsimlik tarım işçileriyle insanlarımız ülkemizin tarımına katkı sağlamaktadırlar. Bu insanlarımız zor çalışma şartlarında kötü barınma koşullarında hayatlarını idame ettirmek zorunda kalmışlardır. Çocuklarımızın yaşam koşullarının iyileştirilmesi noktasında bu projenin çok değerli katkılar sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Doç Dr. Pınar Uyan Semerci, Mevsimlik Tarım İşçilerinin Çocuklarının Yaşam Koşullarının Çocuğun İyi Olma Hali Perspektifinden İyileştirilmesi Projesi” araştırma sonuçları ve politika önerilerini paylaştı. 

Konferansın öğleden sonraki oturumunda, Amerika Ulusal Göçmen ve Mevsimlik Avantajlı Başlangıç Derneği İcra Direktörü Cleofas Rodriguez, dünyada tarım işçilerinin çocuklarının durumunu ve iyi uygulama örneklerini anlatan sunum gerçekleştirdi. Daha sonra Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Emekli Öğretim Üyesi Prof Dr. Zeynep Şimşek ve TBMM mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başvekili Ak Parti 23. Ve 24. Dönem Adıyaman Milletvekili Mehmet Erdoğan  mevsimlik tarım alanında Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalar ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Konferans sonunda mevsimlik tarımda Çukurova örneği üzerinden çocukların durumu hakkında genel bir değerlendirme yapıldı, görüş ve öneriler alındı. (19 Ocak 2017)