Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından uygulanan destek programları bilgilendirme toplantısı, Mersin’de Vali Ali Hamza Pehlivan’ın başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıya Vali Pehlivan’ın yanı sıra; kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, girişimcilik ekosisteminin ve ilgili sektörlerin temsilcileri katılım sağladı.
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan konuşmasında; “Kalkınma ajansları ülkemiz genelinde birden fazla ili kapsayacak bir şekilde görevlerini bulundukları bölgede icra ediyorlar. Çukurova Kalkınma Ajansı, 2006 yılında kurulmuş ve o günden bugüne Adana ve Mersin İllerimizde çok çeşitli hizmetlere destek sağlamış, çok çeşitli yatırımların hayata geçmesine vesile olmuş. Bu geçen süre içerisinde Adana ve Mersin illerini kapsayan toplam 880 proje üretilmiş. Güncellenen rakamıyla bu projeler için k 1 milyar 100 milyon TL hibe desteği sağlanmış. Eş finansmanla beraber de toplam bedel 2 milyar 65 milyon TL. Hayata geçirilen projelerle özellikle de iş dünyasına, yatırımlara yönelik projelerle 6.600 istihdam sağlanmış.
Kalkınma Ajansları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteriyor ve her yıl muhtelif konularda çağrılara çıkıyor. Çukurova Kalkınma Ajansı'nın 2022 yılı teklif çağrılarını sizlerle paylaşmak üzere bir araya geldik. Birinci başlığımız; Genç İstihdam Faizsiz Kredi Desteği Programı. Bu programın başvuruları 15 Kasım itibariyle başladı son başvuru tarihi de 30 Aralık 2022. Bu süre zarfında özellikle de genç istihdamın geliştirilmesine yönelik faizsiz kredi desteği sağlanacak. Bu programda %100 bir destek sağlama durumu söz konusu. Toplam bu başlık için ayrılan kaynak 50 milyon TL. Program kapsamında 500 bin TL ile 2 milyon TL aralığındaki bütçeli projelere destek sağlanacak.
Diğer başlığımız ise Genç Girişimci Destek Programı. Onun da proje başvuruları yine 15 Kasım'da başladı ve 16 Aralık'a kadar sürecek. Burada da toplam kaynağımız 5 milyon TL. Bu program kapsamında da 50 bin ile 500 bin TL aralığındaki bütçeli projeler desteklenecek. Tabii adından da anlaşılacağı gibi girişimciliği desteklemek üzere bu çağrıya çıkıyoruz. Bunun içerisinde eğitim programlarından, mentorluk programlarına, finansal destek programlarından, hızlandırma ve yatırımcılarla buluşma programlarına kadar çeşitli başlıklar var. Öncelikle de bilişim teknolojileriyle ilgili akıllı ve sürdürülebilir şehirler, temiz üretim enerji, sağlık, çevre, dijital dönüşüm, nanoteknoloji, yapay zeka, metaverse gibi son yıllarda sıkça duymuş olduğumuz kavramlara yönelik projeler bu kapsamda desteklenebilecek.
Hem Genç İstihdamı Faizsiz Kredi Destek Programı hem Genç Girişimci Destek Programımızın Mersin İlimize, paydaş ilimiz olan Adana ilimize, Bölgemize ve Ülkemize tekrar hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
ÇKA Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran, Ajans olarak kuruluşundan beri Adana ve Mersin’de en önemli unsurların hayata geçmesinde gerek teknik alt yapı gerekse mali kaynaklarla destek sağladıklarını söyledi.
Konuşmasında destek programları ile ilgili kısaca bilgi veren Duran, “Genç İstihdamı Faizsiz Kredi Desteği Programı ile Adana ve Mersin’deki işletmelerin 2 milyon TL kadar yatırımlarını 6 ayı geri ödemesiz finanse etmeye çalışacağız. Mersin’de gıda ve turizm sektörleri öncelikli sektörler. İkinci program olan Genç Girişimci Destek Programı sadece bölgemizde değil, aynı zamanda da Türkiye’ye ilk kez uygulanacak olan bir programdır. Bu program 18-35 yaş arasında teknoloji tabanlı iş fikri olan vatandaşlarımızı desteklenmesine yöneliktir. Türkiye’den herkesin başvuracağı programa başvuruda tek şartımız TC vatandaşı olmaktır. Ticarileştirilebilir ürün ortaya çıktığında Adana veya Mersin’de şirket kurma şartı arıyoruz.” şeklinde konuştu.
Toplantı programlar ile ilgili teknik sunumun ardından, soru cevap kısmıyla sona erdi.