Türkiye'de ilk defa bir kadın girişimci tarafından hayata geçirilen Organize Sanayi Bölgesi olma özelliği taşıyan “Tarımsal Ürün İşleme Organize Bölgesi”nin temel atma töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank'ın teşrifleri ile gerçekleşti.
Bakan Mustafa Varank konuşmasında, teknolojiyi ve bölgesel gelişmeyi odağına alan girişimciler için vizyoner bir projeyi hayata geçirdiklerine işaret ederek, şunları söyledi:
"Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile Bölgesel Kalkınma Fonu'nu kurduk. Böylelikle 750 milyon liralık yeni kaynağı teknolojiye, sanayiye, yeniliğe ve inovasyona tüm Türkiye'de mobilize ediyoruz. Bu sayede işletmelerin uzun vadeli sermaye desteği ihtiyaçları karşılanacak. Şirketlerimizi faiz yükü altında ezilmekten kurtaracağız."
Yatırımın, tarımsal üretimi katma değere dönüştüreceğini söyleyen Varank, “Sanayi bölgesinde ilk aşamada 35 yatırımcının faaliyete başlamasını ve 3 bin kişiye iş olanakları sağlamasını bekliyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde de 100 yatırımcıya ve 10 bin emekçimize ev sahipliği yapacak bir üretim alt yapısı planlanıyor." diye konuştu.
Türkiye'de, meyve üretiminde Mersin'in birinci, sebze üretiminde de üçüncü sırada bulunduğunu vurgulayan Varank, şöyle konuştu: "Toplam narenciye ihracatının yüzde 35'i, bakliyat ihracatının ise yüzde 85'i Mersin'den yapılıyor. İlimiz ayrıca 8,5 milyar liralık bitkisel üretim değeriyle ülkemizde üçüncü sırada. İşte bu mümbit tarımsal altyapı, temelini atacağımız OSB sayesinde daha yoğun ve entegre biçimde üretim yapılacak. Burada katma değerle zenginleştirilmiş ürünlerden ve endemik bitkilerden yeni markalar çıkacak. Ayrıca, tarımsal değer zincirinde kümelenmenin sunduğu avantajlar yeni iş birliklerine de kapı aralayacak."
Bakan Varank, Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nin 3. bölgesinin alt yapısının tamamlandığını belirterek, firmaların yatırımlarına başladığını kaydetti. Burada fabrikaların tamamlanıp üretime geçilmesiyle ilave 5 bin istihdam sağlanacağını aktaran Varank, kamulaştırma için buraya 10 milyon lira aktarıldığını bildirdi.
Mersin'in güçlü bir ulaştırma ve lojistik ağına sahip olduğunu aktaran Varank, "Mersin, 17 senede ihracat hacmini 5 katın üzerinde artırdı. 170 ülkeye ihracat yapabilen bir üretim kabiliyetiniz var. Elbette bu başarı Mersin'e sunduğumuz desteklerin katkısıyla oluyor. Şehrimize bugüne kadar 100 milyar liralık sabit yatırımı teşvik edip 25 bin kişinin istihdam edilmesine öncülük ettik." diye konuştu.
Varank, kent sanayisini inovasyona teşvik etmek için Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesini kurduklarını belirterek, kente "Model Fabrika" da kurulacağını anımsattı.
Kentin turizmdeki yerine de değinen Bakan Varank, "Cennet-Cehennem" ören yerinin çevre düzenlemesi, "Meryem Ana Kilisesi" ve "Zeus Tapınağı"nın restorasyonu için 10 milyon liralık bir hibe verdiklerini, milli sporcu Şahika Ercümen'in Gilindere Mağarası'ndaki rekor denemesine de destek sunduklarını da kaydetti.
Mersin Valisi Ali ihsan Su ise, kentte kamu ve özel sektörde ciddi çalışmaların yapıldığını belirterek, bu yatırımın kent istihdamına önemli katkı sağlayacağını anlattı.
Konuşmaların ardından, protokol üyeleri OSB'nin temelini attı.
Törenin ardından Varank ve beraberindekiler, Mersin-Tarsus Organize ve Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaları gezdi, ürünleri inceledi.
Mersin programına Cennet Cehennem Obruğu'nu ziyaret ederek devam eden Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Cazibe Merkezleri Destekleme Programı" kapsamında Çukurova Kalkınma Ajansı aracılığıyla obrukları turizme kazandırmak için yapılan çalışmaları yerinde inceledi.
İnceleme sonunda gazetecilere açıklama yapan Varank, kalkınma ajanslarının temel görevlerinin bölgesel kalkınma konularına eğilmek olduğunu belirterek, ajansların ayrıca bölgelerin potansiyellerini değerlendirerek uygun ekonomik programlar hazırlama görevinin bulunduğuna da dikkati çekti. Cennet Cehennem Obruğu'ndaki çalışmalar hakkında bilgi veren Varank, "Burada devletimiz, kalkınma ajansları, valilik ile Kültür ve Turizm Bakanlığımızın katkıları var. Proje kapsamında buranın algısını daha da ileri çekebilecek karşılama tesisleri yapılıyor. İnşaatlar bitmek üzere, gerçekten güzel bir mekan. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bölgesel kalkınmaya ve bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını azaltmaya çok önem veriyoruz. Kalkınma ajanslarımız bu manada bizim elimiz ayağımız oluyor." diye konuştu.
Varank ve beraberindeki heyet, Çukurova Kalkınma Ajansı desteğiyle turizme kazandırılan Aydıncık ilçesindeki Gilindire Mağarası'na da ziyarette bulundu. Mağaranın Mersin'in turizmine hizmet ettiğini dile getiren Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gerçekten çok güzel doğa olayı var burada. İnsanı etkileyen mağara ve göl. Biraz meşakkatli aşağı inmesi ama indiğinize değiyor. Bu mağaranın hem dünyada hem Türkiye'de daha çok tanınması lazım. Biz burada yapılan rekor denemesini kalkınma ajanslarımızın vasıtasıyla destekleyerek, dünyada ses getirmesini sağladık. Hem de buranın tanıtımına katkımız oldu. Önümüzdeki dönemde buranın ihtiyaçlarını biraz daha gidererek, gerekli yatırımları yaparak Gilindire Mağarası'nı uğrak bir turizm destinasyonuna dönüştürmeyi hedefliyoruz."
Mağarada dünya dalış rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen, 28 Ekim'de paletsiz kategoride tek nefeste 100 metreye dalarak, kadınlar dünya rekorunu kırmıştı.