Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından yürütülen mali ve teknik destek programları kapsamında, Mersin’de destek almaya hak kazanan 21 milyon TL değerindeki 19 projenin sözleşmeleri imzalandı.
İmzalanacak 19 proje ile 21 milyon TL sözleşmeye bağlanacak. Genç Girişimci Destek Programında 7, Genç İstihdamı Faizsiz Kredi Destek Programında 7, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programında 2, Teknik Destek Programında 2, Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programında 1 proje desteklenecek.
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan başkanlığında düzenlenen imza törenine, destek almaya hak kazanan kurum temsilcileri ve girişimciler katılım sağladı.
Vali Ali Hamza Pehlivan burada yaptığı konuşmada, ÇKA'nın Adana ve Mersin'de önemli çalışmalar yaptığını söyledi.
İhtiyaç duyulan alanlara yönelik proje çağrıları yaptıklarını dile getiren Pehlivan, "Açıklanan 5 program kapsamında bugün 19 proje için imza atacağız. Bu projeler içerisinde genç istihdamdan genç girişimciliğe kadar uzanan yine sosyal gelişmeyi destekleme başlığı altında projeler var. 19 proje için 21 milyon lira destek sağlanacak." diye konuştu.
Pehlivan, projelere ilginin yüksek düzeyde olduğunu belirterek, bugün destek verilen projelerin çeşitlilik gösterdiğini vurguladı.
ÇKA Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran ise bugün imzalanan sözleşmelerle ile Mersin ilinde kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının bölgesel kalkınmaya yönelik geliştirdikleri toplam 421 projeye 536 milyon TL mali destek, 191 projeye yaklaşık 11 milyon TL teknik destek ve fizibilite desteği sunulduğunu ifade etti.
Projeler ile ilgili açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Duran,
“Ajans tarafından yürütülen Genç İstihdamı Faizsiz Kredi Desteği Programı kapsamında Mersin’de 7 başarılı proje destek almaya hak kazanmıştır.
Program kapsamında, Mersin’de gıda ve turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, genç istihdamına ve katma değer artışına katkı sağlayacak projeler desteklenecektir. Üretim ve genç istihdamı katkı sağlamak amacıyla KOBİ’lere, 500 bin ve 2 milyon TL arasında, ilk 6 ayı geri ödemesiz 24 ay vadeli faizsiz kredi desteği verilecektir.
4 aşamadan oluşan Genç Girişimci Destek Programı’nın ilk aşamasında, girişimcilerin iş fikirlerini olgunlaştırmaları için ön kuluçka programı organize edildi. Teknopark İstanbul işbirliği ile gerçekleştirilen program kapsamında, 11 gün boyunca girişimcilerin iş fikirlerini olgunlaştırmaya yönelik çeşitli konulara kapsamlı eğitim verilmiştir. Ön kuluçka programında, 108 kişi program konusuna uygun bulunarak eğitim almış ve 55 kişi sertifika almayı hak etmiştir.
Programın diğer bir aşaması ise girişimcilerin, ticarileştirilebilir iş fikirlerinin hayata geçirilmesine yönelik sağlanacak finansal destek programıdır. Bu kapsamda finansal desteğe 65 başvuru yapılmış 7 proje Mersin ilinden destek almaya hak kazanmıştır. Süreç daha sonrasında hızlandırma programı ile girişimcilerin dış ticaret, hukuk vb. eğitimler alması ve yatırımcı girişimci buluşmaları ile sona erecektir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün, ÇKA aracılığıyla desteklediği SOGEP kapsamında, Mersin Valiliği’nin “Afet ve Acil Durumlara Yönelik Hazır Giyim ve Tekstil Ürünleri Üretim Merkezi Kurulması Projesi” ile Erdemli Belediyesi’nin “Sabit ve Katlanabilir Konteyner Ev Üretim Tesisi” projesi destek almaya hak kazanmıştır.
Projeler ile 2 merkez, 4 atölye ekonomiye kazandırılarak, yaklaşık 8 milyon TL yatırım hayata geçirilecektir.
Afet ve Acil Durumlara Yönelik Hazır Giyim ve Tekstil Ürünleri Üretim Merkezi Kurulması Projesi ile doğal afetlerde ve acil durumlarda oluşan giyim ve tekstil ürünleri ihtiyaçlarının tedarikinde üretim desteği sunarak acil ihtiyaçların giderilmesine katkıda bulunmak, üretim sürecinde dezavantajlı grupların istihdamını sağlayarak işgücü piyasasına katılımlarını arttırmak amacıyla üretim merkezi kurulacaktır.
Sabit ve Katlanabilir Konteyner Ev Üretim Tesisi Projesi ile deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın acil ihtiyacı olan konteyner evlerin yenilikçi yöntemlerle üretilmesi suretiyle bölgedeki halkın yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla üretim tesisi kurulacaktır.
Teknik destek programı kapsamında, Mersin Üniversitesi’nin Akdeniz Kültür Merkezi’nin Turizm Odaklı Kurumsal Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi ile Erdemli Belediyesi’nin, Erdemli Kocahasanlı Su Plajının Doğa ve Kültür Turizmi Odaklı Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi desteklenecektir. Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı kapsamında ise FY Endüstriyel Ürünler San. Ve Tic. A.Ş’nin, Yalın Üretim Danışmanlığı Projesi destek almaya hak kazanmıştır.” şeklinde konuştu.