Kalkınma Bakanı Sn. Lütfi Elvan’ın himayelerinde, Mersin Valiliği’nin koordinasyonunda Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) işbirliğinde, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Akdeniz İhracatçılar Birliği’nin (AKİB) katkılarıyla, 19 – 21 Şubat tarihleri arasında başta yaş meyve sebze başta olmak üzere ağırlıklı olarak tarım – gıda sektöründe faaliyet gösteren işadamları, yatırımcılar, Ticaret Sanayi Odaları temsilcileri ve gazetecilerden oluşan 45 kişilik ticaret heyeti bölgemizi ziyarete geldi.
Ziyaretin ilk gününde Adana havaalanında karşılanan heyete Adana’nın tarihi ve turistik değerlerini simgeleyen yerleri gezdirildi. Daha sonra heyet Adana protokolü ve iş adamları ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemek eşliğinde gerçekleşen toplantıda konuşan ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu konuşmasında, Çukurova’da ihracatın geliştirilmesi için hedef ülkelerle ikili ilişkilerin geliştirilmesinin Ajansın temel hedeflerinden biri olduğunu belirtti. Altunsu, Kalkınma Bakanı Sn. Lütfi Elvan himayelerinde ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı desteği ile gerçekleştirilen bu organizasyonla gelen heyetin ağırlıklı olarak yaş meyve sebze ihracatçıları ve tarım sektörü çalışanları ve basın mensuplarından oluştuğunu belirtti.
Ajans olarak ticaret heyetlerinin bölgemize gelmesi için gayret sarf ettiklerini kaydeden Altunsu, “Bölgedeki paydaşların işbirlikleri ile gerçekleştirilen bu gibi çalışmaların son zamanlarda ithalatçı ve ihracatçıların yaşadığı zor dönemlere katkı sağlayacağını umuyorum.” dedi. Altunsu, bölge ekonomisine ve ihracatına doğrudan katkı sağlayacak iş adamlarına toplantıya teşriflerinden dolayı teşekkürlerini sunarak konuşmasına son verdi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü konuşmasında, coğrafyanın kader olduğuna değinerek, aynı coğrafyada birlikte yaşayan insanların bu kaderi sorumluluğu yerine getirme gibi zorunlulukları olduğunu dile getirdi. Yapılacak işbirliğinin gelecekte yüksek medeniyetler inşa etmede büyük fırsatlar doğuracağını belirten Sözlü, Adana halkı, iş adamları olarak işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından heyete Çukurova ekonomisini, iş ve yatırım ortamını, tarım ürünleri potansiyelini ve turistik değerlerini tanıtan video gösterimi yapıldı.
Programın devamında Mersin’de gerçekleştirilecek “Mersin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ticari İşbirliği Programı” çerçevesinde misafir edilen heyet onuruna, Sn. Bakanımızın Lütfi Elvan’ın teşrifleriyle Mersin protokolünün ve iş dünyasının katılımıyla Mersin Divan Oteli’nde gala yemeği düzenlendi.
Gala yemeği Mersin ekonomisini, iş ve yatırım ortamını, tarım ürünleri potansiyelini ve turistik değerlerini tanıtan video gösterimi ile başladı.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan konuşmasında, üretenle tüketenin buluştuğu, Orta Doğu’nun ve Doğu Akdeniz’in en önemli yaş meyve ve sebze üretiminin olduğu ilimiz ihracatçılarının, bu ürünlere ihtiyacı olan ülkelerin ithalatçılarıyla bir araya geldiği bu önemli toplantıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bu toplantının Mersin ve Türkiye için değil, paydaş ülkeler için de bereketli neticeler doğuracağına olan inandığını belirten Bakan Elvan, Mersin’deki yaş meyve ve sebze üretiminin Mersin ve Türkiye için bir değer olduğu kadar, hitap ettiği coğrafya için de önemli bir değer olduğunu ifade etti.
Bakan Elvan, Çukurova’nın Anadolu, Ortadoğu ve Kafkasların Akdeniz’e açılan önemli bir kapısı olduğuna değinerek, Çukurova kavramının ağırlıklı olarak Mersin ve Adana’yı kapsadığını, ancak uluslararası bir limana sahip olması nedeniyle dışarıya açılan ana kapımızın Mersin olduğunu belirtti. Bakan Elvan, Mersin’in büyüme ve ülke kalkınmasına sağladığı katma değerlerin her geçen gün arttığını, sürekli büyüyen limanıyla Mersin’in tek başına 2.7 milyar dolar hinterlandıyla ve 20 milyar dolar dış ticaret hacmiyle ülkemizin en önemli ticaret kentlerinden biri olduğunu belirtti.
Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn ve Umman’dan gelen iş insanları ile Mersinli ve sektör temsilcilerini buluşturan bu programda önemli ticari ilişkiler ve iş bağlantıları kurulacağına ve gerçekleştirilecek sözleşmeler ve iş alımlarından iki tarafın da istifade edeceğini; kazan kazan durumu olmakla kalmayıp ülkeler arasında halihazırda var olan iyi ilişkilerin daha da güçlenmesine katkı sağlayacağına olan inancını belirten Kalkınma Bakanı Elvan, programın aynı zamanda önümüzdeki dönemde gerçekleşebilecek fuar, çalışma, ziyaret ve alım heyeti gibi organizasyonlar için de bir başlangıç olacağını belirterek konuşmasına son verdi.
Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin’in ülkemizde ve Doğu Akdeniz havzasında zengin tarımsal üretim değeri ve bu üretim ile elde edilen çok sayıdaki ürünleriyle öne çıkan bir kent olduğuna değinerek, Mersin’in MENA ülkelerine kara ve deniz yolu ile oldukça yakın bir konumda olmasının bu ülkelerle ticaretin her geçen gün daha da üst noktalara taşınmasına imkan sağladığına da vurgu yaptı.
Bugün Mersin’den dünyanın 158 ülkesine 1,5 milyar dolarlık birçok ürünün ihracatının yapıldığını belirten Vali Çakacak, MENA ülkelerinin ilimizden gerçekleştirilen ihracat içerisinde çok önemli bir paya sahip olduğunu, 2016 yılında Mersin’den gerçekleştirilen ihracatın yüzde 56’sına tekabül eden 826 milyon dolarlık kısmının bu ülkelere yapıldığını ve bu dönemde bu ülkelerden 120 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştirildiğini kaydetti.
Konuşmasını tarım ve gıda sektörlerinin Mersin’in ihracatı içerisinde önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekerek sürdüren Vali Özdemir Çakacak, 2016 yılında Mersin’de gerçekleştirilen ihracatın 1 milyar dolar civarındaki kısmının bu sektörlerden gerçekleştirildiğini ifade etti. Bu bağlamda Mersin’in tarım ve gıda sektöründe gerek üretim gerekse de ihracat yönünden oldukça önemli bir noktada olduğunun altını çizen Vali Çakacak, ilimiz iş insanları ve sanayicilerinin de bu etkinlik vasıtasıyla MENA ülkelerinden gelen iş adamları ile buluşturulmasının da büyük önem taşıdığını söyleyerek, “Bu etkinliğin başta tarım ve gıda sektörleri olmak üzere Mersin üretim ve ticaret ortamının tanıtılması, ticari ağların oluşturulması, ikili iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi ve ticaret ve yatırım alanlarında yeni ortaklıklara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
MENA Ticaret Heyeti üyelerinden Suudi Arabistan Meyve ve Sebzeciler Birliği Başkanı Sehaim Saaeed Alghamdi ile Riyad Ziraat Odası Başkanı Macit Elamis’in de birer konuşma yaptığı program hediye takdimleri ile son buldu.
Programın 2.gününde, Mersinli işadamları ile gelen heyet arasında İş Görüşmeleri (B2B Programı) düzenlenmesi, Türkiye ve Mersin ekonomisi ile tarım – gıda sektörünün mevcut durumuna yönelik teknik sunumlar yapılması, Serbest Bölge ve Paketleme Tesisi Gezileri gibi faaliyetler yürütülmesi planlanmaktadır. 2. Gün akşamında ise sektör temsilcilerinin görüş alışverişinde bulunmaları amacıyla akşam yemeği organizasyonu yapılması düşünülmektedir. Programın son gününde ise katılımcıların ilgi alanlarına ve dönüş uçak saatlerine göre Mersin Panoramik Şehir Turu, Tarsus Turu, Kurum Ziyaretleri vb. aktiviteler yürütülmesi beklenmektedir. (19 Şubat 2017)