18 Ocak 2011 tarihinde KKTC Başbakanı İrsen KÜÇÜK, T.C. Başbakan Yardımcısı Beşir ATALAY, T.C. Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim AKÇA, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat ATUN, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin AMCAOĞLU, KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal ÜSTEL, Çukurova Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Mersin Valisi Hasan Basri GÜZELOĞLU, Çukurova Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin AŞUT, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya ŞARBAK’ın katılımları ile bir toplantı düzenlenmiştir.
Toplantıda yürütülmekte olan 2011 yılı Mali Destek Programları değerlendirme sonuçları ilan edilirken, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığınca yürütülecek Turizm Potansiyelin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında proje teklif çağrısı ilan edilmiştir.
Toplantıda sürecin gelişimi ve değerlendirme sonuçları Ajansımız tarafından aktarılmıştır. Toplam 10 gün içinde değerlendirme sürecinin tamamlanması büyük bir mutlulukla karşılanmış ve Ajansımızca gösterilen özen ve yoğun çalışma temposu, ayrıca yerelde bir kapasite oluşturmak adına görevli personelin de süreçlere dahil edilerek program yürütme tecrübesinin aktarılması özellikle takdir edilmiştir.
Mersin Valisi ve Çukurova Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri GÜZELOĞLU, toplantının açılışında yapmış olduğu konuşmaya KKTC’nin kurucu cumhurbaşkanı ve Türk dünyasının en önemli liderlerinden biri olan Sayın Rauf DENKTAŞ’ın vefatı münasebetiyle derin teessürlerini ve hem yakınlarına hem de bütün Türk milletine başsağlığı dilekleri ile başlamıştır. Sayın GÜZELOĞLU, çalışan, destek veren ve öğreten bir Ajans olan Çukurova Kalkınma Ajansı’nın Türkiye’de kurulan diğer kalkınma ajanslarına rehberlik yapması yanısıra hükümet tarafından uluslararası bir teknik destek görevi ile görevlendirilen ilk kalkınma ajansı olduğunu vurgulamıştır. Ajans personelinin ilgili bakanlık personeli ile çok yakın bir işbirliği ve güzel bir uyum içinde çalıştıklarını, bunun iki ülke ilişkileri açısından ve uluslararası standartlarda bir proje destek sisteminin kurulması açısından memnuniyet ve gurur verici olduğu olduğunu belirtmiştir. Bu tarihi buluşmadan ve hükümet tarafından Ajansımıza yüklenen bu görevden gurur duyduğunu vurgulayan Sayın GÜZELOĞLU süreçte emeği geçen Bakanlık ve ajans personeline teşekkür etmiştir.
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat ATUN, pilot uygulama sürecinin ve elde edilen neticenin umulanın ötesinde başarılı olmasından hareketle Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından, Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programına tahsis edilen bütçenin Büyükelçilik kaynaklarından 1 milyon TL daha artırılmasının uygun bulunduğu ve 2012 yılı içerisinde yine Büyükelçilik kaynaklarının tahsis edilmesi ile Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından iki yeni mali destek programı yürütülmesi öngörüldüğünü beyan etmiştir. Çok hassas ve titiz bir bağımsız değerlendirme süreci yürütülerek projelerin niteliklerinin yarıştığını aktaran Sayın ATUN, bu süreçte Çukurova Kalkınma Ajansının gösterdiği yakın destekten ötürü Ajans Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hasan Basri GÜZELOĞLU’na teşekkürlerini sunmuştur.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin AMCAOĞLU, T.C. Hükümetine, T.C. Lefkoşa Büyükelçiliğine ve Çukurova Kalkınma Ajansına bu işbirliği ve kurumsallaşma sürecindeki katkılarından ötürü şükranlarını sunarak başladığı konuşmasında, nüfus içerisinde tarımla uğraşan kesimi dikkate alınca bu destek programının çok önemli bir etkisi olduğunu vurgulamıştır. Bu programın parasal değerinden ziyade proje destek sürecine başlanmış olmasının daha önemli olduğunu ifade eden Sayın AMCAOĞLU, bu desteklerin arkası geleceği için daha da mutlu olduklarını belirterek müjdesi verilen yeni çağrıların hayırlı olması dileklerinde bulunmuştur.
Turizm alanında ilk kez bir hibe programı yürütüleceğini belirten KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal ÜSTEL, 2012 yılı turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında proje teklif çağrısını ilan etmiştir. Turizm alanında son yıllardaki sevindirici gelişmelerin yanısıra kredi temini noktasında yetersiz kalan küçük işletmelere yönelik bir hibe programının sektöre çok önemli bir ivme vereceğini belirten Sayın ÜSTEL, destek süreçlerinin yönetiminde yine Çukurova Kalkınma Ajansı ile birlikte çalışacakları için mutlu olduğunu ifade etmiştir.
T.C. Başbakan Yardımcısı Sayın Beşir ATALAY, konuşmasına Sayın Rauf Denktaş'a rahmet, yakınlarına ve bütün milletimize başsağlığı dileyerek başlamış ve Kıbrıs ismi varolduğu sürece Denktaş isminin hafızalardan silinmeyeceğini vurgulamıştır. Sayın Atalay, T.C. Büyükelçiliği ile yaptıkları değerlendirme neticesinde değişik destek enstrümanları ile KKTC bütçesine her yıl yaklaşık 800 milyon TL’lık bir kaynağın aktarıldığını ancak, farklı destek enstrümanları arasında yapılan bir kıyaslama ile kısmi hibe yöntemini en etkin ve verimli kaynak kullanımı sağlayan bir yöntem olduğunu ifade etmiştir. 2011 yılında ilan edilmiş olan iki program ve bugün ilan edilen turizm alanındaki yeni program birlikte değerlendirildiğinde ekonomiye yaklaşık 10 milyon TL’lık bir kaynak aktarılırken yararlanıcıların eşfinansman katkısı ile toplam 20 milyon TL’lık bir kaynağın harekete geçtiğini belirtmiştir. Turizm alanındaki yeni programın önceki çalışmalarda edinilen tecrübelerle daha da başarılı olacağına inandığını söyleyen Sayın ATALAY, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın çok ince ve hassas bir çalışma yürüttüğünü, ortaya çok güzel bir iş çıktığını ifade etmiştir. Emeği geçen herkese teşekkür eden Sayın ATALAY, bu tür desteklerin her yıl devam ettirileceği müjdesiyle sözlerine son vermiştir.
Toplantının kapanış konuşmasını yapan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı İRSEN KÜÇÜK, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde uluslararası standartlarda bir proje destek sisteminin kurulması ve kalıcı olması amacıyla sergilenen olağanüstü gayretlerin bu kadar kısa bir sürede olumlu neticeler vermesinin oldukça memnuniyet verici olduğunu değerlendirmiştir. Çukurova Kalkınma Ajansı teknik desteği ile yürütülen bu destek sisteminin etkinliğine yürekten inandığını ifade eden Sayın KÜÇÜK; özel sektör işletmelerinin eşfinansman yöntemi ile taşın altına ellerini koyması ile mevcut desteklere kıyasla çok daha etkin ve verimli bir sistem kurulduğunun aşikar olduğunu vurgulamıştır. Anavatanın bir yandan mali destek verirken KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durabilmesi ve yerelde kapasite geliştirilmesi adına teknik destekler de verdiğini söyleyen Sayın KÜÇÜK, Çukurova Kalkınma Ajansı’na, bu süreçte, yanlarında olduğu için şükranlarını sunmuştur.