ÇKA Teknik Desteği ile KKTC ‘ye 14.000.000 TL kaynak aktarılacak.
2013-2015 Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanan kaynak ile KKTC’de Kısmi Hibe Destek Yardım Projelerinin Desteklenmesine İlişkin İşbirliği Protokolü kapsamındaki ‘2013 Yılı Kısmı Hibe Destek Programı’ KKTC Başbakanlık Şeref Salonunda kamuoyuna ilan edildi.
Toplantıda, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ve Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak hazır bulundu.
Toplantıda konuşma yapan Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak , hibe programının teknik kısmına destek verdiklerini anlatarak, verilen desteğin proje hazırlama tekniklerinin öğretilmesi, projelendirmenin yapılması ve sonuçlandırılması olduğunu söyledi. Projelerin değerlendirilmelerinin şeffaflık amacıyla Çukurova Kalkınma Ajansı dışında bağımsız uzmanlara yaptırıldığına işaret eden Şarbak, projelerin her aşamasında Avrupa Birliği (AB) kriterlerinin uygulandığını kaydetti. Şarbak, Ajans olarak kabul gören projeleri izleyip gerekli değerlendirmeleri yaptıklarının da belirterek program detayları ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “ Geçen yıl ilk kez uygulanan Kısmi Hibe Programı’nda projelerin yüzde 50’lik kısmı hibe edilirken, geriye kalan yüzde 50’lik kısım proje sahibi tarafından karşılanıyor. Yakalanan başarı nedeniyle programa bu yıl da devam etme kararı alındı. İlk olarak tarımla başlayan ve daha sonra turizm ve sanayi sektörünü de kapsayacak şekilde genişletilen programla, 2012 yılında toplam 9,7 milyon TL’lik yarım hibe, eş finansmanla birlikte toplam 19 milyon TL’lik katma değer yaratıldı. Bu yıl tarım, turizm ve sanayi sektörlerine toplamda 14 milyon TL yarı hibe sağlayacak programın, proje sahiplerinin eş finansmanlarıyla birlikte 28 milyon TL’lik katma değer yaratması öngörülüyor.
Yarı Hibe Destek Programı’na, geçen yıldan farklı olarak bu yıl bilişim sektörü de dahil edildi.”
KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise konuşmasında , 2012 yılında sanayi sektöründe başlayan hibe projelerine tarım ve turizmin de katıldığını anlattı. Bakan Atun, 2012’de sanayi alanında 26 firmanın 4 milyon 200 bin TL hibe desteğinden faydalandığını söyledi.
Atun, 2012’de tarımsal alanda 18 üreticinin 2 milyon 500 bin TL, turizmde ise 14 firma ve 5 kar gütmeyen kuruluşun 3 milyon TL’lik bir hacimden faydalandığını belirterek, tüm bunların kendi eş finansmanlarıyla meydana getirdiği katma değerin ise 19 milyon TL tutarına eş olduğunu ifade etti. Bakan Atun, 2013’te verilecek kısmi hibe destek tutarlarını da açıkladı: Atun, bu yıl sanayi, turizm ve tarım alanlarında bu hibe projelerini devam ettirdiklerini kaydederek, bu yıl sanayi alanında 4 Milyon TL, tarım alanında ve turizm alnında da 5’er milyon TL’lik toplam 14 Milyon TL’lik bir hacimle hibe programının başlatılacağını söyledi.
14 milyon TL’lik hacimden beklentilerinin en az 28 Milyon TL’lik bir yatırımın oluşması olduğunu da kaydeden Atun, her bir projede azami limitin 250 bin TL olmakla birlikte en az yüzde 50 oranında da eş finansmanın sağlanacağına dikkat çekti. Atun, hedeflerinin üretimde katma değerin ve verimlilik artışının sağlanması olduğunu, Sanayi sektöründe bu yıl özellikle tarımsal yerli ürünlerin sanayiye dönüşümünün desteklendiği projelere katkı sağlayacaklarını belirtti.
Toplantıda konuşan KKTC Başbakanı İrsen Küçük de, amaçlarının KKTC ekonomisini daha da güçlü hale getirmek olduğuna dikkat çekti. Cari harcamaların azalır bir şekilde sürdürülmesi ve artan kaynakların ekonomiye kanalize edilmesini öngören bu çalışmaların önemli olduğunu söyleyen Başbakan, önümüzdeki 3 yıl içerisinde Anavatan Türkiye’nin öngördüğü katkının 3 Milyar 300 Milyon TL olduğunu kaydetti. Başbakan, KKTC’nin küçük bir ülke olması ve bazı izolasyonlar altında bulunmasına rağmen, rekabet edebilmesi gerektiğini dile getirerek, Türkiye’nin ve Büyükelçiliğin KKTC’ye yaptığı yatırımlardan dolayı teşekkür etti.
Tarım piyasalarının etkinliğinin arttırılması ve kırsal alanlarda ekonomik faaliyetleri çeşitlendirerek sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, ülkenin turizm potansiyellerinin geliştirilmesi, ülke ekonomisinin rekabet gücünün arttırılması amaçlarını taşıyan programlar çerçevesinde kar amacı güden işletmelerde %50, kar amacı gütmeyen kuruluşlarda %75 oranına kadar hibe desteği sağlanması, proje sahiplerine 250 bin TL’ye kadar destek verilmesi kararlaştırılmıştır. Bilgilendirme toplantıları ve proje hazırlama eğitimleri Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından verilecek programlara son başvuru tarihi 22 Mayıs 2013 olarak belirlenmiştir.(22.02.2013)