Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin (Çukurova GİAD), Adana Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nin desteğiyle bu yıl 4'üncüsünü düzenlenen Çukurova Zirvesi’ne Kalkınma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan konuşmacı olarak katıldı.
ABD Başkanı Bill Clinton döneminde Beyaz Saray Ekonomi Başdanışmanlığı yapan Nobel Ödüllü Ekonomist Columbia Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Joseph E. Stiglitz'in konuk olarak katıldığı Çukurova Zirvesi’ne Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, çok sayıda işadamı, bürokrat, ülke genelinden şirket yöneticileri, ekonomistler ve gazeteciler katıldı.
Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin'in moderatörlüğünde gerçekleşen, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu’nun da konuşmacı olarak katıldığı “Türkiye’nin Global Yatırım Politikaları: Adana İçin Uzun Dönem Kalkınma Planı” başlıklı panelde Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, zirvenin ekonomi için önemine değinerek konuşmasına başladı.
Ortadoğu ülkeleriyle zengin Afrika ülkelerinin dünyada yeni büyüme yeri olmaya aday bölgeleri olduğuna değinen Ceylan, ülkelerin rekabetteki başarısının, izledikleri kalkınma ve yatırım politikalarıyla yakından ilgili olduğunu kaydetti. 2023 hedeflerinden de söz eden Ceylan, "Sürdürülebilir çevre, nitelikli işgücü-insan ve yenilikçi üretim hedefliyoruz. Sanayileşmenin hızlandırılmasıyla ihracata dayalı, rekabetçi üretim yapısının geliştirilmesi, büyümenin özel sektör lokomotif öncülüğünde gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. Kalkınmayı hedefleyen bir yatırım politikası izliyoruz" diye konuştu.
“Yenilikçi Bir Üretim Altyapısı ile İstikrarlı Yüksek Büyüme Oranlarına Ulaşma Hedefi”
Ekonomik anlamda yenilikçi bir üretim altyapısı oluşturarak istikrarlı yüksek büyüme oranlarına ulaşma amacı taşıyan 10. Kalkınma Planına değinen Ceylan, planın 4 ekseninin ‘Nitelikli insan, güçlü toplum; yenilikçi üretim, istikrarlı yüksek büyüme; yaşanabilir mekanlar, sürdürülebilir çevre ve kalkınma için uluslararası işbirliği’ olduğunu ifade etti. Yenilikçi bir üretim altyapısı oluşturarak istikrarlı yüksek büyüme oranlarına ulaşmayı hedeflediklerini belirten Ceylan, büyüme stratejilerinin ise verimlilik artışı ve sanayileşmenin hızlandırılması yoluyla ihracata dayalı bir yapı oluşturulması olduğunu kaydetti.
Çukurova Bölgesinin Jeo-Stratejik önemi ve yatırım fırsatlarına değinen Ceylan, bölgede devam eden veya yeni başlanacak yatırımlar arasında Yenice Lojistik Merkezi, Mersin Konteyner Limanı, Çukurova Bölgesel Havalimanı, Hızlı Tren Projesi, Akdeniz Sahil Yolu Projesi, Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi, Akkuyu Nükleer Santrali, Tarsus Kazanlı ve Karboğazı Turizm Projeleri, Adana-İmamoğlu Yedigöze Barajı gibi büyük çaplı projelerin yer aldığını belirtti. Ayrıca Ceylan, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan 2014-2023 Çukurova Bölge Planı’nda belirtildiği üzere “Çukurova Bölgesi sanayi, enerji, lojistik, tarım, turizm gibi alanlardaki yeni yatırımları ve fırsatları ile Doğu Akdeniz Havzasının yeni cazibe merkezi olacaktır. “ dedi. (19 Ocak 2015)