Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) ve Adana Sanayi Odası’nın (ADASO) organize ettiği Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana Ticaret Odası, Adana Büyükşehir Belediyesi, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Çukurova Fuarcılık ve TEMSA ortaklığında gerçekleştirilen İnovasyon Haftası Adana etkinliği ikinci gününde Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Sayın Faruk Özlü ve Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekçi’nin teşfirleri ile devam etti.
Açılışa Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün yanısıra Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Adana Milletvekilleri Fatma Güldemet Sarı, Mehmet Şükrü Erdinç, Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, AKİB yönetimi, kamu ve sivil toplum kuruluşu iş dünyası temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Programda ADASO ve AKİB Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Adana Valisi Mahmut Demirtaş konuşma yaparak katılımcılara teşekkür etti.
Büyükekşi: “İnovasyon performansı ülkemizde yükselişe geçti”
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptığı konuşmada, “2008-2014 yılları arasında inovasyon performans artışı durağan seyreden ülkemizin 2015'te yükselişe geçtiğini görüyoruz. Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında ise 2015 yılında 58. sıradaydık. Bu yıl 42. sıraya yükseldik." dedi.
Risk almayan kişinin hiçbir şey yapamayacağını, değişimin kendileri için risk değil bir zorunluluk olduğunu belirten Büyükekşi, para kazanma arzusunun yanında dünyaya değer katmak gibi büyük motivasyonların insanlığı daha da ileriye taşıdığını anlattı. Büyükekşi, merak duygusu, yeni deneyimlere açık olma, cesaret, dünya ve insan medeniyetine damga vurma isteği, tarihte iz bırakmak, tarihin saygısını kazanmak arzusunun yeni nesil iş insanlarını motive eden en önemli değerler olduğunu dile getirdi. Büyükekşi, Adana'da gerçekleştirilen organizasyona dün 6 bin kişinin katılımın sağlandığını ve 5 yıldan beri bu organizasyonları İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Gaziantep'te yaptıklarını aktararak bugüne kadar 400 bin kişinin inovasyon haftalarına katıldığını dile getirdi.
Özlü: "Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini sürekli geliştiriyoruz"
Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü, "İhracatın artması için önce orta, devamında da orta-yüksek teknolojiye geçiş yapılmasının kritik önemde olduğunu vurgulayarak, "Üretimde yüksek teknoloji ürünlerinin payını yüzde 15'lere çıkarmalıyız. Ar-Ge'ye daha fazla kaynak ayırmaya devam edeceğiz. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını binde yarımdan yüzde 1'e çıkardık. Şimdi bu oranı önce yüzde 2, bilahare yüzde 3'e taşıyacağız." dedi.
Özlü, hükümetin gündemiyle özel sektörün gündeminin aynı olduğunu ifade ederek, "Özel sektörümüzün Ar-Ge ve inovasyon konularına her geçen gün daha ciddi bir şekilde eğildiklerini görüyor ve bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Türkiye'nin Ar-Ge harcamaları ciddi bir şekilde artıyor, ancak çok daha sevindirici olan husus toplam Ar-Ge harcamaları içinde özel sektörün payı artıyor." diye konuştu.
Sanayicilerin daha fazla Ar-Ge ve inovasyon yapmaları için çok kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Özlü, "Ar-Ge ve inovasyon ekosistemini sürekli geliştiriyoruz. Elbette burada durmayacağız. Bundan sonra da Ar-Ge ve yenilik ekosistemini çok ince dokunuşlarla hedefi 12'den vuran eylemlerle güçlendirmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte en öncelikli işlerimizden biri olarak TÜBİTAK'ı yeniden yapılandıracağız. TÜBİTAK'ı özel sektöre öncülük ve rehberlik eden bir kurum haline getireceğiz. TÜBİTAK artık Ar-Ge yapan bir kurumdan ziyade sizlerin Ar-Ge yapmasına destek olacak, yardımcı olacak, adeta bir partner olacak bir kurum haline gelecek." dedi.
Zeybekçi: “Ülkenin ekonomisinde kalkınmasında faydasız bilime ihtiyaç yok”
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Sanat sanat için midir, sanat insan için midir?" tartışmasını, "Bilim bilim için midir, bilim insan için midir?" tartışması haline dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, "Bazen bilim dünyası ve bilim insanlarıyla, gerçek insanlar arasında bir kopukluk görürsünüz. Ne zaman ki 'üniversite-gerçek hayat, üniversite-sanayi, üniversite-uygulama birlikteliği' diye bahsettiğimiz zaman, gerçek hayattan ve üretimden korkanlar, 'teoriyle gerçeği bir araya getirmek' dendiğinde dizleri titreyenler, gerçek hayat insanlarına karşı farklı yakıştırmalarla bazen sövdüklerini görürsünüz." diye konuştu.
Ülkenin ekonomisinde, kalkınmasında yer almayan "faydasız" bilime, milletin ihtiyaç duymadığını vurgulayan Zeybekçi, “Faydasız üretilmiş teorik teknolojilere bu milletin ihtiyacı yok. Ülke olarak ihtiyacımız ve gitmemiz gereken yer belli. 29 Ekim'in arifesindeyiz, Gazi Mustafa Kemal'in, cumhuriyeti kurarken hedef olarak koyduğu o 'muasır medeniyet' hedefi her anlamda bu ülkenin bilimiyle, sanayisiyle, teknolojisiyle, demokrasisiyle, hukukun üstünlüğüyle, siyasetiyle, tarımıyla her alanda 'muasır medeniyet' hedefiydi. Ayrıca inovasyonun sadece ekonomiyle alakalı olmadığını belirten Zeybekci, inovasyonun her alanda, siyasette, dış ekonomik ilişkilerde, medeniyette, sinemada, sosyolojide olduğunu ifade etti.
Programda ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu’ya TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından İnovasyon Haftasına katkılarından dolayı plaket taktim edildi. (28 Ekim 2016)