T.C Ekonomi Bakanlığı katkılarıyla, Adana Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde “Dünyada ve Türkiye’de Hizmet Sektörünün Yeri ve Çukurova’nın Potansiyeli Çalıştayı” düzenlendi.
Adana Sheraton Hotel’ de düzenlenen Çukurova’nın Hizmet Sektöründeki yerini belirlemek ve gelecek vizyonunu şekillendirmek amacıyla düzenlenen etkinliğe resmi kurum temsilcileri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Sabah ve öğle olmak üzere iki ayrı oturumda gerçekleştirilen etkinliğin sabah oturumu Çukurova Üniversitesi İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat A.B.D Başkanı Prof. Dr. Nejat Erk moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Oturumda ilk olarak Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler ve Yurtdışı Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk Dünyada ve Türkiye’de Hizmet Sektörünün Mevcut Durumu hakkında bilgi verirken, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr Lutfi Altunsu da Çukurova’da Hizmet Sektörünün Mevcut Durumunu anlattı. Oturumun devamında ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Menevşe Hizmet Sektöründe Çukurova’nın Potansiyeli ve Fırsatlarına, Prof. Dr. Nejat Erk ise Dünyada Hizmet Sektöründeki Başarı Hikâyelerine yer verdi.
Dr. Lutfi Altunsu konuşmasında, Çukurova’nın öneminde değinerek “Çukurova ülkemizin güneyindeki yerleşimlere yönelik ve etkisi orta doğuda da hissedilecek potansiyel metropol bölge konumundadır. Adana başta sağlık ve eğitim olmak üzere komşu ve yakın iller için bir cazibe merkezidir.” dedi. Konuşmasının devamında hizmet sektörünün ekonomideki önemine vurgu yapan Altunsu, “Hizmet sektörü son 20 yılda bütün ülkelerde önem kazanmıştır. Hizmet ekonomisinin GSMH ve istihdamdaki payını arttırmıştır. Sektörünün birçok gelişmiş ülkedeki payı %70 civarındadır. Son yıllarda hizmet sektörünün bölge içindeki payı %59’dan %64’e yükselmiş ve Türkiye ortalamasının üzerine çıkmıştır.” İfadelerini kullandı.
Altunsu Çukurova Bölgesi’nin Türkiye’deki hizmet sektöründeki önemini şu şekilde açıklamıştır; “Çukurova Bölgesi Türkiye’deki hizmet sektöründeki yeri GSKD açısından %4’ünü oluşturmaktadır. İşgücü açısından 2009 yılında hizmet sektörünün Çukurova içindeki payı %50,38 iken, 2013 yılında bu oran 53,11’e yükselmiştir (Türkiye ortalaması %50). Bu veriler bölgenin genel metropoliten karakterini doğrular niteliktedir. Alt faaliyetlerde en fazla çalışan toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve inşaat sektörlerinde yer almaktadır. Kültür, sanat ve sağlık sektörleri ise çalışan sayısı bakımından bölgenin Türkiye çapında ön plana çıkan alt sektörleridir.”
Konuşmasında 2014-2023 Çukurova Bölge Planı’na değinen Altunsu, bölge planının bölgede katma değeri yüksek ürünlere geçilmesi, kümelenme faaliyetlerinin desteklenmesi, ar-ge ve inovasyonla birlikte tanıtım, pazarlama ve markalaşmanın desteklenmesini amaçladığını ifade etti. Bu amaç doğrultusunda Ajans tarafından KOBİ ve altyapı projelerine mali destekler verildiğini, ayrıca hizmet sektörüne yönelik araştırma ve fizibilite çalışmaları doğrudan faaliyet destekleri ile desteklendiğini belirtti. Altunsu ayrıca Ajans faaliyetlerine hakkında bilgi verirken “Ajans turizm alanında yurtdışı fuarlarda bölgenin tanıtımını yapmaktadır. Bu çalışmaların yanı sıra Ajans sağladığı eğitim programları ile hizmet sektörünün bölgede gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Buna ek olarak Mayıs ayı içerisinde eğitim faaliyetlerini de kapsayan teknik destek proje başvuruları Ajans tarafından kabul edilmeye başlanacaktır.” şeklinde konuştu.
Etkinliğin öğleden sonraki ikinci oturumunda yol haritası oluşturmak ve gelecekte doğru yol çizmek amacıyla çeşitli sektörlerin temsilcileri bir araya gelerek çalıştay gerçekleştirdi. Sektör temsilcilerinin görüşlerini paylaştığı çalıştay çıktıları her çalışma grubunun raportörü tarafından düzenlenerek, yayınlandı. (29 Nisan 2015)