Türkiye’de girişimciliğin geliştirilmesi alanında çalışan kurum yöneticileri “Melek Yatırımcılık ve Mentörlük Bilgilendirme Semineri” için Adana’da bir araya gelerek girişimcilik, melek yatırımcılık, mentörlük konusunda bilgi verdiler.
Melek Yatırımcılık ve Mentörlük Bilgilendirme Semineri, Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED), Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), Habitat – Uluslararası Girişimcilik Merkezi (UGM) işbirliğiyle 31 Mayıs tarihinde Adana Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.
ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu açılış konuşmasında 2014-2023 Çukurova Bölge Planı’na atıfta bulunarak, Ajans olarak planda yer alan “girişimcilik ortamının iyileştirilmesi ve yenilikçi girişimciliğin geliştirilmesi” tedbiri doğrultusunda 2016 yılı Ocak ayında Adana’da Ulusal Girişimcilik Ekosistem Buluşması düzenleyerek bölgedeki girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine dönük çalışmalara başlandığını belirtti.
Girişimcilik ekosisteminin, ekonomide katma değer sağlayacak yeni girişimciler için finansmana erişimden girişimcilere destek sağlayan kurumlara kadar bütün oyuncuların uyum ve ahenk içinde yer aldıkları bir ortamı ifade ettiğini söyleyen Altunsu, “Hedefimiz bölgemizin girişimci dostu bir yapıya kavuşmasını sağlamaktır. Bu doğrultuda Melek Yatırım ve Mentörlük konularının bölgemizin mevcut durumu açısından büyük bir öneme sahiptir.” dedi.
Konuşmasında melek yatırımcılığın önemine değinen Altunsu, “Gelişmiş ekonomilerde bir yaşam tarzı haline gelmiş olan Melek Yatırımcılık, üretimi aktif biçimde desteklerken ekonomik kalkınmaya da önemli katkılar sağlamaktadır. Bu bakımdan istihdam ve katma değer yaratan yeni girişimlerin başarısı için mentörlük büyük önem taşımaktadır. Çukurova Bölgesinin sahip olduğu sermaye birikimi ve uzun yıllara dayanan iş yapma kültürü ile Melek Yatırım ve Mentörlük için önemli bir potansiyel taşıdığını söyleyebiliriz. Mevcut bu potansiyelin harekete geçirilmesi ve bölgemizdeki girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi için bugün burada düzenlenen bilgilendirme seminerinin bir başlangıç noktası olmasını diliyorum. “şeklinde konuştu.
GED Derneği Başkanı Esra Özden, Son 5 yılda çeşitli kurumlar tarafından 300 bin kişiye girişimcilik eğitimi verildiğini söyleyerek, bu rakamın farkındalık oluşturulması bakımından önemli olduğuna dikkat çekti. Eğitim alan 300 bin kişinin yüzde 5’lik bölümünün girişimde bulunduğunu, bu oranın arttırılması gerektiğini anlatan Özden, yapılması gerekenin etkin çalışan bir ekosistem olacağını söyledi. Özden, “GED’in girişimciliğin geliştirilmesi kapsamında tüm kişi ve kurumları bir çatı altında toplamayı hedeflediğini söyleyerek, katma değeri yüksek üretim ve hizmet içeren bir iş fikrine sahip girişimci GED’li olacak. Bu girişimcimizi havuzumuzda yer alan mentörlerle buluşturacağız. Amacımız öncelikle Çukurova’dan dünya markaları çıkarmak olacak. Kurum temsilcileri kurulumuzda yer alanlar da bu girişimciliğin projelerini teşviklendirerek destek olacaklar." dedi.
Açılış konuşmalarının ardından UGM Direktörü Başak Saral moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Şirket Ortağım Melek Yatırımcılık Ağı Başkanı Mehmet Buldurgan, Mentors Network Turkey Başkanı Mehmet Onarcan, Kovvan Ortak İnovasyon Platformu Kurucusu Emre Özbek katılımcılara girişimcilik, melek yatırımcılık ve mentörlük konularında bilgi vererek, tecrübelerini paylaştılar.