Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2015 yılı Mali Destek Programları ilan töreni Adana Sheraton Hotel’de Adana Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Büyük’ün katılımı gerçekleştirildi. Toplantıya kamu kurumlarının yetkilileri, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
ÇKA Genel Sekreteri Dr Lütfi Altunsu konuşmasında Ajansın bugüne kadar gerçekleştirdiği faaliyetler, bölge planı, araştırma raporları, eğitim ve bilgilendirme toplantıları, destek türleri ve işleyişleri hakkında bilgi verdi.
Toplantıda konuşan Adana Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyük, ÇKA’nın bölgesel kalkınmada önemli bir rolü yerine getirdiğini belirterek, “Ajanslar, yaptıkları çalışmalarla bölgesel kalkınmaya katkıda bulunuyorlar. Kalkınma ajanslarının yaptığı çalışmaları sadece mali destek programı şeklinde görmek yanlış. Aynı zamanda taşrada nitelikli iş gücü çalıştırma gibi bir fonksiyonu da icra ediyorlar.” Dedi.
Toplantı ÇKA Proje Uygulama Birim Başkanı Türker Dölekoğlu’nun Mali Destek Programları sunumu ile sona erdi.
2015 YILINDA 25 MİYON TL BÜTÇELİ 3 MALİ DESTEK PROGRAMI
2015 yılı destek programı içerisinde ilk olarak Rekabet Gücünün Arttırılması ve Yenilikçilik Mali Destek Programı yer alıyor. KOBİ’lere yönelik program kapsamında yüksek katma değerli ve yenilikçi üretim yapısının geliştirilerek bölgenin rekabet gücünün artırılması sağlanacak. Gıda içecek, tekstil – hazır giyim ve mobilya imalatı sektörlerinde ürün geliştirme veya çeşitlendirme yoluyla yüksek katma değerli üretim yapısına geçişin sağlanması, Kimya – plastik ve makine – metal işleri sektörlerinde işletmelerin ürün, süreç ve pazarlama yeniliği uygulama kapasitelerinin geliştirilmesi öncelik alanlarında hazırlanan projelere 15 milyon TL kaynak kullandırılacaktır. Programın asgari destek tutarı 75 bin azami tutarı ise 500 bin TL olacak.
İkinci program olan Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı, bölgedeki mikro işletmelerin kurumsallaşma düzeyinin arttırılması ve mikro işletmelerin ürün geliştirme ve çeşitlendirme olanaklarını arttırılmasını amaçlıyor. 5 milyon TL. destek sağlanacak program kapsamında uygun başvuru sahipleri mikro işletmelerdir ve desteklenecek sektörler gıda – içecek, kimya - plastik, tekstil – hazır giyim, makine – metal işleri, metalik olmayan mineral ürünler, mobilya imalatı ile lojistik, turizm ve bilişimdir. Programın asgari destek tutarı 50 bin azami destek tutarı 200 bin TL dir.
Üçüncü program olan Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programında ise, bölgenin rekabet gücü, Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesinin artırılması ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına yönelik küçük ölçekli alt yapının güçlendirilmesi amaçlanıyor. Program kapsamında bölgenin Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesinin artırılması, çevresel sürdürülebilirliğe yönelik altyapının geliştirilmesi, turizm altyapısının geliştirilmesi öncelik alanlarında hazırlanan projelere 5 milyon TL kaynak kullandırılacak. Programın başvuru sahipleri, mahalli idareler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, üniversiteler, teknoloji geliştirme bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, kamu kurum ve kuruluşları ve kar amacı gütmeyen birliklerdir. Programın asgari destek tutarı 100 bin azami tutarı ise 750 bin TL dir.
30 Ocak 2015 yılında ilan edilen Mali Destek Programlarının son başvuru tarihi 30 Nisan 2015 saat 17:00 dır.
Ayrıca 2015 Mali Destek Programları Mersin Bilgilendirme Toplantısı Mersin Valisi Sayın Özdemir Çakacak'ın katılımlarıyla 2 Şubat Pazartesi saat: 14:00' da Mersin Hilton Otel'de gerçekleştirilecektir.