Çukurova Kalkınma Ajansı 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği ilanını düzenlediği açılış toplantısıyla gerçekleştirdi.
7 Şubat 2013 tarihinde Adana Valiliği Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Adana Valisi ve Çukurova Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hüseyin Avni COŞ, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak, Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Çukurova Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı Faik Burakgazi, mülki erkan ve çok sayıda davetli katıldı.
Çukuruova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak ‘ın sunumu ile başlayan toplantıda Şarbak, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın kurulduğu yıldan beri 14 mali destek programı uyguladığını, 2012 yılı mali destek programları 40 milyon liralık kaynakla 4 Aralık 2012 tarihinde açıldığını, başvuruların 1 Mart 2013 tarihinde tamamlanacağını ifade etti. Çukurova Kalkınma Ajansı’nın projeli iş yapma kültürünü yaygınlaştırdığı vurgulayan Şarbak, bugüne kadar 2000’ den fazla kişi ve kuruluşa proje hazırlama eğitimi verdiklerini, 2200 proje başvurusu aldıklarını , 400’ün üzerinde projeye Ajans olarak destek verdiklerini söyledi. 2008 yılından itibaren 200 milyona yakın kaynak tahsis edildiği söyleyen Şarbak, bu sene yaklaşık 130 civarı projeyi destekleyeceğimizi tahmin ettiklerini ifade etti. KKTC ‘de uygulanan mali destek programlarının yürütülmesi ve Ajansımız desteği ve koordinasyonunda OECD( Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) tarafından hazırlanan “Küresel Liman Şehirlerinin rekabetçiliği: Mersin Örneği raporuna değinen Şarbak konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu; ‘ Dünyadaki küresel limanlar incelemeye alınıyor. Hamburg ve Rotterdam tamamlandı. Bu sene Marsilya ve Mersin incelemeye alındı. Limanın gelişmesi için öneriler ve çalışmalar tamamlanarak, rapor oluşturuldu. Bu raporu kısa zamanda tanıtacağız’.
DFD ile 500 Bin TL kaynak tahsis edilecek.
2012 yılında ilk kez uygulanmaya başlanan DFD ile ilgili detaylar hakkında bilgi veren Zekeriya Şarbak, geçen yıl 45 faaliyet tekliği alındığını, 9 faaliyete destek kararı verildiğini, geçen yıl çerçeve oturtulamadığı için 1 Milyon TL lik kaynağın hepsinin tahsis edilemediğini ifade etti. Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamları ve bütçesi hakkında bilgi veren Şarbak, ‘Program, bölge ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesi, sosyal ve ekonomik açıdan kritik öneme sahip araştırma ve planlama çalışmaları yapmak, bölgenin yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesini geliştirmeye yönelik faaliyetlerde bulunmak isteyen, yerel yönetimleri, üniversiteleri, kamu kurum ve kuruluşlarını, sivil toplum kuruluşlarını, organize sanayi bölgelerini, küçük sanayi siteleri ve kar amacı gütmeyen kooparitiflerini kapsayacaktır.’ Dedi. Şarbak, faaliyet alanına giren TR62 (Adana, Mersin)bölgesinin kalkınması ve rekabet gücü açısından fırsatlardan yararlanılması amacıyla açılan programın destek miktarının 500 Bin TL olduğunu, bunların destek miktarının asgari 25.000TL ve azami 85.000 TL olarak belirlendiğini; ancak Yönetim Kurulu kararı ile bu miktarın 1 Milyon TL ye yükseltilebileceğini söyledi.
Basvurular 29 Kasım 2013’e kadar devam edecek.
DFD de eş finansman zorunluğu olmadığını, olursa artı puan olabileceğini ifade eden Şarbak, detaylı bilginin ÇKA adresinden ve internetten edinilebileceğini, programdan yararlanmak isteyenler için son başvuru tarihinin 29 Kasım 2013 saat 17.00 olarak belirlendiğini sözlerine ekledi.
Adana Valisi ve Çukurova Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hüseyin Avni Coş ise yaptığı konuşmada, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın 265 milyon liralık kaynağı harekete geçirerek bölgemizin kalkınmasına yönelik faaliyetleri hayata geçirdiği, bölgedeki bu projelere muhattap olabilecek tüm kurumların bu desteklerden faydalanmasını temenni ettikleri şeklinde açıklamalarda bulundu. Geçen sene yeterli proje olmadığı için Yönetim Kurulu olarak zorlandıklarına değinen Coş, bölgemizin ekonomik ve sosyal kalkınması için kurumlardan güzel projeler ortaya koymalarını beklediklerini ifade etti. Çukurova Kalkınma Ajansı’nın kendisinin proje yapmasının uygun ve mümkün görünmediği için Yönetim Kurulu olarak Çukurova Kalkınma Ajansı çalışmalarını bölge çıkarları açısından desteklediklerini ifade eden Coş, DFD’nin hazırlanmasına katkı sağlayan ÇKA çalışanlarına teşekkürlerini ileterek sözlerine son verdi.
Toplantı bitiminde Sayın Hüseyin Avni Coş ve Sayın Zekeriya Şarbak konukların konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı.