Çukurova Kalkınma Ajansı 2016 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) ve Teknik Destek Programları Açılış Toplantısı 5 Ocak saat 14.00’de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıya Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toros Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Yüksel Özdemir, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, ÇKA Genel Sekteri Dr. Lutfi Altunsu, kamu kurum temsilcileri katıldı.
Toplantısının açılış konuşmasını yapan ÇKA Genel Sekreteri Dr Lutfi Altunsu, bölge ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesinde acil tedbirler almak amacıyla, Doğrudan Faaliyet Desteğini ve bölgedeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden, ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle uygulama aşamasında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalara katkı sağlamak amacıyla ilan edilen Teknik Destek Programlarının bugün itibariyle duyurduklarını söyledi. Bu iki programı birlikte açıklamalarının nedenini, programlardan yararlanacak olan proje sahiplerinin benzer özelliklere sahip olmasından kaynaklandığını ifade etti. Teknik Destek Programında 15 bin TL’ye kadar olan masrafları karşılabildiklerini belirten Altunsu, Ajans tarafından eğiticinin ve danışmanın danışmanlık ücreti, yol ve konaklama giderlerinin karşılandığı bilgisini verdi.
Doğrudan Faaliyet Destek Programına 2012 yılında başlandığını belirten Altunsu, 3 yıl boyunca 118 faaliyet teklifi arasından 45 faaliyetin desteklendiğini söyledi. Teknik Destek Programına 2015 yılında ilk defa başlandığı ifade eden Altunsu bu zamana kadar 85 başvurudan 35 tane projeye destek verildiğini ve son dönemin değerlendirmesinin devam ettiğini açıkladı.
Genel Sekreter Altunsu’nun konuşmasının ardından ÇKA Proje Uygulama Birim Başkanı Türker Dölekoğlu destek programları ile ilgili teknik sunum gerçekleştirdi.
2016 Yılında DFD ile 750 Bin TL Kaynak Aktarılacak
Adana ve Mersin’in kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanmak, bölge ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesinde acil tedbirler almak,bölgede sosyal ve ekonomik açıdan kritik öneme sahip araştırma ve planlama çalışmaları yapmak, bölgenin yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesini geliştirmeye yönelik olarak; iş geliştirme merkezleri, teknoloji geliştirme merkezleri, teknoparklar gibi kuruluşların ve bunların tesislerinin kurulması amacıyla yapılacak fizibilite benzeri ön çalışmalar gibi bölge için önemli olabilecek stratejik eylemleri başlatmak ve gerçekleştirmek ve büyük hacimli yatırım kararlarına kısa vadede etki edilmesi ve yönlendirilmesine katkı sağlayacak faaliyetleri desteklemek amacı taşıyan destek türü ile desteklenecek faaliyetler için Ajans tarafından tahsis edilen toplam kaynak tutarı 750 bin TL olup her faaliyet için verilecek destek miktarı asgari 25 bin TL ve azami 90 bin TL olacaktır.
Yerel yönetimler, üniversiteler, diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, teknoparklar, teknoloji geliştirme bölgeleri, endüstri bölgeleri, birlikler ve kar amacı gütmeyen kooperatiflerdir destekten yararlanacak başvuru sahipleridir.
Bir yıl boyunca açık kalacak programın başvuruları 23 Aralık 2016 saat 17.00 ‘ye kadar devam edecektir.
500 Bin TL Teknik Destek Programı
Teknik Destek Programı kapsamında, bölgedeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla ilan edilmiştir. Bu kapsamda herhangi bir eğitim verme, program ve proje hazırlanmasına katkı sağlama, geçici uzman personel görevlendirme, danışmanlık sağlama, lobi faaliyetleri ve uluslararası ilişkiler kurma gibi kurumsal nitelikli ve kapasite geliştirici faaliyetler desteklenecektir.
Toplam bütçesi 500 bin TL olan Teknik Destek Programının azami tutar 15 bin TL azami süresi ise 1 ay şeklinde belirlenmiştir.