Toplumsal cinsiyet eşitliği / kadın erkek eşitliği kamusal ve özel hayatın tüm alanlarında her iki cinsin de eşit şekilde yer alması, görülebilmesi, güçlenmesi, temsil edilmesi ve katılımıdır. Aynı zamanda da demokrasinin temel ilkesi ve sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsurlarından biridir. Cinsiyete bağlı toplumsal konularda engellerin aşılması ve buna yönelik önlemlerin tasarlanması büyük önem arz etmektedir. Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) bu kapsamda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” projesini yürütmeye başladı.
Proje hakkında açıklamalarda bulunan ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, “UNDP ile toplumsal cinsiyet eşitliği kapasitesinin artırılmasına yönelik bir işbirliği içine girmiş bulunuyoruz. Hali hazırda proje çalışmaları devam ediyor. UNDP ortaklığında yürüteceği bu proje ile ÇKA’nın toplumsal cinsiyeti anaakımlaştırmaya (gender mainstreaming) ilişkin mevcut kapasitesini belirlemeyi ve gelişmeye açık alanları tespit ederek bu konudaki kurumsal kapasitemizi geliştirmeyi amaçlıyoruz. ”dedi.
Projenin Türkiye’deki kalkınma ajansları içerisinde ilk defa uygulanacak pilot bir niteliğe sahip olması açısından ayrı bir önem taşıdığına dikkat çeken Altunsu, bu proje sonucunda elde edilecek çıktıların ve kazanımların ilerleyen süreçte ülkemizdeki diğer kalkınma ajansları ile de paylaşılması ve yaygınlaştırılmasının planlandığını ifade etti.
Genel Sekreter Altunsu, projenin özellikle bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında ajansın işlevleri göz önüne alındığında, ajans işleyişinde toplumsal cinsiyet eşitliğini tüm süreç ve uygulamalarında merkeze alan bir yaklaşımın alt yapısının oluşturulması cinsiyete dayalı ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını destekleyeceğine değinerek, “ Her ne kadar proje ajans kurumsal kapasitesinin artırılmasına yönelik gözükse de ilerleyen süreçte bölgeye önemli yansımaları olacaktır. Proje kapsamında öncelikle, 2014-2023 Bölge Planı, Çalışma Programları, Faaliyet Raporları ve Ajansın ürettiği analizler toplumsal cinsiyet anaakımlaştırma perspektifinden incelenerek bu ve benzeri çalışmaların toplumsal cinsiyet eşitsizliğine daha duyarlı hale getirilebilmesi sağlanacaktır. Ajansın kurumsal yapısı da değerlendirilerek, geliştirilmesi gereken yapısal unsurlar tespit edilecektir. Ayrıca personele verilecek gender analist eğitimi ile personelde cinsiyet anaakımlaştırmasına yönelik farkındalık geliştirilecek ve başta bölge kurumları olmak üzere, diğer ajanslara da bu konuda eğitim verebilecek bir ekip oluşturulacaktır. Bu proje ile 2014 – 2023 Çukurova Bölge Planı’nda yer alan “kamusal hizmet sunumunda toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışının geliştirilmesi” tedbirine yönelik ilk somut adımı kurum olarak attığımızı da belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.
ÇKA’nın Kadın İstihdamı Mali Destek Programı
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı duyarlı olmak, Türkiye’de kadın istihdamının arttırılmasının sürdürülebilir ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma amaçlarına ulaşmada ön koşuludur. Sağlam ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma gücünün sağlanabilmesi için kadınların toplum içindeki yerinin güçlendirilmesi gerekmektedir.
Toplumda cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına biçilen rollerin değiştirilmesi için kadınların önündeki tüm engellerin kaldırılarak onları eşit birey olarak kabullenmek ve hak ettikleri yeri almalarını sağlamak gerekmektedir
Çukurova Kalkınma Ajansı 2012 yılında kadın istihdamına katkı sağlayan “Kadın İstihdamının Arttırılması ve Mesleki Eğitimi Mali Destek Programını” açmıştır. Kadınların toplumsal yaşama daha fazla katılarak sosyal statülerini iyileştirmesine yönelik işgücüne katılımı teşvik etmek amacıyla açılan programda kadın girişimciliğinin geliştirilmesine yönelik 8, kadınların meslek edindirilmesine yönelik (aşçılık, grafik ve web tasarımı, hasta bakımı vb. alanlarda) 19 olmak üzere toplam 27 eğitim verilmiş, bu eğitimlerde 1.164 kişiye ulaşılmıştır. Verilen mesleki eğitimler sayesinde toplam 33 kişi istihdam edilmiş, 20 kadın girişimci kendine ait işletme açmıştır. 9 projede ortak ve/veya iştirakçi olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, STK’lar ile meslek odalarından toplam 23 paydaş yer almıştır. Paydaşlar eş–finansmanın sağlanması, eğitim programının hazırlanması ve eğitimcilerin görevlendirilmesi, kursiyerlere staj ya da iş imkânı sağlanması gibi konularda projelere katkı sağlamıştır.(7 Mart 2016)