Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
ÇKA Teknik Desteği ile Sağlık ve Tıbbi Atık Yönetimi Toplantısı
Haber Galerisi
  • ÇKA Teknik Desteği ile Sağlık ve Tıbbi Atık Yönetimi Toplantısı

  • 19 Aralık 2013

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2016 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenen Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Adana Büyükşehir Belediyesi’nde Tıbbi Atık Yönetimi, Toplama, Taşıma ve Optimizasyon Eğitimi Projesi” içeriğinde yer alan “Sağlık ve Tıbbi Atık Yönetimi" toplantısı Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi tarafından organize etkinliğe Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 57. Hükümet Sağlık Bakanı Prof. Dr. Osman Durmuş,  46. ve 47. Hükümet Sağlık Bakanı Avukat Halil Şıvgın, 57. Hükümet Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Aycan, MHP Adana İl Başkanı Yusuf Baş, ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yüceer, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mehmet Çelebi Akkuş ile çok sayıda akademisyen, bürokrat, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, çevrenin korunması ve atık yönetimi konusunda bilinçlenme, farkındalık yaratma adına büyük önem taşıyan etkinliği gerçekleştirdiklerini söyledi.

Belediye olarak katı atıkların kontrollü depolanması, cam, plastik, kağıt, metallerin ekonomiye geri kazandırılması, atık suların arıtma tesislerinde temizlendikten sonra deşarjı çalışmalarını kesintisiz sürdürdüklerini belirten Başkan Sözlü, ASKİ’nin işletmesindeki atık su arıtma tesislerinde yılda 95 milyon metreküp atık suyun arıtıldığını, yılda 600 bin ton katı atığın da modern tesislerde bertaraf edildiğini kaydetti. Ayrıca Sözlü “Hem Adana Büyükşehir Belediyesi, hem de ASKİ olarak çevrenin korunması için gelecek nesillere daha temiz ve yeşil bir dünya bırakmak adına uluslararası standartlarda çalışma yürütüyoruz. Çevrenin korunması ve atık yönetimi konusunda bilinçlenme, farkındalık yaratma adına öğrencilerimize yönelik etkinlikler ve eğitim çalışmalarına da ağırlık veriyoruz” diye konuştu.

ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu ise konuşmasında Adana Büyükşehir Belediyesi’nin insan sağlığı ve çevrenin korunmasına dönük projelerine hibe desteği vermekten memnuniyet duyduklarını, Ajans olarak bölgeye yarar sağlayan projeleri desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

2 oturum şeklinde gerçekleştirilen toplantının ilk oturumu olan Sağlık Yönetimi oturumunda Türkiye’de daha önce Sağlık Bakanlığı yapmış  Prof. Dr. Osman Durmuş, Sağlık Bakanlığı Eski Müsteşarı Prof. Dr. Sefer Aycan sağlık hizmetlerinden siyasal yaklaşımlar konusunda değerlendirmelerde bulundu.  Bulgaristan’da yaşayan Türk kökenli 750 bine yakın insana yönelik sürgün hareketi ve Körfez Savaşı döneminde Sağlık Bakanlığı görevinde bulunan Avukat Halil Şıvgın ise toplam sağlığının korunması ve tedavi hizmetlerinin yeterli düzeyde verilmesi için eğitimli personel gerekliliği üzerinde durdu.

Toplantının ikinci bölümünde ise Tıbbi Atık Yönetimi başlıklı oturum gerçekleştirildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi İrfan Macit’in moderatörlüğünde yapılan oturumda Prof. Dr. Sefer Aycan,  ÇÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağatayhan Bekir Ersü, Adana Büyükşehir Belediyesi Özel Atık ve Geri Dönüşüm Tesisleri Şube Müdürü Uzman Kimya Mühendisi Çağrı Ün ile Adana Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zühal Seher tıbbi atık yönetimi konusunda görüş ve önerilerini paylaştı. (21 Aralık 2016)