Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından yürütülen “2020 yılı Turizmde Destinasyon Yönetimi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” kapsamında desteklenen projeler Adana Valisi Süleyman Elban başkanlığında gerçekleştirilen tören ile imzalandı.
İmza Törenine, Vali Süleyman Elban’ın yanı sıra, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığından (YİKOB) Sorumlu Vali Yardımcısı Zafer Öz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Kocaispir, Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, ÇKA Genel Sekreteri Savaş Ülger ve ilgili yetkililer katıldı.
Vali Süleyman Elban, “Gerçekleştireceğimiz projelerle kentimizin tarihi, kültürel, doğal güzelliklerini ön plana çıkarmayı, Adana’mızın dillere destan lezzetlerini tüm ülkemize hatta tüm dünyaya daha yakından tanıtmayı amaçlıyoruz.” dedi.
Vali Elban’ın konuşmasının ardından ÇKA Genel Sekreteri Savaş Ülger ve proje sahipleri arasında sözleşmeler imzalandı.
Tarihi Tepebağ Konakları Projesi
Adana Valiliği - Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yürütülecek proje, Tarihi Tepebağ'ın kültür turizmi potansiyelinin ortaya çıkarılması ve kentin turizm gelirlerinin arttırılması, Tarihi Tepebağ bölgesinde oluşturulacak gezi rotasının ana arterini oluşturacak sokakta bütüncül yaklaşımla doku kültürünün tamamlanması ve cazibe merkezi haline gelmesine katkı sağlamaktır. Bu kapsamda, Tepebağ Mahallesi’nde çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal aktivitelerin yapılmasını olanaklı kılan bölgenin geleneksel mimari yapısına uygun iki adet konak yapılması amaçlanıyor.
Konakların içerisinde oluşturulacak çok amaçlı salonlarda, Adana bölgesine ait yöresel ürünlerin üretimi ve yetiştirilmesine yönelik mevsimine uygun olarak atölyeler ve faaliyetler gerçekleştirilecektir. Aynı zamanda fotoğrafçılar, ressamlar, gazeteciler, sanatçılar ve diğer zanaatkarların sergileri ve fikir sanat seminerleri düzenlenerek yıl boyu devamlılık ve sürdürülebilirliğinin sağlanması, Adana film veya dizi çekimleri için tarihi dokuyu yansıtan mekanların oluşturulması planlanıyor.
Seyhan Belediyesi’nin ortak olduğu projenin toplam bütçesi 2.350.000,00 TL olup 1.745.492, 36 TL si ÇKA tarafından finanse edilecek.
Sokakların Sağlıklaştırılması " Ali Münüf Yeğanağa Sokak Sağlıklaştırılması II. Etap Uygulama Projeleri"
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülecek proje ile bölgedeki turist sayısı ve turizm gelirlerinin arttırılması amaçlanmaktadır. Proje ile Ramazanoğlu Beyliği'nin hüküm sürdüğü ve beyliğin önemli eser bıraktığı Ali Münif Yeğenağa Caddesi’nin sokak cephe iyileştirmesi yapılacak, Çarşı ve Irmak Hamamı'nın caddeye bakan cepheleri yenilenecek, caddenin kent mobilyaları(çöp kovası, bank, oturma alanları, aydınlatma) ile yol, kaldırım, aydınlatma altyapı ihtiyacı giderilecek.
Toplam bütçesi 1.470.000,00 TL olan projenin 1.102.500,00 TL si ÇKA tarafından finanse edilecek.
Adana Yöresel Ürünler ve Mutfak Sanatları Merkezi Projesi
Yüreğir Belediyesi Başkanlığı tarafından yürütülecek proje ile Yüreğir Belediyesi tarafından yapılmış ve işletilmekte olan Yüreğir Millet Bahçesi içinde Adana ilinin gastronomik ürünlerinin hazırlanması, tanıtılması, yerli ve yabancı turistlere sunumunun yapılabileceği bir "Adana Yöresel Ürünler ve Mutfak Sanatları Merkezi" kurulacaktır. Bu merkezde kadın kooperatiflerinin işletebileceği ve Adana ilinin yöresel ürünlerinin, el sanatları ürünlerinin otantik taş kaplama sergi ve satış evlerinin yer alması planlanıyor.
Projenin ortaları, Adana Ticaret Odası, İl Ticaret Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanlığı ve Çukurova Üniversitesi’dir.Projenin toplam bütçesi 1.950.000,00 TL olup 1.462.500,00 TL si ÇKA tarafından finanse edilecek.
Aladağ Küp Şelaleleri Turizm Altyapısının Geliştirilmesi Projesi
Aladağ Belediyesi tarafından yürütülecek proje kapsamında, son yıllarda büyük ilgi gören Aladağ Küp Şelalelerinin turizm altyapısının geliştirilerek, Aladağ turizm destinasyonunun cazibesinin, tanınırlığının ve katma değerinin artırılması amaçlanmaktadır. Geliştirilecek alt yapı ile şelalelere gelen turist sayısı ve turizm gelirlerinin arttırılması hedefleniyor.
Kanyon içi güvenli bir turizm deneyimi yaşatmak amacıyla, ziyaretçilerin kaliteli vakit geçirip ve katma değeri yüksek bir turistlik deneyim yaşayabileceği alanlar oluşturulacaktır. Kır lokantası ve kahvesi, kanyon içi yürüyüş parkurları, çadır kamp alanı, piknik alanları kamelya, banklar, masalar, lavabo, duş vb dinlenme noktaları, araç park alanları yapımı ile gerekli altyapı ihtiyacı karşılanacak.
Toplam bütçesi 2.300,000,00 TL olan projenin 1.721.901,88 TL si ÇKA tarafından finanse edilecek.