Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından Mersin’de desteklenen 19 projenin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katıldığı törenle açıldı
.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Mersin’de, turizmde destinasyon yönetimi küçük ölçekli altyapı mali destek programı, yenilik ve verimlilik küçük ölçekli altyapı mali destek programı, üreten şehirler programı ve sosyal gelişmeyi destekleme programı kapsamında 19 projeye 70,4 milyon TL destek sağladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır törende gerçekleştirdiği konuşmasında; "Bugün Mersin'e değer katacak 19 projemizi Çukurova Kalkınma Ajansımız eliyle hayata geçiriyoruz. 22 yıldır durmadan, yorulmadan tüm kadrolarımızla birlikte önümüze vizyoner yeni hedefler, projeler ve programlar koymaya devam ediyoruz. Ülke ekonomimizin lokomotif şehirlerinden Mersin'imizi yatırım teşvikleriyle kalkındırmaya, geliştirmeye devam ediyoruz. Son 22 yılda şehrimizdeki yeni ya da ilave yatırımlar için 2 bin 483 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 371 milyar lira tutarında sabit yatırımın ve 51 bin 300 nitelikli istihdamın önünü açtık. Şehrimizde sanayinin çarklarının daha hızlı dönmesi için 5 yeni organize sanayi bölgesi ve 2 endüstri bölgesi kurduk. 24 bin 500 ilave istihdam oluşturduk. Şehirlerimizin kalkınmasının, sürdürülebilir büyümesinin teminatı KOBİ'lerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Mersin'imizde 2002 yılına kadar parmakla sayılabilecek kadar az KOBİ'miz, KOSGEB desteklerinden yararlanabiliyorken, son 22 yılda 28 bin işletmeye 3,7 milyar lira ile destek verdik. Şehrimiz yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında büyümesine devam ederken katma değerli üretim ve teknoloji geliştirme altyapısını güçlendirmek için 2 teknopark, 11 Ar-Ge merkezi ve 1 tasarım merkezini şehrimize kazandırdık. Firmalarımızın Ar-Ge ve teknoloji odaklı projelerine 2,8 milyar lira destek sunduk. Bilimsel araştırma ve Ar-Ge kapasitesini güçlendirmek üzere TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında 444 projeye ve 823 bilim insanına 1,3 milyar lira kaynak sağladık" ifadelerini kullandı.
Bakan Kacır, Çukurova Kalkınma Ajansı ile kentin ekonomisini, üretimini, istihdamını artırmaya, kalkındırmaya devam ettiklerini de sözlerine ekledi.
ÇKA Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran, Ajansın hazırladığı plan, program ve stratejiler doğrultusunda belirlenen hedeflere ulaşmak için uygulanan mali destek programlarının bugün başarılı birer proje olarak hayata geçtiğini dile getirerek, “Ajansımızın gerçekleştirdiği saha çalışmaları neticesinde Mersin’in bütün ilçelerinde çok önemli altyapılar oluşturma imkânı bulduk. Bu altyapıların ve desteklediğimiz projelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve etkilerinin yaygınlaşması tamamlayıcı ve destekleyici uygulamalar geliştiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Duran, Ajansın son dönemde gerçekleştirdiği çalışmaları şu şekilde açıkladı: “Mersin Üniversitesi ile ürün uzayı ve ekonomik kompleksite analiz çalışmaları yaparak illerimizin gizli sektörlerini belirliyor, bu bilgileri saha çalışmalarımız ile harmanlayarak potansiyel yatırım fırsatlarını tespit ediyoruz, ODTÜ deniz bilimleri enstitüsü ile denizel alanların planlanması ile ilgili çalışmalar yapıyoruz, bu kapsamda işbirliğimizin ilk ürünü olan mavi ekonomi atlasını elektronik ortamda kullanıma hazır hale getirdik, yakın dönemde lansmanını yapacağız, Tarsus üniversitesi ile ilçede bulanan osblerin nitelikli insan kaynağı ve ara eleman ihtiyacının giderilmesi için projeler hayata geçiriyoruz, vakıf üniversitelerimiz ile birlikte bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin artırılması için eğitim ve danışmanlık faaliyetleri yürütüyoruz.”
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da kalkınma ajanlarının bölgesel farklılıkları ortadan kaldırmak, illerdeki potansiyelleri ön plana çıkarmak ve o potansiyeller doğrultusunda projeler üretmek, geliştirmek ve uygulamak üzere kurulduğunu anlattı. Kentin dahil olduğu Çukurova Kalkınma Ajansı bünyesinde Adana'nın da yer aldığını anımsatan Pehlivan, kaynakları iki il arasında etkin ve verimli bir şekilde paylaşma ve bu doğrultuda da projeler geliştirme üzere yola çıkan ajansın kentte 19 projeyi tamamladığını aktardı. Pehlivan, projelerin Mersin'e hayırlı olmasını diledi.
Konuşmaların ardından program hediye takdimi ve kurdele kesimi ile son erdi.
Program sonunda Bakan Kacır ve baraberindeki heyet, ÇKA desteğiyle hayata geçirien Mersin Üniversitesi bünyesinde robotik kodlama ve teknoloji temelli eğitimler verilen Gençlik Akademisi’nde eğitim alan gençleri ziyaret ederek, çalışmalar ve projeler hakkında bilgiler aldı.