Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
ÇKA Koordinasyonunda RİS Mersin Strateji Çalışması Protokolü İmzalandı
Haber Galerisi
  • ÇKA Koordinasyonunda RİS Mersin Strateji Çalışması Protokolü İmzalandı

  • 26 Ağustos 2013

Mersin Valiliği himayesinde ve Çukurova Kalkınma Ajansı koordinasyonunda, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile RİS Mersin Strateji Çalışması Protokolü Mersin Üniversitesi Uğur Oral Kültür Merkezi'nde törenle İmzalandı.

İmza Törenine Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektörü  Prof. Ahmet Çamsarı, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri  Dr. Lutfi Altunsu, kamu kurumlarının yöneticileri, üniversite temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ile özel sektör temsilcileri ve davetliler katıldı. 

Mersin Valisi Özdemir Çakacak “Mersinimizin sadece ulusal çapta değil aynı zamanda uluslararası düzeyde de hak ettiği konuma ulaşması adına sahip olduğu potansiyelin ortaya çıkarılması ve bu potansiyelin stratejik plan çerçevesinde en üst düzeyde değerlendirilmesine katkı sağlayacağına inandığım kamu, yerel yönetimler, meslek odaları ve akademik çevrelerce desteklenen ve 10 yıl önce başlayan RİS Mersin Projesinin bugün artık ‘RİS MERSİN Plus’ projesi adıyla yeniden ele alınmasından ve bu çalışmanın protokolünün imza töreninde bulunmaktan memnuniyet duydum” dedi.

Ayrıca Sayın Çakacak, Mersinin sahip olduğu sektörel zenginlik ve potansiyel ile bir ilin sadece ülke içerisinde değil aynı zamanda küresel çapta bir güç olabilmesi için ihtiyaç duyduğu özelliklerin tümüne dünyada eşine az rastlanır bir şekilde tek başına sahip olduğunu belirtti. Bu zengin potansiyelin, genç ve dinamik insan kaynağının,  kamu ve yerel yönetim gücünün ve akademik desteğin ilin kalkınmasına ve rekabetçilikte öne çıkmasına kanalize etmenin ancak RİS Mersin + gibi stratejik çalışmalarla mümkün olabileceğini ifade etti. 

Sayın Çakacak ek olarak, “bölgemizde yenilikçiliği arttırmak amacıyla bu tür projelere her türlü desteği sağlamada, tüm imkânlarımızla birlikte katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Çukurova Kalkınma Ajansının böyle bir projede yer almasından dolayı hem Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi olarak hem de Mersin Valisi olarak Çukurova Kalkınma Ajansına teşekkür ediyorum. Bu projenin Mersinimiz için hayırlı sonuçlar doğuracağını temenni ediyorum” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise böyle bir çalışmanın Mersin’in gelişimi ve değişen dünyaya uyumu için gerekliliğini ve yerel yönetimlerin bu tür çalışmalar için olmazsa olmazı olduğunu belirterek her türlü desteği esirgemeyeceklerini ifade etti.

Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı konuşmasında dünyadaki gelişmeleri özellikle de bilgi ve teknoloji alanındaki gelişmeleri takip etmenin, stratejik düşünmenin, ilin sahip olduğu potansiyelin ve sunduğu fırsatların bilinmesi gerektiği ve kurumların koordinasyon halinde çalışarak rekabet gücünü artırabileceğimizi ve üniversite olarak bölge kalkınmasına katkı vermekten ve böyle bir çalışmanın protokol törenine ev sahipliği yapmanın anlamlı olduğunu ifade etti.

Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şerafettin Aşut, bölgede böyle bir çalışma yapılmasının Mersin için büyük bir kazanım olacağını,  RİS Mersin çalışması ile değişen yeni dünya ekonomisine ayak uydurmak için kamu kurumlarının ve özel sektörün bu yeni süreçte daha etkin bir şekilde yer alacaklarını söyledi.
 
Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İsmail Yağcı yaptığı sunumla RİS Mersin Strateji Çalışması hakkında detaylı bilgiler verdi. Sayın Yağcı daha önce yapılan RIS Mersin projesi hakkında ve yeni yapılacak çalışmanın neleri içermesi gerektiği hakkında bilgiler veren konuşmasında yeni çalışmanın dünyadaki gelişmeleri ve sosyal inovasyon gibi konuları içereceğinden bahsetti.

ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu ‘Türkiye’de ilk kez Mersinde uygulanan ‘’Bölgesel Yenilik Stratejisi RİS Projesinin yenilenerek “Rekabet İçin Stratejiniz” adı altında yapılacak olan çalışmanın, Çukurova Kalkınma Ajansının hazırladığı bölge planında belirlenen temel stratejik amaçlar olan bölgenin uluslararası çekim merkezi ve üretim üssü olma, bölge içi gelişmişlik farklarını azaltma, sosyal uyumu sağlama, beşeri sermayeyi geliştirme, yeşil büyüme ve çevresel sürdüreli bilirliği sağlama, kentsel yaşam kalitesi yüksek cazip bir metropol haline gelme gibi stratejik amaçlara da hizmet edeceğini ifade etti.

Altunsu, benzer bir çalışmanın Adana’da da yapılacağını ve illerimizin kalkınması için illerin önde gelen kurumlarının bir araya gelerek güç birliği oluşturma iradesinin önemsenmesi gerektiğini ve bu yönüyle RİS Projesinin Bölge için yeni bir heyecan ve ivme katacağını belirtti.(4 Haziran 2015)