Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
ÇKA Koordinasyonunda Rekabet İçin Strateji (RİS) Adana  Protokolü İmzalandı
Haber Galerisi
  • ÇKA Koordinasyonunda Rekabet İçin Strateji (RİS) Adana Protokolü İmzalandı

  • 08 Ekim 2013

Adana Valiliği himayesinde, Çukurova Kalkınma Ajansı koordinasyonunda, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Üniversitesi, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ve Adana Ticaret Borsası işbirliği ile gerçekleştirilecek Rekabet için Strateji Adana (RİS) çalışması protokolü törenle imzalandı.

İmza törenine Adana Valiliği Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe, Adana Ticaret Borsası Şahin Bilgiç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, ÇKA Genel Sekreteri Dr Lutfi Altunsu, protokol üyeleri ve kamu kurumu temsilcileri katılım sağladı.

ÇKA Genel Sekreteri Dr Lutfi Altunsu sözlerine, Adana’daki ilgili tüm tarafların katılımıyla gerçekleştirilecek, uzun soluklu strateji çalışmasının kentin ve bölgenin kalkınmasına ve refah düzeyinin artmasına büyük katkılar sağlayacağını umduğumu ifade ederek başladı. Altunsu, son dönemde küresel düzeyde yaşanan ekonomik gelişmeler ve yapısal dönüşüm için geliştirilen akıllı uzlaşma gibi yeni stratejik yaklaşımların, bölgenin ulusal ve küresel düzeyde rekabet edilebilirliğinin arttırılabilmesi için bölgesel inovasyon stratejisi çalışmasını zorunlu kıldığını belirterek bu ihtiyaçtan hareketle RİS Adana çalışmasına başlanacağını söyledi.

Altunsu,  RIS Adana çalışması için 36 ay süre öngörüldüğünü belirterek, “Çalışma kapsamında, kentte önceki dönemde gerçekleştirilen strateji çalışmaları taranması, sektörel araştırma ve saha çalışmalarının gerçekleştirilmesi, stratejik planın hazırlanması, eylem planının oluşturulması ve uygulama safhasına geçilmesi planlanmaktadır.” dedi.

Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, Adana’nın önde gelen kurulumlarının işbirliği ile Adana için neler yapılacağının yolunu açmak için RİS Adana çalışmasına girdiklerini belirterek, çalışmanın Adana için hayırlı olması dileklerini iletti.

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Adana ve Mersin Marmara bölgesine alternatif olacak bir bölgedir. Bölgenin inovasyonla, bilgi ve birikimlerle ayağa kalması gerekiyor. Bu proje Adana ve Mersin için önemlidir. Başarıldığında sadece projenin tarafları değil Adana’da yaşayan insanlarımız da etkilerini görecektir. Bu protokol 2016 yılı için, zorlukların üstesinden gelmek için önemlidir. Birliktelik, başarı sağlandığında bölgenin ayağa kalkması önemli olacaktır.” dedi.

Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe, ARGE ve inovasyon çalışmalarının önemine değinerek, Oda olarak bu yönde çalışmalar yaptıklarını belirtti. Kurumların ortak hareket etmeleri ile daha verimli çalışmalar ortaya çıkarılacağını ifade eden Menevşe, RİS Adana ile ilgili “Bu çalışma ile Adana’nın ortak inovasyon stratejisi, ekonomik gelişmenin yol haritası ve Adana’nın birlik beraberlik tablosunu belirlenecektir. ” dedi.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, inovasyona vurgu yaparak, 2023 ihracat hedeflerine ulaşmak için katma değeri yüksek ürünler elde edecek tasarımlar gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Arge merkezlerine, inovasyona dayalı işlere devlet desteklerinin büyük olduğuna dikkat çeken Kıvanç, RİS Adana projesinin inovasyon için başlangıç olacağını ve tüm kurumlara katkı sağlayacağını ifade etti.

Bilim ve Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu konuşmasında üniversite olarak RİS Adana projesinde yer almaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Türkiye’nin gelişmiş bir ülke olmasının yolunun bilim, teknoloji ve inovasyondan geçtiğini söyleyerek, “RİS Adana gibi projeler bu noktada önem arz etmektedir. ÇKA koordinasyonunda bölge kalkınması için RİS Adana çalışmasının başlatılması bölgenin yenilik yaratma stratejisi oluşturulması konusunda fırsatı yaratarak, değerli uzman kadrolar öncülüğünde yenilik yaratacak girişimcilik hamlesine işlerlik kazandırılacaktır. “ dedi

RİS Adana’nın kente yol göstericilik rolü üstlenmiş kurumların ortak paydada yaratacağı sinerji ile Adana’yı layık olduğu konuma taşıyacağını belirten Kibar RİS Adana’nın bölgeye katkılarını, “RİS Adana bilgi tabanlı kalkınmada bölgesel öncelik taşıyan yatırım olanaklarının desteklenmesine yol açacaktır. Bölgemizin avantajlı, rekabet gücü yüksek olduğu alanları ortaya çıkarak, yatırımcıları harekete geçirmede teknolojik ve pratiklik yaratma sürecini öne çıkarılmasını sağlayacak. Tüm paydaşların aynı öncelik ile bir araya gelerek yenilik yaratılmasının yaygınlaştırılmasına olanak sağlayacak. Gerçeğe dayalı değerlendirme süreçleri ile zaman içinde düzeltmelere giderek hedefe ulaşmada en az sapma sağlayacaktır. “şeklinde açıkladı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü konuşmasında, rekabet etmek için yeniliğe açık olmak ve bunu da strateji yoluyla gerçekleştirmek gerektiğine vurgu yaptı. Yenilikçi teknolojiye,  inovatif yenilenmeye açık ve bölgenin temel ihtiyaçlarını iyi tespit edebilmek için Adana’nın stratejisinin olmasının gerekliliğine dikkat çeken Sözlü, “Bu aşamanın takip edilip temenniden öteye geçmesi gereklidir. Adana’nın var olan potansiyeline ivme kazandıracak, kalkındıracak stratejisinin hayata geçirilmesi ilimizin daha iyi yerlere geleceği anlamına geliyor.” dedi.

Konuşmaların ardından RİS Adana’da işbirliğinde olan paydaş kurumların temsilcileri tarafından Adana’nın yeni yol haritasını oluşturacak çalışmanın protokol metni imzalandı.(28 Aralık 2015)