Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’ın katılımları ile Çukurova Kalkınma Ajansı(ÇKA) Kalkınma Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Başkanlık Divanı Seçimi yapıldı.
Mersin Hilton Oteli’nde 13 Ağustos Perşembe günü saat 10.00’da gerçekleştirilen toplantıya Mersin Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Çakacak, Mersin Milletvekilleri Mustafa Muhammet Gültak, Yılmaz Tezcan ile Adana Milletvekilleri Necdet Ünüvar, Sadullah Kısacık, ÇKA yönetim kurulu üyeleri Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut divan ve kurul üyeleri katılım sağladı.
Kalkınma Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan yaptığı konuşmada, Kalkınma Ajanslarının bölgelerin topyekûn kalkınması konusunda ciddi katkılarının olduğunu, Çukurova Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulunun da, Ajansın işleyişine önemli katkı sağladığını, Kurul üyelerinin de iyi eğitimli, tüm kesimleri temsil eden, donanımlı ve kapasitesi yüksek kişilerden oluştuğunu ifade etti.
Mersin Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Çakacak konuşmasında, Çukurova Kalkınma Ajansının Ülkemizde kurulan ilk iki kalkınma ajansından biri olduğuna, hem bölge hem de ülke için önemli bir yerinin olduğuna dikkat çekti.
“ÇKA bölge kalkınması için bir fırsat”
Vali Çakacak Kalkınma Ajanslarının bulunduğu il ya da bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel katkı sağlamasına yönelik kurulduğunu, Çukurova Kalkınma Ajansının da bölgenin bütünsel ve sürdürülebilir kalkınma için bir fırsat olduğunu bildirdi.
Vali Çakacak, Kalkınma Kurulu ile ilgili, “Ajans çatısı altında bir araya gelen Çukurova’nın en önemli kurum ve kuruluş temsilcilerinin uzlaşma ve işbirliği içerisinde ve üst düzey katılımla sorunları değerlendirerek çözüm arayışında bulunmaları bölgemizin kalkınması ve gelişmesi için büyük bir şanstır. Bu bakımdan Kalkınma Kurulu; Ajansın bölgedeki tüm kesimlerle temasını sağlayan, bu kesimlerden gelen sinerjiyi Çukurova Bölgesinin kalkınmasında harekete geçirmek için kullanan etkin bir yapı olarak bugüne kadar üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmiştir.
Çukurova Kalkınma Ajansı, önümüzdeki süreçte de bütün yerel aktörlerin işbirliğiyle, Kalkınma Kurulu'nun yönlendirmesi, Yönetim Kurulu'nun iradesi ve yüksek nitelikli personeliyle bölgemizin ve dolayısıyla ülkemizin sosyoekonomik gelişimine katkı sağlayacak faaliyetlerine devam edecektir” şeklinde konuştu.
Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz da yaptığı konuşmada Türkiye’nin gelişmekte olan iddialı, üst orta gelir grubunda yer alan ve dünyanın ekonomisi en büyük 20 ülkesi arasında olduğuna dikkat çekti.
“Yüksek gelir grubuna geçmeyi hedefliyoruz.”
Bakan Yılmaz konuşmasında 5 yıllık Kalkınma planına değinerek, “Özellikle son 10-13 yıl içinde, ortalama % 5 büyüme hızı ve 800 milyar dolar civarında ekonomik büyüklük ile belli bir noktaya geldik. Ancak amacımız daha üst hedeflere yürümektir. Bakanlığımız tarafından hazırlanan onuncu 5 yıllık kalkınma planı çerçevesinde temel hedefimiz orta yüksek gelir grubundan, yüksek gelir grubuna ve yüksek insani gelişmişlik grubundan da en yüksek insani gelişmişlik grubuna yükselmektir.
Bu iki temel hedefe yürürken, en büyük hazinemiz ve varlığımız insanımızdır. Sahip olduğumuz genç ve dinamik nüfusumuza yapacağımız iyi ve kaliteli eğitim yatırımı ile sağlayacağımız Ar-Ge imkânlarını, yenilikçilik ve girişimcilikle destekleyip, nitelikli insan ve güçlü toplumla hedefimize yürümek zorundayız. Çünkü günümüz rekabet ortamında, bilgi tabanlı ekonomilerin öne çıktığını dikkate alacak olursak hedefimize ancak bilgili, donanımlı, yenilikçi, girişimci insanımızla ve bilgi tabanlı, katma değeri yüksek bir ekonomiyle ulaşabiliriz.
İnsan, bu hedefin temel taşıyıcısı olduğu kadar, aslında bu hedefin de özüdür. Amacımız; yükselen ekonomimizin sağladığı katma değerin, insanımıza daha iyi yaşam koşulları ve refah olarak dönmesini sağlamaktır.” şeklinde konuştu.
“Kalkınma için 4 temel eksen belirlendi.”
Onuncu beş yıllık kalkınma planının 4 hedefe sahip olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, “Nitelikli insan, güçlü toplum hedefine ulaşmak için eğitimden sağlığa, sosyal güvenlikten sosyal destek projelerine kadar tüm çalışmaları yaptık. Yenilikçi üretim ve istikrarlı yüksek büyüme hedefine ulaşmak için, yenilikçiliği ve girişimciliği teşvik etmeli, Ar-Ge alanında üniversite sanayi işbirliğini de güçlendirmeliyiz.
Kalkınma kavramı ekonominin yanı sıra yaşanabilir mekanlar, sürdürülebilir çevre kavramlarını da içinde barındırmaktadır. Şehirler yaşam ortamı oluşturmakla birlikte iyi bir şehirleşme planlaması nitelikli insan ve nitelikli sermayeyi de cezbeder” dedi.
Uluslararası işbirliği ve dış dünya ile bağlantıyı sağlamadan sürdürülebilir kalkınma yakalanamayacağını kaydeden Bakan Yılmaz; Adana ve Mersin’in içinde bulunduğu Doğu Akdeniz bölgesinin dış dünya ile bağlantı kurmadaki avantajlarının kullanılarak bu bağlantıların daha da güçlendirmesi gerektiğini savundu.
Sadece belli yörelerin kalkındırılarak 2023 hedeflerine ulaşılamayacağını belirten Bakan Yılmaz, sektörel politikaların yanı sıra bölgesel politikaların da oluşturulduğunu ifade etti. Bu bağlamda; kapsayıcı kalkınma anlayışının oluşturulduğunu, kalkınma ajanslarının da bu anlayışın ürünü olduğunu kaydetti. 26 kalkınma ajansının kendi bölgesi için ayrı strateji oluşturduğunu, bu şekilde de bölgesel politikaların hayata geçirildiğini ifade etti.
“Kalkınma kurulları Ajansların yol göstericisidir.”
Bakan Yılmaz, “Ajansların yapısal oluşumunda kalkınma kurullarının ayrı bir önemi var. Ajansa yol gösteren, insanları değil işleri idare etmeye odaklı bu kurullar daha aktif hale gelmeli, bölgenin temel öncelikleri ve geleceğe dönük perspektifi hakkında da ajansa katkıda bulunmalı, ajansın toplumun tamamına ulaşmasını sağlamalıdır.
Çukurova Kalkınma Ajansı yöredeki tüm aktörleri bir araya getirip hedef birliği sağlamak, çeşitli analizler yaparak yöreyi daha iyi tanımak adına çok önemli çalışmalar gerçekleştirerek bölgesel kalkınma sürecine çok önemli katkılar sağlıyor. Bu başarılı çalışmaların devamını diliyorum” diyerek sözlerini son verdi.
Konuşmaların ardından ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu Ajansın 6 aylık faaliyetleri ve yıl sonuna kadar yapılacak faaliyetleri hakkında sunum yaptı.
ÇKA Kalkınma Kurulu Yeni Başkanı Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu
Ardından Kalkınma Kurulu Başkanı Muammer Çalışkan başkanlığında Başkanlık Divanı Seçimi yapıldı. Yapılan oylamalar sonucunda Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu Kalkınma Kurulu Başkanlığına, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adana Bölge Müdürü Durmuş Ali Şahin Başkan Vekilliğine, Adana Kültür, Eğitim, Sanat ve Araştırma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Alper Tansel ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Üyesi Cihat Gündoğar asil, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, Toroslar Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürü Ali Kaplan yedek katip üyeliklerine seçildi.
Toplantı görüş ve temennilerin alınması ile sona erdi.