Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Kalkınma Kurulu, 17 Temmuz Salı günü Faik Burakgazi başkanlığında Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmetler ve Eğitim Vakfı Tesisleri’nde (ATOSEV) toplandı. Kalkınma Kurulu Başkanı Faik Burakgazi yaptığı açılış konuşmasında; “Çukurova Kalkınma Ajansı olarak, Çukurova’nın 2014 – 2018 Bölge Planı’nın hazırlıklarına bugünden itibaren başlıyoruz. Ajans’ın hazırlayacağı Bölge Planı çalışmalarını bu işin başlangıcı olarak görmeli, planı Çukurova’nın geleceğini kurgulamak için önemli bir fırsat saymalıyız. Tarihin hiçbir döneminde iki kente böylesine şans tanınmamıştır. Çukurovalılar bu rüyayı gerçek kılmanın eşiğindeler. Yola koyulmanın tam da zamanıdır” diye konuştu.
TR62 Çukurova Bölgesi’nin 2010 – 2013 dönemine ilişkin vizyonunun; ‘Stratejik konumu ve zengin kaynaklarını değere dönüştüren, Doğu Akdeniz’in lider bölgesi olmak’ olarak belirlendiğini hatırlatan Burakgazi, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: “Bu vizyona ulaşmak için; ‘Rekabet Gücü, Sosyal Uyum, Yaşam Kalitesi ve Çevre’ olmak üzere dört tematik eksende gelişme öngörülmüştü. 2014 – 2018 Bölge Planı’nı hazırlarken, bugün karşı karşıya kaldığımız koşulları çok iyi değerlendirmeliyiz. Ve bilmeliyiz ki; içinde bulunulan şartlar bazen kişileri, kurumları, kentleri ortak hedefler doğrultusunda bir araya gelmeyi zorunlu kılar. İşte şu anda Adana ve Mersin’in durumu da böyle. Son üç yılda çokça konuşulan havaalanı meselesine itiraz eden kalmadı gibi; varsa da, havalimanının devreye girmesiyle onlar da son bulacak. Yapılacak Uluslararası Hava Limanı’nın sadece iki kente değil, Doğu Akdeniz havzasında yer alan ülkelere de hizmet vereceği ve dünyaya bağlayacağı gerçeğini herkes kavramış durumda. İki yıl içinde tamamlanacak havaalanı otoban bağlantısı yanında, Çukurova metropolüne hızlı trenin çalışacağı demiryoluyla da bağlanacak. En büyük gövdeli uçakların inmesine uygun pistleri ve 30 milyon yolcu kapasitesiyle tam bir çekim merkezi olacak. Havalimanının yanında doğacak lojistik üsleri, soğuk hava depolama alanları, uluslararası fuar bölgesi, yanı başında kurulmuş Dünya Ticaret Merkezi… Mersin limanına eklenecek HUB Konteyner terminal limanı, Yenice tren bağlantılı lojistik köyü, Mersin-Adana lojistik üsleri… Türkiye’nin 20. Yüzyılda yarattığı Marmara Projesi gibi, 21. Yüzyılın projesi de Doğu Akdeniz’de yer alacak Çukurova Metropoliten Bölgesi olacak. Adana-Mersin’in de içinde yer aldığı ve İspanya’ya kadar uzanan iklim kuşağı önümüzdeki yıllarda küresel ısınmanın yaratacağı sorunlarla başa çıkmak zorunda. Barcelona ve Murcia’nın son dönemlerde su ile ilgili yaşadığı sorunlar Çukurova’yı daha da önemli hale getiriyor. Ceyhan, Seyhan, Berdan ve Göksu nehirleri ile çevrili Çukurova bu yönüyle dünyanın gelecekte gıda ambarı olacaktır.”
“Bölgenin her noktasını işleyerek hedefe tek yürek koşmak zorundayız”
Konuşmasında Kazanlı–Seyhan turizm projesinin bile Adana ve Mersin’i ortak bir kaderde buluşturması bakımından dikkat çekici olduğuna değinen Burakgazi, “Mersin Kazanlı’dan başlayarak kıyı boyunca Tarsus, Karataş’ı içine alacak ve orta vadede Yumurtalık’a kadar uzanacak 100 km uzunluğunda bir sahil ve bu sahilde doğacak yeni turizm bölgesi her iki kentin bir başka ortak potansiyelini ortaya koyuyor. İsteyelim istemeyelim; coğrafi şartlar, ticari çıkarlar ve sahip olunan değerler her iki kentin birbiriyle ortaklaşmasını zorunlu kılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her iki ilin 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planını birlikte yapmasını yine bu gereklerden dolayı istemiştir. Arıtma tesislerinden tarım alanlarına, sulama projelerinden korunması gereken havzalara, ulaşımdan lojistik üslere kadar bölgenin her noktasını ilmek ilmek işleyerek hedefe tek yürek koşmak zorundayız” şeklinde konuştu.
“Çukurova Kalkınma Ajansı’nın hazırlayacağı Bölge Planı çalışmalarını bu işin başlangıcı olarak görmeli, planı Çukurova’nın geleceğini kurgulamak için önemli bir fırsat saymalıyız” diyen Burakgazi, tarihin hiçbir dönemde iki kente böylesine şans tanımadığını ifade etti. Burakgazi, “Çukurovalılar bu rüyayı gerçek kılmanın eşiğindeler. Yola koyulmanın tam da zamanıdır” diye konuştu.
Açılış konuşmasının ardından söz alan kurul üyeleri gündemle ilgili değerlendirmelerini paylaştı. Gündem konuşmalarını takiben 2013 Yılı Proje Teklif Çağrısı çalışmaları için komisyon kurulması, 2010-2014 Çukurova Bölge Planı ve 10. Kalkınma Planı çalışmaları için komite kurulması; gelecek toplantının yer, zaman ve gündeminin belirlenmesi için Kalkınma Kurulu Başkanlığı’na yetki verilmesi oybirliğiyle kararlaştırıldı.