Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından “2014-2018 Çukurova Bölge Planı” hazırlık çalışmaları çerçevesinde düzenlenen ilçe toplantıları tamamlandı. Adana ile Mersin’in merkez ilçeler dışında kalan 20 dış ilçesinden yerel paydaşların katılımlarıyla, 9- 18 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen toplantılara katılım sağlayan yerel paydaşlar, ilçelerinin içinde bulunduğu en önemli sorun alanlarına ilişkin görüşlerini bildirerek bu sorunların çözümüne yönelik önerilerini diğer katılımcılarla paylaştı. Toplantılarda; altyapı eksiklikleri ve çevre, tarım-hayvancılık, eğitim, turizm-kültür ve sosyal sorunlar gibi başlıklar en sık dile getirilen sorun alanları içerisinde yer aldı.
Saimbeyli, Tarsus, Adana, Kozan, Ceyhan, Anamur, Mut ve Silifke’nin içinde bulunduğu sekiz ayrı merkezde düzenlenen ilçe toplantılarına; Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, Tarsus, Çamlıyayla, Pozantı, Karaisalı, Karataş, Kozan, İmamoğlu, Aladağ, Ceyhan, Yumurtalık, Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Mut, Gülnar, Silifke ve Erdemli’den toplam 190 kamu ve özel kesim ile sivil toplum temsilcisi katıldı. Toplantılara katılım sağlayan yerel paydaşlar, belirlenen sorun alanlarında çözüme dönük önerileriyle fikir paylaşımında bulundu. Bu şekilde evrensel katılımcı planlama anlayışı çerçevesinde ‘yerelin bölge planı hazırlık sürecine direkt olarak katılım sağlaması’ hedefine dönük önemli bir çalışma gerçekleştirilmiş oldu.
Toplantılarda en sık dile getirilen sorun alanları; altyapı eksiklikleri ve çevre, tarım-hayvancılık, eğitim, turizm-kültür ve sosyal sorunlar başlıkları olarak sıralandı. Bunun yanı sıra katılımcılar tarafından; imalat sanayi ile yönetim-mevzuat konuları da diğer başlıklar olarak ele alındı. Toplantılar süresince, yerel paydaşlar tarafından dile getirilen sorunların gruplandırılıp önceliklendirilmesi sonrası ifade edilen bu sorunların çözümüne yönelik öneriler dile getirildi. Bu çalışma ile gerçekleştirilen yerel sorun analizi ve elde edilen çözüm önerilerinin, geleceğe dönük olarak bölgesel ve alt-bölgeler düzeyinde yapılacak strateji geliştirme çalışması için önemli bir kaynak teşkil etmesi hedefleniyor.