Türkiye’de 2016 yılında inşaatı tamamlanan 140 projenin değerlendirildiği Türkiye Mimarlık Yıllığı'nda Çukurova Kalkınma Ajansı hizmet binası projesi seçilen 25 mimari proje arasından Çukurova Bölgesi’nde yıllığa giren tek proje olarak yerini aldı.
Çukurova Kalkınma Ajansı hizmet binası, 12 bin 248,08 metrekarelik alan üzerine inşa edilerek toplamda 3 ana kitleden oluşan toplam yaklaşık 8 bin 310 metrekare brüt kapalı alan üzerine kuruldu. Yerleşkede 4 katlı hizmet binası dışında TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü'ne tahsis edilen 3 katlı bir bina ve 250 kişilik bir konferans salonu ve fuaye alanı bulunuyor.
Proje Mimarı Hakan Kısacık (HK Mimarlık) proje ile ilgili şunları söyledi: “Şehir içi ve şehirlerarası yoğun trafiğin aktığı D400 Karayolu’na ana cephesi bulunan yapının; kendini ifade etmesi için kitlesel bir büyüklükten çok, kolonatlı bir kabuk tercih edilmiştir. Kolonadın aks aralığı, arsanın köşesindeki mevcut 6 adet palmiyenin aralığı ile aynı tutularak, “Çukurova Kalkınma Ajansı’nın (ÇKA) gücünü bölgesinden alması” ilkesi ile soyut bir ilişki kurulmuştur. Aynı zamanda söz konusu “Kolonat”a, gerisindeki fonksiyona davet edici bir rol yüklenmiştir. Söz konusu yarı açık örtü, etkileyici kabuk yüksekliği ile mağrur olduğu kadar, brüt beton yüzey malzemesi ile de mütevazi bir duruş sergilemektedir. Söz konusu yapının kendini ifade etmesinin; sadece fiziksel bir büyüklükle eşleşmesi ile değil, büyük bir boşlukla da mümkün olabilecek olması, yapının mekansal olarak en iri ve fonksiyon olarak farklı olan Konferans Salonu kitlesinin hem kendini ifade etmesi hem de çevresinde bir rekreatif alan oluşturması bakımından ana kitleden koparılması, gibi düşüncelerle birlikte kazanılan farklı bakış açısı sayesinde projenin konsepti şekillendirilmiştir. Konferans salonu kitlesi, 3. bir ana kitle olarak ayrıştırılarak, uygun zamanlarda bölgesel etkinliklere de ev sahipliği yapacak şekilde kullanım esnekliği yaratılmıştır. Kitle aynı zamanda D400‘e bakan sağır cephesi ile ÇKA logo ve yazısı için yüzey oluştururken, diğer tarafta yarı açık sergileme alanı yaratarak iç avluya bakacak panoların yerleşimine imkan vermektedir.” (28 Mart 2017)
Proje bilgisi için
tıklayınız.