2016 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) ve Teknik Destek Programları Bilgilendirme Toplantısı Adana Valisi Mustafa Büyük başkanlığında 6 Ocak Çarşamba saat 14.00’de Adana Valiliği Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu konuşmasında kalkınma ajanslarının görevlerine değinererek, kalkınma ajanslarının sadece proje desteği sağlamadığını, bölge kalkınmasını tetikleyecek her türlü koordinasyonu sağlama, araştırma, eğitim verme gibi her türlü faaliyetin içinde olduğunu ifade etti. Geçen yıl ilk defa başlanan Güdümlü Destek Programı ile ilgili çalışmaların tüm hızıyle devam ettiğini belirten Altunsu, Ajansların kullandırmamış olduğunu diğer araçlarıda devreye sokmak için çalışmalara başlandığını söyledi.
Altunsu Teknik Destek Programının geçen yıl ilk defa açıldığını belirterek, “Bu programı ilk defa geçen yıl açmamıza rağmen 85 başvuru aldık bunlardan 35 tane projeyi destekledik. Bu dönemde 25 başvuru aldık ve değerlendirmesi devam ediyor. Bu şekilde 2015 yılında yaklaşık 50 ye yakın projeye destek vermiş olacağız.” dedi. Altunsu, kritik öneme sahip, ekonomik canlanmayı teşvik edecek araştırma ve raporlama gibi faaliyetlere yönelik sağlanan Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında ise 118 proje başvurusunda 45 tanesine destek sağlandığını açıkladı.
Adana Valisi Mustafa Büyük konuşmasında Ajansların önemine değinerek, “ Ajanslar kurumların proje hazırlaması, işbirliği yapmaları ve bu kurumlara destek verme konularında önemli mesafeler almamızı sağladı.” dedi. Son iki yılda Ajansın doğrudan ve teknik destek programları ile kurumların kapasitelerini geliştirmeye yönelik faaliyetlere yöneldiğini belirten Büyük, geçen yıl açılan Teknik Destek Programlarının proje yapma kapasitesini arttırıcı olumlu etkiler yarattığını ifade etti. Büyük, “Kurumlar artık tekrarlayan türden eğitim programları yerine,çeşitlendiren, farklılaştıran projelere yönelmelidir. Bu alanda hiç proje uygulamamış kurumların programlara dahil olmasını arzu ediyoruz. İlimizdeki meslek kuruluşları, STK’ların da bu tür projeler hazırlanmasında daha aktif rol almalarını istiyoruz. “şeklinde konuştu.
Toplantı ÇKA Proje Uygulama Birim Başkanı Türker Dölekoğlu’nun destek programları ile ilgili yapmış olduğu bilgilendirme sunumunun ardından soruların cevaplandırılması ile son buldu.
2016 Yılında DFD ve Teknik Destek Programları İçin Toplam 1 Milyon 250 Bin TL Kaynak
Adana ve Mersin’in kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli fırsatlardan yararlanmak, bölge ekonomisine yönelik tehdit ve risklerin önlenmesinde acil tedbirler almak,bölgede sosyal ve ekonomik açıdan kritik öneme sahip araştırma ve planlama çalışmaları yapmak, bölgenin yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesini geliştirmeye yönelik olarak; iş geliştirme merkezleri, teknoloji geliştirme merkezleri, teknoparklar gibi kuruluşların ve bunların tesislerinin kurulması amacıyla yapılacak fizibilite benzeri ön çalışmalar gibi bölge için önemli olabilecek stratejik eylemleri başlatmak ve gerçekleştirmek ve büyük hacimli yatırım kararlarına kısa vadede etki edilmesi ve yönlendirilmesine katkı sağlayacak faaliyetleri desteklemek amacı taşıyan destek türü ile desteklenecek faaliyetler için Ajans tarafından tahsis edilen toplam kaynak tutarı 750 bin TL olup her faaliyet için verilecek destek miktarı asgari 25 bin TL ve azami 90 bin TL olacaktır.
Teknik Destek Programı kapsamında, bölgedeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntı ile karşılaşılan çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla ilan edilmiştir. gibi kurumsal nitelikli ve kapasite geliştirici faaliyetler desteklenecektir. Toplam bütçesi 500 bin TL olan Teknik Destek Programının azami tutar 15 bin TL azami süresi ise 1 ay şeklinde belirlenmiştir.
Her iki programın başvuru sahipleri yerel yönetimler, üniversiteler, diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, teknoparklar, teknoloji geliştirme bölgeleri, endüstri bölgeleri, birlikler ve kar amacı gütmeyen kooperatiflerdir.
2016 yılı DFD ve Teknik Destek Programları sunuma ulaşmak için
tıklayınız.