Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
ÇKA Desteğiyle Hazırlanan
Haber Galerisi
  • ÇKA Desteğiyle Hazırlanan "Boncuk Boncuk Çukurova" Kitabı Tanıtıldı

  • 08 Ocak 2014

Adana Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) desteğiyle hazırlanan Çukurova'nın geleneksel el işi ürünlerinden olan boncuk oyaları “Boncuk Boncuk Çukurova' kitabı düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü'ndeki kadınların boncuk kullanarak tam 3 yılda hazırladığı kitapta, Çukurova'ya özgü geleneksel el sanatı ürünleri, oya işlemeler ve süs eşyaları fotoğraf ve bilgiler yer alıyor. Türkçe ve İngilizce açıklamalar eşliğinde okuyucuya sunulan kitap 371 sayfadan oluşuyor.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü bahçesinde yapılan törenin açılış konuşan okul müdürü Meral Altınkaya, "Türk toplumunda başlıklar kıyafetin vurucu kısmını oluşturur. Türklerin Anadolu'ya gelirken getirdikleri en çok kalıcı olan takı başlığa takılan tüyler ve sorguçlardır. Saraydan halka kadar sevilerek kullanılmıştır. Oyalar eski zamanda sözsüz bir mesaj aracıydı. Mutluysa yeşil, mutsuzsa sarı oyalı yazma bağlarmış. Çakır dikeni oyalı yazma bağladıysa 'kaynana bana diken gibi batma' mesajı verirmiş. Bu yüzden oya kültürü bizim geçmişimizde çok önemlidir" dedi.

ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, “Ajans olarak kalkınma kavramını ekonomik büyümenin ötesinde bir yaklaşımla ele almaktayız. Bir taraftan insanımızın daha iyi şartlarına erişimini sağlayacak ekonomik kalkınmayı amaçlarken, diğer taraftan da insanımızın maddi manevi gelişimine imkan sağlayacak sosyal kalkınmayı amaçlamaktayız.” diye konuştu.

Böyle çalışmaların gelecek nesillere tanıtılması gerektiğini belirten Altunsu, “Bu çalışmaların yapılması, ilmek ilmek işlenen kültürümüzün nadide ürünlerinin, eserlerinin koruma altına alınması, gelecek kuşaklara, başka kültürlere tanıtılması önem arz etmektedir. “şeklinde konuştu. 

İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar ise oya sanatının Türk geleneklerinde ayrı bir yeri olduğunu kaydetti.

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, oya çeşitliliğinin Çukurova bölgesinde görülmesinin kültürel bir zenginlik olduğunu belirterek, "Günümüz dünyasında kadınlarımız çalışma hayatındaki yerini almışlardır. Hiçbir meslek grubunda kadın ve erkeklerin eşitsizliği kalmamıştır. Hükümetimiz tarafından kadınların çalışma hayatında ki engeller kaldırılmaktadır. Kadınların mutlu ve huzurlu olduğu toplumlarda geleceğe daha da güvenle bakıldığını unutmamalıyız. Göz alıcı bir çeşitliliğe sahip olan oyaların Çukurova bölgesinde görülmesi yöremizin kültürel bir etkinliğidir" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve eşi Beyhan Demirtaş'a Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Meral Altınkaya tarafından kitap hediye edildi. (8 Mart 2017)