“Lojistik Mesleki Eğitim Merkezi Projesi” kapsamında, uygulamalı simülatörlü vinç operatörlüğü eğitimi ile teorik lojistik ve endüstriyel ekipmanlar eğitimini tamamlayan gençler sertifikalarını törenle aldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından koordine edilen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında; Akdeniz Belediyesi yürütücülüğünde, Mersin Üniversitesi, Mersin Ticaret Sanayi Odası ile Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) işbirliğiyle yürütülen; “Lojistik Mesleki Eğitim Merkezi Projesi” kapsamında sertifika töreni düzenlendi.
Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, Mersin Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, ÇKA Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran, MIP İnsan Kaynakları Müdürü Nuri Peker, MTSO yetkilileri ile bürokratların katıldığı törende, Türkiye’de bir ilk olan 100 saat süreli uygulamalı simülatör destekli liman vinç operatörlüğü eğitimi ile 40 saat süreli teorik lojistik ve endüstriyel ekipmanlar eğitimini başarıyla tamamlayıp geleceğin vinç operatörü olacak 80 gence sertifikaları verildi. Proje kapsamında, ilk etapta merkezden eğitim alan 8 genç MİP ve diğer şirketlerde istihdam edildi.
ÇKA Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran konuşmasında; Lojistik Mesleki Uygulama Merkezi projesinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 81 il genelinde eş zamanlı olarak uyguladığı, yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek amacıyla hayata geçirdiği SOGEP kapsamında, 2019 yılında Bakanlık tarafından uygun bulunarak uygulamaya geçildiğini açıkladı.
Mersin’in önemli bir liman kenti ve denizcilik sektörünün de uluslararası ticaretin ana omurgasından birisi olduğuna dikkat çeken Duran; “Bu anlamda ülke olarak bu sektörün içinde ciddi potansiyele sahibiz. Biz Ajans olarak bölgemizin denizcilik sektöründe ön plana çıkmasını önemli görüyor ve bu konuda çaba sarf ediyoruz. Akdeniz Belediyesi’nin başvuru sahibi olduğu Mersin Üniversitesi, Mersin Ticaret Sanayi Odası ile MIP işbirliğiyle yürütülen projeyi bu bakış açımızın bir başlangıcı olarak değerlendirmek gerekir. Bu sektörün önü açık ve bu sektörde hizmet veren, üretim yapabilen tüm paydaşların farkındalığının arttırılması yönünde çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Akdeniz Belediyesi’nin hayata geçirdiği projenin sürdürülebilirliğini sağlaması ile ilgili konunun takipçisi olup, daha etkili ve verimli çalışması için proje ortakları ile birlikte süreci destekliyor olacağız.” şeklinde konuştu.
Bu merkez vasıtasıyla eğitim alan, sektöre girmeyi düşünen tüm gençlerimizin bu bakış açısına sahip olmalarını gerektiğine vurgu yapan Duran, projede emeği geçen tüm paydaşları ve kursu başarıyla tamamlayan gençleri tebrik ederek sözlerine son verdi.
Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise, Türkiye’nin en önemli liman kentlerinden biri olan Mersin’de simülatörlü vinç operatörlüğü eğitimi vererek gençleri bilimsel eğitim ve modern araç gereçlerle meslek sahibi yapmak için yola çıktıklarını anlattı. Akdeniz’de hayata geçen projelere verdiği desteklerden ötürü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve projelerin ortağı olan kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Başkan Gültak; “Eğitimde kullandığımız simülatör cihazı Türkiye’de bir ilk. İlk kez böyle bir eğitim veriliyor. Millet ‘metaverse’ konuşurken, Mersin’e ilk kez bu mantığı kente getirdik.” şeklinde konuştu.