Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
ÇKA Desteği ile Yürütülen KKTC Turizm Hibeleri Açıklandı. 04.04.2012
Haber Galerisi
  • ÇKA Desteği ile Yürütülen KKTC Turizm Hibeleri Açıklandı. 04.04.2012

  • 06 Mart 2013

KKTC’de 19 turizm projesi hibe desteği alacak

T.C. Lefkoşa Büyükelçiliği kaynağı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı tarafından Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) teknik destek ve gözetiminde yürütülen ‘Turizm Potansiyelinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’ kapsamında hibe almaya hak kazanan başarılı projeler, 4 Nisan 2012 tarihinde KKTC Kalkınma Bankası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı. Turizm potansiyelinin geliştirilmesi, hizmet kalitesinin ve hizmet çeşitliliğinin artırılmasını içeren program kapsamında, 19-21 Mart tarihleri arasında başvuru yapan 43 proje içinden 14’ü kar amacı güden, 5’i de kar amacı gütmeyen kuruluşlardan gelen projeler olmak üzere toplam 19 proje kabul edildi.   T.C. Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Mersin Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu ile ÇKA Genel Sekreteri Zekeriya Şarbak’ın ve çok sayıda davetlinin katılımlarıyla gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Güzeloğlu, projeye Ajans olarak teknik destek vermenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. KKTC’nin her geçen gün daha güçlü ve güvenli bir geleceğe doğru yol alması, ekonomisinin her yanı ve yönüyle güçlenmesi ve özel sektörün gelişmesi anlamında ortaya konulan bu hibe projelerinin, sektörel anlamda olduğu kadar bir bütün olarak da çok değerli katkılar sağladığını gözlemlediklerini aktaran Güzeloğlu; “Ekonominin gelişmesinde hibe ve destek vereceğimiz projeler bağlamında turizm gerçekten hem çok önemli hem de belirleyici bir sektördür. 40’ı aşkın sektörü etkileyen, doğrudan belirleyen ve hepsini olumlu yönde değiştiren bir sektör olan turizm, hem KKTC için hem de Türkiye’yle ilişkilerde çok büyük önem taşıyor. Sahip olduğu doğal güzellikleri, zenginlikleri ve karşılaştırmalı üstünlükleriyle KKTC’nin bu anlamdaki turizm gelişimi inanıyorum ki bugünden itibaren, teknik destek verilen hibe projelerle ve onun taşıyıcısı sektör temsilcileriyle daha hızlı, sağlıklı, sürdürülebilir bir boyuta taşınacak. Turizmin bir bütün olarak her yanı ve yönüyle değerlendirilmesinde bu projeler gelişimi hızlandıracak ve beklentileri karşılayacak. Bu çerçevede hükümetimizin sağladığı ve büyükelçiliğimizin desteklediği, ÇKA ile birlikte değerlendirilen bu süreçte Ajansımızın genel sekreteri ve uzmanları yoğun bir mesai harcadılar. Türkiye örneklerine baktığımız zaman, onun yaklaşık 4’te biri gibi kısa bir sürede turizm sezonu öncesinde tamamlanması için yoğun bir çaba harcandı. Ortaya konulan çabanın sonucu öncelikle proje sahiplerine ve KKTC’ye hayırlı olsun. Bununla birlikte her zaman işbirliğine hazır olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum” diye konuştu.
Toplantıda konuşan KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun ise turizm alanında verilen 3 milyon TL tutarında hibelerin eş finansmanın da 4 milyon TL civarında bir sermayeyi harekete geçirerek toplam 7 milyon TL civarında bir yatırıma dönüştürüldüğüne işaret etti.
Ajans’ın çalışmalarına ilişkin bilgi aktaran ÇKA Genel Sekreteri Şarbak ise şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’nin tamamı 26 istatistiki bölgeye ayrıldı ve 2006 yılından beri de ajanslar kurulmaya başladı. ÇKA, Mersin ve Adana illerinden oluşuyor. Bu bölgede yaklaşık 4 milyon nüfus var. Türkiye’nin tamamında kalkınma ajansları 2008 itibariyle kuruldu ve 2009’da da faaliyetlerine başladı. Bizim ajansımız Türkiye’nin İzmir’le birlikte ilk kurulan ajansı. 2008 yılından beri bölgemizde mali destek programlarını yürütüyoruz. 2008, 2009 ve 2010 mali destek programlarımız büyük ölçüde tamamlandı. Şu anda 2011 programını yürütüyoruz. 2008 yılında bölgemizde 94 projeye 16,5 milyon TL mali destek sağladık. 2009’da 103 projeye yaklaşık 25 milyon TL, 2010’da 126 projeye 32 milyon TL civarında ve 2011’de de 27 milyon TL mali destek sağlayacağız. Kalkınma ajansları; yerel aktörlerin de katkılarını alarak her bakımdan sadece ekonomik yönden değil, sosyal yönden de kalkınmayı sağlamayı misyon ediniyor. Ülkenin kalkınma planları doğrultusunda sektörler itibariyle stratejilerimiz var. Bu stratejiler doğrultusunda mali destek programları hazırlanıyor ve bunlar yönetim kurulu kararı ve Kalkınma Bakanlığı onayıyla kesinleşiyor. Bu programlara göre proje çağrılarına çıkıyoruz. Bu projeler titiz bir süreçte inceleniyor. Projelerin izlem safhaları var ve titizlikle izleniyor. KKTC ve Türkiye arasında işbirliği protokolü gereğince T.C. Hükümeti tarafından KKTC’de uygulanacak hibe desteklerinde ÇKA teknik destek sağlayıcı kuruluş olarak belirlendi. Bu çerçevede Ajansımız teknik destek sağlıyor. Hem kılavuzların hazırlanmasında hem de projelerin seçiminde ve daha sonra izlenmesinde Ajans uzmanları destek sağlıyor. Çok kısa bir süre içesinde, 21 Mart’ta başvurular sona erdi ve iki hafta dolmadan bugün sonuçları ilan edebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.”