Çukurova Kalkınma Ajansı, 2015 yılı Mali Destek Programları Değerlendirme Sonuçlarını Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’ın teşrifleri ile ilan etti.
Mersin Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen törene Bakan Yılmaz’ın yanı sıra, Mersin Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Çakacak, Mersin Milletvekilleri Mustafa Muhammet Gültak, Yılmaz Tezcan, Baki Şimşek, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana ve Mersin kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu konuşmasında, Rekabet Gücünün Artırılması ve Yenilikçilik Mali Destek Programı, Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ve Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı olmak üzere 3 ana başlıkta açılan programlara 283 proje başvurusu alındığını açıkladı.
Altunsu destek almaya hak kazanan projeleri, “Rekabet Gücünün Artırılması ve Yenilikçilik Mali Destek Programı kapsamında 35 proje, Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 21 proje, Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 12 proje desteklenmesi öngörülmektedir. Toplamda 68 proje destek almaya hak kazanmıştır.” şeklinde açıkladı.
Eş finansmanla birlikte 49 milyon TL kaynak
Altunsu, 2015 yılı Mali Destek Programları kapsamında yararlanıcıların sağlayacağı eş finansmanla birlikte yaklaşık 49 milyon TL tutarında kaynağın bölgemiz için harekete geçirilmesi hedeflenmektedir. Bu programla birlikte Ajans kuruluşundan bugüne 22 mali destek programı ile bölge kalkınması için 216 milyon TL kaynak tahsis etmiştir. Bugün açıklanan 68 başarılı proje ile birlikte Ajansın destekleyeceği toplam proje sayısı 696 olacaktır. dedi.
Mersin Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Çakacak konuşmasında, Türkiye’de kurulan ilk iki ajanstan biri olan Çukurova Kalkınma Ajansının kuruluşundan bu yana üstlendiği misyonu yerine getirebilmek için yoğun çaba gösterdiğini, Ajansın en önemli önceliğinin toplumun tüm kesimleri arasında işbirliğini geliştirmek, birlikte çalışma kültürü oluşturmak ve Çukurova bölgesinin tamamının aynı yaşam kalitesine sahip olmasını sağlamak olduğunu belirtti.
ÇKA’nın katılımcılığı artırarak aşağıdan yukarıya, yerelden merkeze planlama anlayışının geliştirilmesine ön ayak olmaya çalışarak, yerel ihtiyaçlarımızın ulusal öncelikler ile uyum sağlaması için de çaba sarf ettiğini ifade eden Vali Çakacak, “Bu kapsamda özel sektör temsilcilerimiz de yerel ortaklık ve işbirliğinin geliştirilmesi ile kentlerimize değer katacak fikirlerini projelendirmekte ve bizler de Ajans olarak onların bu projelerine destek vererek Bölgemizin gelişimine katkı sağlamaya devam etmekteyiz” şeklinde konuştu.
2008 yılından bu yana Ajans tarafından verilen desteklerle ilgili bilgi de veren Vali Çakacak; “2015 Yılı Mali Destek Programı kapsamında; Rekabet Gücünün Artırılması ve Yenilikçilik Programı’ ile KOBİ’ler; ‘Mikro işletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Programı’ ile mikro işletmeler desteklenmiştir. ‘Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Programı’ ile de kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar desteklenerek toplam 25 milyon TL kaynak Bölgemizin kullanımına sunulmuştur. Ajansımız tarafından desteklenen tüm projelerin; Türkiye’yi, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirme hedefine ulaşmamıza ve ülke olarak 2023 yılında 500 milyar dolar olarak belirlediğimiz ihracat hedefimizi yakalamamıza katkı sağlamasını diliyorum” dedi.
Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz ise, Kalkınma Ajanslarında titiz bir proje değerlendirme süreci olduğundan bahsederek, bu süreçte doğru projelere destek vermek ve kaynakların doğru adrese yönlendirilmesinin önemini vurguladı. Bakan Yılmaz, mali destek programları kapsamında yürütülen projelerin her aşamasının Ajans tarafından sürekli izlenip değerlendirildiğini, gerektiğinde uygulamanın doğru şekilde gerçekleşmesi için teknik destek verdiğini kaydetti.
“Çukurova Bölgesinin Doğu Akdeniz’in lider bölgesi ulaşacağına inanıyoruz.”
Konuşmasında 2014-2023 Çukurova Bölge Planına da değinen Bakan Yılmaz, “Çukurova bölgemizin 2014-23 vizyonu stratejik konumunu ve zengin kaynaklarını değere dönüştüren Doğu Akdeniz'i lider bölgesi olma şeklinde tarif edilmiş. Bu tarifi siz yaptınız. Bir araya gelip katılımcı şekilde kendiniz için böyle bir vizyon belirlediniz. Biz bu bölgeye büyük değer atfediyoruz. Biz bu bölgeye çok değer veriyoruz. Adana ve Mersin hinterlandında bulunan, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bağlantılarıyla Akdeniz’in lider bölgesi konumuna ulaşacağına inanıyoruz. Bunu stratejik bölgelere yatırımlara dönüştürmeliyiz. Bölgemizin dış yatırımları da hedeflemesi gerekiyor. Uluslararası sermaye dediğimiz sermayeden daha fazla pay alması gereken bir bölge. Enerji, tarım, turizm yatırımı sanayi yatırımları, ancak bu yatırımların daha nitelikli olması gerektiğine inanıyorum. Bu bölgemiz bu altyapıya sahip. Teşvik sistemimizde stratejik projeler dediğimiz projeler var." şeklinde konuştu. (13 Ağustos 2015)