Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
ÇKA 2016 Yılı Mali Destek Programı Mersin'de İlan Edildi
Haber Galerisi
  • ÇKA 2016 Yılı Mali Destek Programı Mersin'de İlan Edildi

  • 12 Ekim 2013

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2016 yılı Mali Destek Programı 13 Ocak Çarşamba günü saat 14.00’de Mersin Hilton Oteli’nde düzenlenen toplantı ilan edildi.

Toplantıya Mersin Valisi ve ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr Hakan Arslan, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Çetin bedestenci, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksel  Özdemir, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, il protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.

ÇKA Genel Sekreteri Dr Lutfi Altunsu, Ajansın çalışmaları ile Adana ve Mersin illerini kapsayan TR62 Bölgesi’nin sosyo – ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sunduğunu belirterek,  Ajansın yürütmekte olduğu destek programları ile ilgili bilgi sundu.

“Mikro işletmeler kalkınmanın dinamosudur.”

Altunsu, kalkınmada dinamo vazifesi gören mikro işletmelerin ekonomik büyümeye pozitif katkı sağladığını bu açıdan da mikro işletmelerin KOBİ politikalarında gün geçtikçe önemli hale geldiğini vurgulayarak, bu yıl Mali Destek Programı kapsamında Mikro İşletmelerde için Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı hazırladıklarını belirtti.
Bu program ile bölgede faaliyet gösteren mikro işletmelerin kurumsal kapasite olarak gerekse kendilerine sundukları hizmetlerde rekabet avantajı yaratacak ürün, süreç ve pazarlama yenilikleri ile ürün çeşitlendirmesi konularında projeler sunabileceklerinin altını çizen Altunsu,  “Programda aynı zamanda asgari destek tutarını da ilk defa 25 bin lira gibi mikro işletmelerin ilave küçük yatırımlarının desteklenebileceği bir seviyeye çekilmesi finansal imkanları kısıtlı olan işletmelerimize fırsat sunmaktadır. Ayrıca kazanan projeler için proje hazırlama konusunda alınacak danışmanlık hizmeti için destek miktarının % 2 si kadar olan tutarı uygun maliyet olarak kabul ettik. İlçelerden gelecek projeler için değerlendirme aşamasında ilave puanlar verilecek destekten faydalanma ihtimalleri artırılarak pozitif ayrımcılık yapılmış bu sayede bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılması amacı da güdülmüştür.   Yine kadın, genç ve engelli istihdamına ek puan vererek toplumumuzun kırılgan gruplarının ekonomik hayata katılımına katkıda bulunmak istedik.” şeklinde konuştu.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise konuşmasında Çukurova bölgesinin tarih boyunca iktisadi, sosyal ve kültürel açıdan daima çekim merkezi olduğunu, Çukurova Kalkınma Ajansının da bölgesel ve ilçeler arasındaki gelişmişlik farklarının azaltılması amacıyla kurulduğunu ve bu çerçevede çalışmalar yaptığını kaydetti. 

Vali Çakacak,  bu yıl kaynak bulmakta zorlanan küçük ölçekli işletmeleri desteklemeye önem verdiklerini belirterek, çok sayıda küçük ölçekli işletmenin başvuru yapmasını beklediklerini ifade etti.  Çakacak, “Bu desteklerden faydalanacak küçük işletmelerin neleri başardıklarını meslektaşları ile paylaşıp örnek olmaları en büyük beklentimiz. Bu durum bizim gelecekteki mali destek programlarımızın da belirleyicisi olacaktır” şeklinde konuştu.

Toplantı ÇKA Proje Uygulama Birim Başkanı Türker Dölekoğlu'nun mali destek programı teknik sunumu ile son buldu.

Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı

Bölgedeki mikro ölçekli işletmelerin kurumsallaşma, ürün geliştirme ve çeşitlendirme yoluyla rekabet gücünün artırılması amacıyla açılan programda öncelik alanları;  mikro işletmelerin kurumsallaşma düzeyi, ihracat, pazarlama , kalite standartlarının artırılması, mikro işletmelerin ürün, süreç ya da pazarlama yeniliği, ürün geliştirme, ürün çeşitlendirme olanaklarının artırılmasıdır.

2016 yılında Mikro İşletmelere 7 Milyon TL Kaynak

Mikro işletmelerin başvuru sahibi olduğu destek programında gıda – içecek, kimya – plastik, tekstil – hazır giyim, makine – metal işleri, metalik olmayan mineral ürünler, ayakkabıcılık, materyallerin geri kazanımı, mobilya imalatı, lojistik, turizm amaçlı asli konaklama tesisleri ve bilişim sektör ve öncelik alanlarından hazırlanan projelere 2016 yılında toplam 7 Milyon TL kaynak kullandırılacaktır.

Mikro Mali Destek Programına en fazla iki proje başvurusunda bulunulabilecek ve değerlendirme sonucuna göre bu başvurulardan en fazla biri destek almaya hak kazanacak.

Desteklerden faydalanmak isteyen işletmeler için elektronik olarak son başvuru 8 Nisan 2016, matbu başvurularda ise son başvuru 15 Nisan 2016’dir