Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2016 yılı Mikro İşletmelerde Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı 14 Ocak Perşembe günü saat 14.00’de Adana Seyhan Oteli’nde gerçekleştirildi.
Toplantıya Adana Vali Yardımcısı Ahmet Beyoğlu, Kanuni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Serindağ, Çukurova Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr.Seyhan Tükel, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu, Seyhan Belediyesi Başkan Vekili Ertan Karaoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
2016 yılında Mikro İşletmelere 7 Milyon TL Kaynak Ayrıldı.
Bölgedeki mikro ölçekli işletmelerin kurumsallaşma, ürün geliştirme ve çeşitlendirme yoluyla rekabet gücünün artırılması amacıyla açılan programda öncelik alanları; mikro işletmelerin kurumsallaşma düzeyi, ihracat, pazarlama,kalite standartlarının artırılması, mikro işletmelerin ürün, süreç ya da pazarlama yeniliği, ürün geliştirme, ürün çeşitlendirme olanaklarının artırılması olarak belirlendi.
Mikro işletmelerin başvuru sahibi olduğu destek programında gıda – içecek, kimya – plastik, tekstil – hazır giyim, makine – metal işleri, metalik olmayan mineral ürünler, ayakkabıcılık, materyallerin geri kazanımı, mobilya imalatı, lojistik, turizm amaçlı asli konaklama tesisleri ve bilişim sektör ve öncelik alanlarından hazırlanan projelere 2016 yılında toplam 7 Milyon TL kaynak kullandırılacak.
Desteklerden faydalanmak işletmelerin elektronik olarak son başvuru tarihi 8 Nisan 2016, matbu başvurularda ise son başvuru 15 Nisan 2016
ÇKA Genel Sekreteri Dr Lutfi Altunsu konuşmasında, Ajansın 2008 yılından beri farklı alanları içeren 22 Mali Destek Programı uygulandığını bildirdi. Proje teklif çağrısı yöntemiyle uygulanan mali destek programları kapsamında Ajans tarafından bölgeye 216 milyon TL tutarında kaynak tahsis edildiğini bildiren Altunsu, bugüne kadar 3121 proje başvurusu alınmış olup bu projeler arasından başarılı bulunan 691 tanesiyle sözleşme imzalandığını söyledi. Ayrıca bugüne kadar uygulanan Mali Destek Programı ile 5000 kişinin üzerindeki istihdam, üretimine başlanan yüzlerce yeni ürüne ek olarak Ajans desteklerinden yararlanan KOBİ’lerde ortalama % gelir, " istihdam, %15 pazar payı, %17 ihracat ve ` kapasite artışı yaşandığını belirtti.
Altunsu, KOBİ’lere yönelik mali destek programlarından en az yararlanan grubun mikro işletmeler oluşturduğuna dikkat çekerek; “Mikro işletmeler kalkınmada dinamo vazifesi görmektedir. Uluslararası çalışmalar, KOBİ’ler içinde özellikle küçük ve yeni kurulan işletmelerin daha fazla net istihdam artışı sağladığını ve dolayısıyla ekonomik büyümeye pozitif katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Bu açıdan, mikro işletmeler KOBİ politikalarında gün geçtikçe önemli hale gelmektedir. Bu yıl Mali Destek Programı kapsamında Mikro İşletmelerde için Kurumsallaşma ve Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı hazırladık.” şeklinde konuştu.
Toplantı ÇKA Proje Uygulama Birim Başkanı Türker Dölekoğlu'nun mali destek programı teknik sunumu ile son buldu.
Teknik sunuma erişmek için tıklayınız.