Bakan Kacır, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Adana Model Fabrika ve 22 projenin açılışı gerçekleştirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) son zamanlarda Adana’da uyguladığı, turizmde destinasyon yönetimi küçükölçekli altyapı mali destek programı, yenilik ve verimlilik küçük ölçekli altyapı mali destek programı, üreten şehirler programı ve sosyal gelişmeyi destekleme programı kapsamında 22 projeye 116,6 milyon TL destek sağladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, bir süredir faaliyetini sürdüren ve resmi açılışını bugün gerçekleştirdikleri Adana Sanayi Odası Model Fabrika ve Yenilik Merkezi'yle işletmeleri ve iş güçlerini, yenilikçi teknolojiler ve yalın üretim yöntemleriyle buluşturduklarını kaydetti.
Yaklaşık 65 milyon lira yatırımla kurulan tesiste, çalışanlara gerçek bir üretim ortamında yeni üretim tekniklerini deneyimleme, işletmelere de operasyonlarını mükemmelleştirme imkânı sunduklarını anlatan Kacır, "İşletmelerin su ve enerji verimliliklerini artırmak üzere danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Teknolojik gelişmelere ayak uydurabilen, yenilikçi çözümler üretebilen ve dijital dönüşümü kendi lehine kullanabilen bir iş gücü ve işletme yapısı inşa ediyoruz." diye konuştu.
Model fabrikalardan destek alan işletmelerin verimliliklerinde ve üretimlerinde gördükleri kayda değer artışların kendilerini memnun ettiğinin altını çizen Kacır, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İnşallah model fabrikamızın örnek çalışmaları ve oluşan farkındalıkla bu altyapıdan yararlanan firmalarımızın sayısı günden güne daha da artacak. İşletmelerimiz daha rekabetçi ve daha verimli bir yapıya kavuşacak. Tabii arzumuz model fabrikamızdan daha fazla işletmemizin yararlanması ve model fabrika etrafında yeni iş fikirlerinin ve inovatif düşüncenin yeşerdiği bir ekosistemi de hep birlikte inşa etmek. Adana ve çevresinde son yıllarda Bakanlığımız destekleriyle önemli bir AR-GE ve inovasyon ekosistemi kurduk. Şehrimizdeki 1 teknopark, 12 AR-GE ve 8 tasarım merkezinde yürütülen AR-GE odaklı projelere bugüne dek 1 milyar 700 milyon lira destek sağladık. Model fabrikayı işletmelerimizin yalın üretim ve dijital dönüşüm yolculuğuna rehberlik edecek bir cazibe merkezi haline getireceğiz."
Kacır, bugün aynı zamanda Çukurova Kalkınma Ajansı eliyle Adana'ya kazandırdıkları bilim ve teknolojiden AR-GE'ye, altyapı geliştirmeden kültür turizme, gastronomiden kadın istihdamına geniş yelpazede 22 önemli projenin de açılışını gerçekleştireceklerini bildirdi.
Ülkenin stratejik boru hatlarının kesişim noktasında yer alan Adana'da, Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi kurduklarını belirten Kacır, bu merkezde mevcutta ithal ettikleri kimya ürünlerinin ülkede üretimi için AR-GE çalışmaları yürüttüklerini kaydetti. Türkiye'de kimya sektörünün başkenti haline getireceklerini, kurdukları bu altyapının üniversite sanayi işbirliğini güçlendirerek yeni yatırımlar için çarpan etkisi oluşturacağını anlattı.
Kacır, “Kurduğumuz Adana Yöresel Ürünler ve Mutfak Sanatları Merkezi ile özellikle kadın kooperatiflerimizin ürettiği yöresel ürünleri ekonomik kıymete dönüştürdük. Yenilikçi gıda tedarik uygulamalarında kadın istihdamını arttırılması projesi ile de kadınlarımızın gıda tedarik zincirinde mesleki bilgilerini ve becerilerini geliştiriyoruz. Kadın istihdamının ve girişimciliğinin önünü açıyoruz. Önümüzdeki dönemde de şehrimize değer kazandıran projeler üretmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana'nın stratejik konumu, gelişmiş sanayi ve ticaret altyapısıyla üretim kapasitesinin, uluslararası pazarlarda rekabet edebilirlik açısından önemli avantajlar sağladığını anlattı.
Adana Metal Sanayi içinde 12 bin metrekare alana sahip Adana Model Fabrika’nın eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle sürekli iyileştirme, yalın üretim, dijital dönüşüm gibi konularda işletmelerin dönüşüm yapısını değiştirip insan, makine, ekipman, ham madde, malzeme, zaman ve enerji kaynaklarını verimli şekilde kullanmalarını sağlayacağını anımsatan Köşger, bu sayede şehre yapılan yatırımlardan yüksek seviyede istifadeye katkı sağlayacağını aktardı.
ÇKA Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran, “Bölgemizde faaliyet gösteren işletmelerin verimliliklerin artırılması, sınırda karbon uygulamalarına hazırlıklı olabilmeleri için temiz üretim etütlerinin yapılması, dijital olgunluk seviyelerinin ölçülmesi ve yol haritalarının çıkarılması için Bakanlığımız kurum ve enstitüleri işbirliği ile bölgemizde çeşitli uygulamalar yapmakta, programlar yürütmekteyiz. Burada kat ettiğimiz mesafeyi ve elde ettiğimiz sonuçları küçük bir örnekle belirtmek isterim. 3 yıldır uyguladığımız verimlilik danışmanlığı programlarımız kapsamında destek alan 77 firmanın 42 mühendis istihdam etmesini sağlamış bulunmaktayız.” dedi.
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, “Biz, içinde bulunduğumuz bu merkeze Sanayi Kampüsü diyoruz. Çünkü burası Bakanlığımızın sayesinde bölge sanayicisi için tam bir eğitim kampüsü oldu. Bu merkezimiz her geçen gün daha da gelişerek sanayicimize daha etkin ve kaliteli hizmet sunuyor.
Bu kampüs bünyesinde sanayicimizin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde; Adana Model Fabrika Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi, Yenilik Merkezi, Enerji Verimliliği Merkezi, Mesleki Eğitim ve Belgelendirme Merkezi, Su Verimliliği Merkezini hayata geçirmiş bulunmaktayız. Her biri iş dünyamıza büyük katkılar sağlayan ve geleceğe yönelik önemli adımlar atmamıza vesile olacak merkezlerdir. Hayata geçirdiğimiz bu merkez ile inşallah her yıl bölge sanayisine 500 milyon TL’ye yakın bir katma değer sağlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Kacır, beraberindeki katılımcılarla birlikte açılış kurdelesini kesti.
Program sonunda Bakan Kacır, ÇKA desteğiyle hayata geçirilen Model Fabrika ve Tasarım Atölyeleri ile Çukurova Enerji Verimliliği Merkezini ziyaret ederek, çalışanlardan faaliyetler ile ilgili bilgi aldı.