Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
Arıcılık Kozan'da Konuşuldu
Haber Galerisi
  • Arıcılık Kozan'da Konuşuldu

  • 23 Ekim 2013

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), 2014-2023 Çukurova Bölge Planı stratejik amaçları doğrultusunda ilçelerde öne çıkan ekonomik faaliyet kollarında katma değerli üretimi teşvik etmek amacıyla konunun uzmanlarının katılımıyla 29 Şubat tarihinde Kozan’da “Arıcılık Paneli” gerçekleştirdi.  

Kozan Kaymakamlığı koordinasyonu, Kozan Belediyesi işbirliği ve Çukurova Kalkınma Ajansı organizasyonu ile Kozan Millet Bahçesi Kültür Salonu’nda gerçekleştirilen  panele Kozan Kaymakamı Avni ORAL, Kozan Belediye Başkanı Musa ÖZTÜRK, Adana Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Memili GÜVEN, Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Orman Ürünleri Şıbe Müdürü Zekeriya BEYDİLLİ, Kozan İlçe Tarım Müdürü Dr. Bülent TANRIVERDİ, birlik başkanları, kamu ve stk temsilcileri ile Kozan’da arıcılık alanında faaliyet gösteren sektör temsilcileri katılım sağladı.

Kozan Belediye Başkanı Musa ÖZTÜRK açılış konuşmasında, Kozan’ın birincil meselesinin tarım olduğunu, tarımın bir tarafında arıcılığın diğer tarafında ise narenciyenin yer aldığını vurgulayarak arıcılık üzerine hazırlanan panelin ÇKA’nın öncülüğü ve katkılarıyla gerçekleştirildiğini belirtti. ÇKA’nın Kozan’a desteğinin büyük olduğunu vurgulayan ÖZTÜRK, ajansın verdiği desteklerin Kozan’ın gelişmişliğine önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Kozan Kaymakamı Avni ORAL ise konuşmasında arıcılık ve bal üretimi sektörünün Kozan ekonomisinin önemli sacayaklarından biri olduğunu, ilçenin özellikle üretim ve pazarlama yönünden ön plana çıktığını belirtti. Kozan’ın, ilçenin ve çevre yörelerin ürünlerini endüstriyel ürüne çeviren iki önemli markaya sahip olduğunu vurgulayan ORAL; sektörün daha da geliştirilmesi, sorunların çözülmesi ve bu anlamda üretilen ürünlerin katma değer yaratılarak pazara sunulması noktasında tüm kurumlara önemli görevler düştüğünü söyledi. Bu bağlamda ilki düzenlenen “Arıcılık Paneli” nin sektöre ve Kozan’lı katkı sağlayacağına inandığını sözlerine ekledi.  Ayrıca, bölgesel kalkınmayı destekleyen, bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak için çaba gösteren, bölgelerdeki  sektörlerin teşvikini sağlamak anlamında gerekli çalışmaları yapan kalkınma ajanslarının önemli misyonlar üstlendiğini, bu anlamda ajansın desteklerini kaymakamlık olarak önemsediklerini belirterek sözlerine son verdi.

Konuşmaların ardından, panelin “Arıcılık ve Kırsal Kalkınma İlişkisi” konulu kısmında ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi ALTUNSU, 2014-2023 Çukurova Bölge Planı’nın tanıtımını yaparken; “Kırsala Yönelik Tedbirler” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Ayrıca, ajansın uygulamış olduğu destek programlarına kısaca değinen ALTUNSU, herkesi ajans desteklerinden faydalanmak için proje hazırlamaya çağırdı.

Türkiye Kalkınma Vakfı’ndan Sevim Karasungur konuşmasında kırsal kalkınmanın önemine değinerek, Arıcılığın Kırsal Kalkınmaya ve Sosyal İçermeye Katkıları, Örgütlenme ve Kooperatifleşme, Türkiye ve Dünya Genelindeki İyi Uygulama Örnekleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu ise “Modern Arıcılık Teknikleri, Ana Arı Yetiştiriciliği, Gen Kaynaklarının Korunması, Islah, Ürün Çeşitlendirme ve Apiterapi, Arıcılık Faaliyetlerinde Yapılan Temel Yanlışlar, Dünya’daki Teknolojik Gelişmeler, Arı Ölümlerinin Sebepleri” gibi konularda sektör temsilcilerini bilgilendirdi.

Panelin son oturumunda Adana Orman Müdürlüğü Odun Dışı Orman Ürünleri Şube Müdürü Zekeriya Beydilli Kozan’da Arıcılık Uygulamaları, Orman Bakanlığının bu alanda yaptığı çalışmalarıi verdiği destekleri ve bal ormanı projelerini anlattı.

Panel konuşmacıların bilgi paylaşımın ardından soruların cevaplandırılması ile son buldu.