Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) koordinasyonunda Adana Valisi Mahmut Demirtaş başkanlığında, Adana’nın ekonomik durumunu ve potansiyelini değerlendirmek, 2018 yılı Adana Yatırım Destek ve Tanıtım Stratejisi hazırlıklarına katkı sağlamak amacıyla şehrin ekonomi aktörlerinin bir araya geldiği yılın son “Ekonomi Değerlendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.
ÇKA konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, muhtarlar, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile işadamları katıldı.
Toplantıda, ÇKA Adana Yatırım Destek Ofis Koordinatörü Murat Torun, 2017 Yılı Adana Verileri ve 2018 Yılı Yatırım Destek ve Tanıtım Stratejisinde Yer Alan Faaliyetler ile ilgili sunum gerçekleştirdi.
Adana Valisi Mahmut Demirtaş konuşmasında, 2017 yılı içerisinde esnaf, iş adamı, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile ekonomiye ilişkin farklı konularda birçok toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, bu toplantılar vesilesi ile ilimizin ekonomik durumunu ve potansiyelini, şehrimizin ekonomi aktörleriyle değerlendirme fırsatı bulduklarını ifade etti. 2017 yılının bu son ekonomi toplantısı ile geçtiğimiz yılın değerlendirmesini yaparken 2018 yılına ilişkin fikir alışverişinde bulunacağını belirten Vali Demirtaş, Adana’nın ekonomi gündemi ile ilgili hususlarda kısa ve orta vadeli önceliklerimizi belirleyerek karşılaşılan sorunlara hep birlikte çözüm önerileri üreteceklerinin altını çizdi.
Vali Mahmut Demirtaş, 2017 yılı içerisinde gerçekleştirilen faaliyetlere değinerek, “Adana’ya geldiğim günden beri teşhis ettiğim ve tedavisi için acil önlemlere başvurduğum ilk konu, ‘Adana’nın Olumsuz İmajının Düzeltilmesi’ olmuştur. Genelde asayiş olayları ve olumsuz haberlerle gündeme gelmesi beni ve eminim ki sizleri fevkalade üzmektedir. Bu şehrin sakinleri olarak üzerimize yapışan suç şehri algısını ters yüz etmemiz gerekiyordu. Bunun için yapmamız gereken ilk iş, ‘Adana’da iyi işler de yapılıyor’ dedirtmek ve Adana insanının mert, cana yakın, sıcakkanlı olduğunu herkese göstermektir. Bu sebeple gelenekselleşen tiyatro ve sinema festivalimize, portakal çiçeği karnavalımıza ek olarak yemeklerimizi, gastronomik öğelerimizi ön plana çıkardığımız lezzet festivalini gerçekleştirmeye başladık. ‘Festivaller Şehri’ olarak anılacak şehrimizin vitrinini yeni baştan dizayn ettik. Bu festivalleri sonraki yıllarda geniş çaplı organizasyonlarla daha da büyütmeyi hedeflemekteyiz. Adana üzerindeki olumsuz algıyı asıl kıracağımız noktanın şehrin güneyinden geçtiğini hepimiz biliyoruz. Güney-Kuzey arasındaki makas ne kadar daralırsa şehirdeki, huzurun, güvenin ve istihdamın artacağı hususunda hepimiz hemfikiriz. İşte tam da bu sebeple Güney Adana Kalkınma Programını 10 Temmuz 2017’de başlattık. 43 projenin şu ana kadar 23’ünün açılışını gerçekleştirdik. Kalan projeleri de ivedilikle hayata geçirmek için gayret sarf ediyoruz.” açıklamalarında bulundu
Vali Mahmut Demirtaş Adana’da gerçekleştirilen kamu yatırımlarını, “İlimizde gerçekleştirilen kamu yatırımlarının başında yer alan 1550 yatak kapasiteli Adana Şehir Hastanesi’nin yakın dönemde hizmete girmesiyle Adana’nın sağlık sektöründe bölgesel bir çekim merkezi oldu. Tamamlanma aşamasına gelen yeni stadyum, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kampüsü, yeni adliye sarayı ve bölge adliye mahkemesi, Yüreğir, Sarıçam, Çukurova ve Yumurtalık Hükümet konakları ilimizdeki dikkat çeken kamu yatırımlarıdır.” şeklinde açıkladı.
Ülkemizin, ekonomik büyüme modelini üretimde yerli katma değerin yükseltilmesi ve sürdürülebilir üretime imkân veren daha yüksek teknolojili bir ürün desenine geçilmesi amacı üzerine kurgulandığını ifade eden Vali Demirtaş, ‘’Bizler de ilimizde iktisadi kalkınmanın gerçekleştirilmesi için önceliklerimizi; enerji üretim ve dağıtım merkezi olmak, bölgenin stratejik konumunu lojistik avantaja dönüştürmek, imalat sanayinde rekabet gücünü artırmak, tarımdan elde edilen katma değeri yükseltmek, bölgenin turizm potansiyelini harekete geçirmek, bölgemizin Ar-Ge kapasitesini geliştirmek ve girişimcilik ortamını iyileştirmek olarak belirlemiş bulunmaktayız. Bu doğrultuda da çalışmalarımıza devam etmekteyiz.’’ dedi.
2018‘de sadece kamu yatırımları değil özel sektör yatırımlarının da önünü açacak atılımları yapacaklarını belirten Vali Demirtaş, ‘’2018 yılı bugüne kadar yaptığımız çalışmaların meyvesini almaya başlayacağımız yıl olacaktır. Bu yüzden Adana’nın yatırım imkânlarını daha fazla tanıtmalı, yurtdışından heyetler getirmeli, devletimizin destek ve teşviklerini daha fazla anlatmalı, yatırımcıların izin ve ruhsat süreçlerini kolaylaştıracak koordinasyon faaliyetlerimizi arttırmalıyız.” dedi. Adana’ya yatırım yapmayı planlayan yerli ve yabancı yatırımcılara Valilik olarak her konuda destek vermeye hazır olduğunu belirten Vali Demirtaş, 2017 Adana Ekonomi Değerlendirme Toplantısı’nın Adana’mız ve ülkemiz için hayırlı olması temennisiyle sözlerini noktaladı.
Vali Mahmut Demirtaş’ın konuşmasının ardından toplantı, iş dünyası temsilcileri ve katılımcıların, Adana ekonomisi değerlendirmeleri ve 2018 yılı için görüş ve önerilerin alınması ile son buldu. (27 Aralık 2017)