Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
Adana Rekabet için Strateji Çalışmasının İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi
Haber Galerisi
  • Adana Rekabet için Strateji Çalışmasının İstişare Toplantısı Gerçekleştirildi

  • 03 Eylül 2013

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından Adana’nın kalkınması için ortak hedefler doğrultusunda hareket edilecek “Adana Rekabet için Strateji” çalışmasının istişare toplantısı Park Zirve Restoran’da iftar yemeği eşliğinde gerçekleştirildi.

Adana Ortak Hedeflerini Belirleyecek

Adana - Rekabet İçin Strateji çalışmasında Çukurova Bölge Planı’nda belirlenen vizyon, gelişme eksenleri ve tedbirler doğrultusunda şehrin öncelikli sektörlerinin belirlenmesi, inovatif bakış açısıyla bu sektörlere yönelik strateji ve eylem planlarının oluşturulması ve oluşturulacak güçbirliği platformları ile eylem planlarının hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Çok paydaşlı bir yapıyla yürütülmesi planlanan çalışmanın Adana Valiliği himayesinde Adana Belediyesi, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Ticaret Borsası gibi ilin önde gelen kurumları ile ortaklaşa yürütülmesi hedeflenmektedir. İlimizdeki akademisyenler aracılığıyla yapılacak önceliklendirme ve strateji aşamasından sonra oluşturulacak platformlarda eylem planları hazırlanacaktır. Eylem planlarının hayata geçirilmesi için platformlar ortak hareket edecek ve farklı kurumlar arasında koordinasyon sağlanacaktır.
 
Kurumlararası İşbirlikleri Geliştirilecek

Bu çalışmadaki beklenti kentin tüm yerel dinamiklerinin bir arada işbirliği içinde hareket ederek Adana için yeni bir ivme yaratılmasıdır. Rekabet İçin Strateji çalışması ile Çukurova Kalkınma Ajansı temel görevleri arasında bulunan özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak ve Bölge Planı’nın hayata geçirilmesini tesis etmeyi amaçlamaktadır. 

Bu kapsamda gerçekleştirilen toplantıya Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütçü ve üniversitelerden çok sayıda akademisyen katılım sağladı.

Kalkınma Yolunda Bölgesel İnovasyon

Toplantıda konuşma yapan ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu konuşmasında, bölgesel kalkınmanın unsuru olarak inovasyon, teknoloji ve bilginin ön plana çıkarıldığını söyledi. ÇKA olarak yerel aktörlerin katılımı sağlanarak gerçekleştirilecek Adana Rekabet için Strateji çalışması ile Adana’nın ekonomik ve sosyal kalkınmasında yenilik veya inovasyonu önemli rekabet aracı olarak kullanmayı hedeflediklerini ifade eden Altunsu, “RIS Adana çalışması ile Adana’nın kamu, özel ve sivil toplum kesimlerinin yenilik kültürlerinin geliştirilmesinin sağlanması, özel sektörün yenlik faaliyetlerinin arttırılması, araştırma ve teknoloji geliştirme faaliyetlerinin iş dünyasının ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesi, yenilik için gereken bilgi akışını sağlayacak kamu, üniversite, özel sektör işbirliği ağlarının geliştirilmesi ve bu amaçla ayrılan kısıtlı kamu ve özel sektör kaynaklarının daha etkin kullanımının sağlanması amaçlanmaktadır.” dedi.

Mersin-Bölgesel İnovasyon Stratejisi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut konuşmasında, ilk olarak çalışmalara 2006 yılında başlanan Türkiye’de bu işin öncüsü olan RIS Mersin ve devamında 2015 yılında çalışmasına başlanan RIS Mersin Plus projesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aşut, RIS Adana projesi için  “Çukurova bölgesinin bir değeri olan Adana’nın benzer bir RIS projesi başlatması bizi daha büyük Çukurova RIS projesine götürecek ve bölgesel yenilikçilik kavramı gerçek anlamına kavuşacaktır. Adana ve Mersin’i sanal sınırlarla ayrılmayan bir bütün olarak görüyoruz. Kaderi ortak iki büyük kentin stratejik ortak olduğunu geleceğimiz adına ortak hareket etmemiz gerektiğini görmeliyiz. Biz Mersin ve Adana oda ve borsaları olarak bunu başlattık. İşbirliklerimiz devam edecektir. ÇKA çatısı altında hem oda ve borsa hem de valiliklerin yerel yönetimler olarak beraberiz. Adana’nın RIS Adana ile elde edeceği tecrübeler ile Adana ve Mersin olarak gerçekleştirilecek Çukurova RIS projesi ülkenin en değerli projesi olacaktır.” dedi. 

Hedef Adana ve Mersin’in Çalışmalarını Birleştirerek Çukurova Bölgesel İnovasyon Stratejisini Hayata Geçirmek

Adana Valisi Mustafa Büyük konuşmasında Mersin’in desteği ile oluşturulan RIS Adana projesini ticaret,  sanayi odaları ve üniversitelerin desteği ile uygulamaya koymak gerektiğini ifade etti. Bir ayağı Mersin’de başlamış olan projeden elde edilen tecrübelerle önce Adana sonrasında Çukurova projesi gerçekleştirilebileceğini söyleyen Büyük, Ajans şemsiyesi altında valiliklerin, yerel yönetimlerin, üniversitelerin, meslek odaların işbirliğine hazır olduğu vurguladı. Bu çalışmaları fiilen herkesin yaptığını fakat düzenli hale getiremediği çalışmaları daha derli toplu hale getirme mücadelesi olarak gördüğünü ifade eden Büyük “Şehirler bir mücadelenin içerisinde, herkes kendi alanında bir şeyler yapmaya çalışıyor.  Bu çalışmaları ile birliktelik oluşturup sadece yerelde mutabakatımız değil, ulusal düzeyde mutabakat hükümet düzeyinde destek alma noktasına getirebilmek için farkındalık ve yapılan işi ortaya çıkarma gerçekleşmiş olacaktır. “dedi.

Şehirlerin böyle bir çalışmaya ihtiyacı olduğuna değinen Büyük, bu çalışmayı daha da genişletip katkıyı güçlendirecek aktörleri de dahil ederek çalışmalara başlamak gerektiğini ifade etti. Büyük, “ RIS Adana çalışmasından sonra iki kenti daha üst düzeyde desteklerle birleştirip Çukurova projesini oluşturabiliriz. Bunun için hali hazırda Ajans kaynakları ile projeler oluşturabiliriz veya ileri düzeyde destekler alabiliriz. Adana ve Mersin’i birleştiren bütüncül yaklaşımla herkesin izleyebileceği süreci her beraber yaşamış olacağız.” dedi.

Konuşmaların ardından Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Mehmet İsmail Yağcı ve Prof Dr. Tamer Gök RIS Mersin projesinin 2006 yılından beri gelişim sürecini ve gelecekte yapılması gereken konular ile ilgili bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.

Toplantı Adana Rekabet için Strateji çalışmasına ilişkin katılımcıların görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi. (7 Temmuz 2015)