Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
Adana Projelerini Konuşuyor Çalıştayı Kapanış Toplantısı
Haber Galerisi
  • Adana Projelerini Konuşuyor Çalıştayı Kapanış Toplantısı

  • 27 Ekim 2013

Adana Valiliği ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından düzenlenen “Adana Projelerini Konuşuyor” Çalıştayı Kapanış Toplantısı Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın teşrifleri ile gerçekleştirildi.

Sheraton Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın yanı sıra Adana Valisi Mustafa Büyük, Adana Milletvekilleri Mehmet Şükrü Erdinç, Tamer Dağlı, Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantı ÇKA Genel Sekreter Vekili Ertan Zibel’in teknik sunumu ile başladı. Zibel sunumunda, çalıştay sonucunda belirlenen 19 tane vizyon projesini ana başlıkları ile açıkladı.

Adana Valisi Mustafa Büyük, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşu ve meslek kuruluşları olmak üzere her kurumdan her kesimi kapsayan Adana’nın kalkınmasını sağlayacak süreci götürmek için bu çalışmayı başlattıklarını belirterek çalıştayın hazırlık süreci hakkında bilgi verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı konuşmasında, 19 tane vizyon projesi içerisinden 1-2 tanesi hariç hepsinin gündemde olduğunu kaydederek, “Adana’yı ayağa kaldırmanın en önemli adımı yerel girişimcilik, yerel kaynaklar bilgi ve beceri stoğumuza bağlı olarak Adananın hangi sektörlerde uzmanlaşması gerektiğini bulmamızdır. Hedef sektör ve projeleri hızlıca belirlersek rekabet edeceğimiz alanları tespit etmiş olur çıkan sonuçları diğer illerle hatta dünyadaki uygulamalar ile karşılaştırma imkanı bulmuş oluruz.” dedi.

Konuşmasında Adana’ya yapılacak yatırımlar için devletin ayırdığı bütçe hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, “TBMM’de kabul edilen 2016 merkezi bütçe kapsamında Adana’da çeşitli sektörlerde 3.5 milyar liranın üzerinde projeler yürütülecek. Mersin-Osmaniye gibi komşu illerimizle ortak yararlandığımız karayolu ve demiryolu projelerimiz de mevcuttur. Muhtelif il olarak adlandırılan bu projelerin toplam proje tutarları da yaklaşık 3.4 milyar liradır. Dolayısıyla Adana’da muhtelif il projeleri de dahi olmak üzere devletin merkezi yatırım bütçesi kapsamında toplamda 2016 fiyatları ile yaklaşık 7 milyar lira tutarında proje yürütülecektir." dedi.

2016 ile 2019 yılları arasında tamamlanması öngörülen bu projelerde 2015 yılı sonuna kadar yaklaşık 2 milyar 350 milyon liralık bir harcama yapıldığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, "Yürütülen bu projeler için 2016 bütçesinden ise başlangıç ödeneği olarak 750 milyon ödenek ayrılmış bulunmaktadır. Sene başında henüz belli olmayan, fakat yıl içinde ödenekleri belli olan okul, sağlık spor gibi yatırımların ilgili bakanlıklarca yıl içinde aktarılmasıyla bu ödenekler yaklaşık 2 katına çıkmaktadır. Muhtelif il yatırımları da dahil olmak üzere 2016 yılı içinde Adana’da yürütülen projeler için 1.5 milyar lira merkezi yönetim bütçesinden ödenek ayrılmış ve harcanmış olacaktır" diye konuştu.

Adana’yı, İstanbul-Ankara gibi kentlerle rekabet eder hale getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın ihalesinin birkaç hafta içerisinde tamamlanacağını ve inşaatın ise 600 gün sonra bitirileceğini açıkladı.  Bakanı Sarı, yapılacak hızlı tren hatlarının da havalimanıyla birleştirileceğine değinerek, Adana ve Çukurova’nın 3 projeyle Türkiye’nin en büyük yolcu ve yük merkezi haline geleceğini ifade etti. (12 Mart 2016)