Adana Valiliği ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından organize edilen “Adana Projelerini Konuşuyor” çalıştayı Adana Sheraton Otel’de gerçekleştirildi. Çalıştay kapsamında Adana ilinde bugüne kadar hayata geçirilen, faaliyet aşamasında olan ve gerçekleştirilmesi planlanan çalışmalar değerlendirildi.
ÇKA Genel Sekreter Vekili Ertan Zibel açılış konuşmasında, çalıştayın hazırlık süreci ve uygulanması hakkında bilgi verdi. Zibel, çalıştayın ülkemizin 2023 Vizyonu, 10. Kalkınma Planı ve hükümet programı çerçevesinde yer alan reformların Adana ilinde gerçekleştirilmesi kapsamında bugüne kadar gerçekleştirilen, hali hazırda devam eden ve fikir aşamasında olan projeleri değerlendirmek üzere düzenlendiğini ifade etti. Konuşmasında çalıştayın hedeflerine değinen Zibel, “Çalıştay üç farklı hedefle yapılmıştır. Birincisi kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, stklar ve mesleki örgütlerin illerde devam eden ve planlanma aşamasında olan projelerinin koordinasyonunu yapmak, ikincisi Adana ili potansiyelini harekete geçirmek, üçüncüsü kamu kurum, stk projelerinin ilin kalkınmasına yönelik genel değerlendirmeye tabi tutulması, benzer nitelikli projeler için kaynak ve zaman israfının önlenmesi için birlikte değerlendirilmesi ve il düzeyinde önem ve öncelik sırasında tabi tutulan projelerin dar boğazın aşılması noktasında takibinin yapılmasını sağlamak.” şeklinde konuştu.
Çalıştayın hazırlık sürecine ilde faaliyet gösteren 137 kurumun yaklaşık 500 projeyle katkı sağladığını belirten Zibel, “Çalıştay süresince 120 kurum ve kuruluş temsilcisinin katılımı ile üretim alt yapısı, kırsal kalkınma, kültür turizm, sosyal yapı ve kentsel alt yapı olmak üzere 5 farklı temada 300 proje değerlendirilerek raporlaştırılacak.” dedi.
Adana Valisi Mustafa Büyük konuşmasında, bu çalışmanın, katılım sağlayan herkesin fikrini ortaya koyup herkese bu konuda tartışma fırsatı vermesi sebebiyle kamu idarelerine yeni bir açılım ve soluk getireceğini ve bu nedenle bu çalışmayı kıymetli bulduğunu vurguladı. Valilik olarak ulaşılan 140 civarındaki kurumdan proje tekliflerini istediklerini belirten Büyük, çalıştayda kurumlardan gelen projeleri değerlendirerek, yeni katılımlarla sektör sektör belirli alanlarda çalışmalar yaparak bunu somutlaştırıp raporlaştıracaklarını ifade etti.
Büyük, çalıştayın, toplumsal mutabakat sağlama gibi önemli bir görevi ifa etmiş olacağını belirterek “Bugün yapılacak çalışmalar aslında tamamlanan ve kapatılan bir şey olmayacak. Dinamik yapısı sürecek. Proje portföyü, deposu, listesi çıkarılacak, yeni projeler buraya girecek. Bunları her mekanda derli, toplu 'evet bu şehrin tüm ortakları mercileri birlikte çalıştılar, bu projeleri bu şehir için gerekli gördüler, takip edilmesini arzu ediyorlar.' düşüncesini sunma fırsatımız olacaktır.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından vizyon projelerinin sunulduğu, görüş ve önerilerin alındığı kısma geçildi. Çalıştayın sonuç bildirgesi yarın Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın da katılacağı toplantıda açıklanacak. (11 Mart 2016)