Dünya genelinde 26, Türkiye'de de 2 şehrin kabul edildiği UNESCO Gastronomi Şehri adaylık başvurusunda bu yıl Adana da yer aldı.
Adana'nın 'Gastronomi Şehri' olması için yapılan çalışmalar ve kentin lezzetlerinin tanıtımı için izlenecek yol haritasının kamuoyu ile paylaşıldığı, UNESCO 2019 Yaratıcı Şehirler Ağı- Gastronomi Şehri Başvurusu Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.
Hilton Oteli'nde düzenlenen toplantıya, Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Seyhan Kaymakam Vekili Mustafa Yavuz, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, çalışmaya destek veren paydaşlar ve davetliler katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar konuşmasında, Adana’nın ‘Gastronomi Şehri’ olabilmesi için yapılan çalışmaları aktardı. Karalar, projenin ilk aşamasının kabul edilmesinde Adana Lezzet Festivali, Altın Koza Film Festivali, Şalgam ve Kebap Festivali ile Portakal Çiçeği Festivalinin etkisinin büyük olduğunu söyledi.
Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise, Adana’nın, Anadolu’nun ve dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olduğunu ifade ederek, “Adana’nın bu tarihi ve kültürel derinliği, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz arasındaki köprü konumu, doğal güzellikleri, misafirperver insanları, gelişmiş ulaşım ve konaklama imkanları, bugün turizmde bu yüksek potansiyelin harekete geçirilmesi gerekliliğini de beraberinde getirmektedir. Gastronomi turizmi de günümüzde turizmin yükselen eğilimleri arasında yer almaktadır. Sadece bu yönüyle değerlendirdiğimizde dahi malzeme çeşitliliği, kalitesi ve zenginliği ile geleneksel Türk mutfağının önemli merkezlerinden biri olan Adana’nın yerel ve geleneksel mutfağı, gastronomi turizmi için tüm özellikleri bünyesinde taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Vali Demirtaş sözlerini şöyle devam etti: “Kentlerin kendi yetenek ve enerjilerini, potansiyellerini ve yaratıcı endüstri sektörlerini şekillendirdikleri önemli bir program olan Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında, dünya çapında saygın bir kuruluş olan UNESCO tarafından, Adana’nın gastronomi kenti olarak tescillenmesi, programın sosyal ve ekonomik potansiyelin geliştirilmesi, kültürel çeşitliliği deseteklenecektir. Adana’nın, UNESCO tarafından Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında gastronomi kenti olarak tescillenmesi, hali hazırda bu ağda yer alan Hatay ve Gaziantep’le birlikte inanç ve gastronomi koridorunun güney zincirinin tamamlanması anlamına gelecektir."
Adana Lezzet Festivali başta olmak üzere, gerçekleştirdiğimiz tüm proje ve çalışmalarla Adana’yı önemli bir gastronomi destinasyonuna dönüştürme kararlılığında olduklarını vurgulayan Vali Demirtaş, “O sebeple Adana Valiliği olarak bu kapsamda yürütülecek tüm çalışmalara destek verecek; tüm faaliyetleri yakından takip edeceğiz. Bu kadim kenti her alanda olduğu gibi turizmde de, gastronomi turizminde de plakası gibi hep birlikte ilk sıraya taşıyacağız.” dedi.
Dünyada 26 tane bulunan, Türkiye’den Hatay ve Gaziantep’in yer aldığı ‘Gastronomi Şehirleri’ listesinde Adana’nın yer alabilmesi için Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 30 Haziran’da başvuruda bulunuldu. Temmuz ayı içerisinde UNESCO Paris Sekreteryasının yapacağı teknik ön taramayla başvurunun uygunluğu incelenecek. Ağustos ve eylül aylarında UNESCO tarafından atanan bağımsız uzmanların Adana’da incelemelerde bulunmasından sonra ekim ayında yapılacak toplantıda kesin kararın verilmesi bekleniyor. UNESCO, alınan kararın duyurusunu tüm dünyayla kasım ayında paylaşacak.