Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından yürütülen 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) nin yürütücüsü olduğu "Yenilikçi Gıda Tedarik Uygulamalarında Kadın İstihdamının Artırılması Projesi" lansmanı yapıldı.
Proje ile sosyal ve ekonomik destek hizmetlerinden faydalanan kadın ve gençlere mesleki yetkinlik kazandırılması ve gıda tedarik zincirinde ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün sağlanması amaçlanıyor.
KADEM Adana Temsilciliği Hizmet Binasında gerçekleştirilen toplantıya, ÇKA Genel Sekreteri Savaş Ülger, KADEM Adana Temsilcisi Reşan Arlıer, Adana Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nevzat Özer, Sarıçam İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Örtülü, proje iştirakçıları ve KADEM temsilcileri katıldı.
ÇKA Genel Sekreteri Savaş Ülger burada yaptığı konuşmasında;
“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, Adana ve Mersin illerinde faaliyet gösteren Ajansımız, kurulduğu günden beri çeşitli projelere mali ve teknik destekler vererek, şehrimizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına destek olmaya çalışıyor. Bu destek mekanizmalarından bir tanesi olan SOGEP kapsamında, KADEM tarafından sunulan projeye destek veriyoruz. Proje kapsamında, Adana’da dezavantajlı kesimlerdeki kadın ve gençlere yönelik istihdam ve nitelikli iş gücünün arttırılması ve günümüzün en önemli gündem maddelerinden biri olan gıda tedarik zindirine eleman yetiştirme noktasında önemli katkılar sağlanacağını düşünüyoruz. Çok değerli olduğunu düşündüğümüz proje destek verdiğimiz için memnunuz. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Projenin ilimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.
Yenilikçi Gıda Tedarik Uygulamalarında Kadın İstihdamının Artırılması Projesi
Proje ile Adana’da kurulacak uygulamalı eğitim atölyelerinde, özellikle mesleki ve teknik eğitim alma imkânı bulamayan, istihdam edilebilirlikte dezavantajlı konumda bulunan, dar gelirli genç ve kadınların örtü altı sebze ve meyve yetiştiriciliği, paketleme, soğuk hava depo sistemleri, seracılık, bant elemanı vb. alanlarda mesleki yeterliliklerinin geliştirilip istihdam olanaklarının artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda kurulacak kâr amacı gütmeyen Kırsal Kalkınma Kooperatifi eğitim merkezinde her yıl 90 kursiyerin eğitim alarak nitelikli işgücü kaynağı olarak piyasaya dahil edilmesi planlanıyor.
Eğitimlerini tamamlayarak üretim aşamasına geçen kursiyerlerin ürettikleri ürünlerin satış ve pazarlamalarını yapabilmeleri için Adana merkezde kurulacak Kırsal Kalkınma Kooperatifi de ürün satışı için 2 noktada yer desteği sağlayacak.
Projenin ileriki safhalarında atölyelere ilave olarak kamu, STK, Sera OSB ve Ticaret Odası sektör temsilcileri ile yetkinlik ve işgücü olanaklarını artırmaya dönük yeni iş birlikleri de amaçlanıyor.
Toplam bütçesi 1.500.000,00 TL olan ve 1.350.000 TL si ÇKA tarafından karşılanacak projenin ortakları, Adana Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Adana İl Sağlık Müdürlüğü, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Adana Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Adana Sarıçam İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’dür.