Bizi Sosyal Medyada Takip Edin !
7.Akdeniz Turizm Forumu- MEDİTOUR 2016 Başladı
Haber Galerisi
  • 7.Akdeniz Turizm Forumu- MEDİTOUR 2016 Başladı

  • 29 Kasım 2013

Turizmde kilit rol oynayan isimleri, bakanları, uluslararası organizasyonların temsilcilerini, belediyeleri, tarihçileri, arkeologları, kruvaziyer şirketlerini, otel zincirlerini, dini toplulukların temsilcilerini, akademisyenleri ve konu hakkındaki güncel çalışmalarını sunmak üzere uzmanları bir araya getiren 7.Akdeniz Turizm Formu- MEDITOUR 2016 organizasyonu büyük bir heyecanla başladı.

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın takibini gerçekleştirdiği ve Mersin Valiliği himayelerinde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliği, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) ve Mersin Büyükşehir Belediyesi destekleri ile düzenlenen forumda Türk Havayolları organizasyonun resmi havayolu iken, destek sunan kurumlar arasında TÜRSAB, TOBB ve SKAL International yer aldı.
 
MEDİTOUR 2016 resmi açılışı öncesinde 28 Eylül tarihinde Mersin Marina’da üst düzey protokol ve çok sayıda turizmci iş insanın katıldığı kokteyl düzenlendi. 

Kokteylde ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu’nun ‘Kuşlar’ teması ile fotoğrafları sergilendi. Ayrıca sergide Mersinli Fotoğraf Sanatçıları Mustafa Ercan’ın Kelebek, Mehmet Miras’ın Carettalar fotoğrafları da yer aldı.
 
Yapılan protokol konuşmalarının ardından Mersin Valisi Özdemir Çakacak fotoğrafları sergilenen ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu’ya günün anısına bir hediye takdim etti.
 
‘Akdeniz’in Yükselen Destinasyonları Yükselen Destinasyon Olarak Akdeniz’ sloganıyla bu yıl 7’ncisi düzenlenen Akdeniz Turizm Forumu’nun resmi açılışı ise Mersin Dival Otel’de Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın teşrifleri ile gerçekleştirildi.  

Bakan Avcı, “Akdeniz turizm alanında hak ettiği turizm potansiyeline ulaşacaktır”

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı konuşmasında, tüm dünyayı tehdit eden terör olgusunun bölgemizde de turizme güçlükler çıkardığına değinerek, “ Özellikle son dönemlerde bütün dünyayı tehdit eden terör olgusu bölgemizde de turizme sıkıntılar çıkartan önemli kavramlardan biridir. Turizmin önünü açabilecek her türlü faaliyet, proje ve programın başarılı olabilmesi için teröre karşı ortak tavır, ortak hareket bütün ülkelerimiz için kaçınılmaz bir görevdir. Bölge ülkeleri olarak teröre karşı en üst düzey tedbirleri almak ve büyük fedakarlıklarla turizmin önünü açmaya çalışan turizm sektörüne destek olmak devletlerimizin ortak politikası olmalıdır. Nitekim Türkiye’de son dönemde özellikle tur operatörlerimize yönelik teşvikler de sektöre ciddi katkılar sağlamaktadır. Bu teşvik ve desteklerimiz artarak devam edecektir. Umuyorum ki dünya turizminin mihenk taşlarından biri olan Akdeniz turizm alanında hak ettiği turizm potansiyeline ulaşacaktır” dedi.

Konuşmasında Mersin’e yapılacak turizm yatırımlarına da değinen Avcı, 8 turizm bölgesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, özellikle yabancı yatırımcılara yönelik girişimler bulunduğunu anlattı. Tarsus Kazanlı Kıyı Şeridi Projesi’ne değinen Bakan Avcı, burada başlayan tahsis girişimini Arap sermayesi ile takviye edilmesi halinde bölgenin ve Mersin’in önemli bir destinasyon özelliği kazanacağına inandığını söyledi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ise, Meditour’un konumu ve özellikleri itibariyle Doğu Akdeniz’in parlayan yıldızı olan Mersin’de yapılmasından özellikle onur duyduğunu belirterek sözlerine başladı. Buradan çıkacak fikirlerin sadece 23 Akdeniz ülkesi için değil, konumu ve bağlantıları itibariyle Akdeniz’i kuşatan, Asya, Avrupa ve Afrika ülkelerinin tamamını ve dünya turizmini birebir etkileyeceğine yürekten inandığını ifade eden Bakan Elvan, Mersin Valiliği’ne, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, Çukurova Kalkınma Ajansı’na ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Bakan Elvan, “ÇKA Mersin’de turizm sektörünü canlandıracak yol haritasının çalışmalarına başlayacak

Bu birlikteliğin güçlenerek artacağına, turizmin ileriye yönelik kalıcı katkılarla Mersin’de ve tüm Doğu Akdeniz havzasında daha da gelişeceğine olan inancının tam olduğunu da belirten Bakan Elvan, “ Çukurova Kalkınma Ajansımız Mersinimizde turizm sektörünün daha da canlanması ve bir anlamda Mersin’in yol haritasının ortaya konması amacıyla bir organizasyon içerisine girdi. Önümüzdeki günlerde düzenlenecek olan Mersin Turizm Çalıştayı’nda altyapı, kentsel planlama, turizmin çeşitlendirilmesi, turizmde insan kaynakları ve kalite konularında kapsamlı bir çalışma ortaya konulacaktır” ifadelerini kullandı.
 
MEDİTOUR 2016 temasının ‘Akdeniz’in Yükselen Destinasyonları’ ve ‘Yükselen Destinasyon Olarak Akdeniz’ olmasının da son derece önemli olduğunu ifade eden Bakan Elvan, “ Bilinen insanlık tarihi içerisinde Akdeniz’in yeri başka hiçbir denizin ve kıtanın dolduramayacağı değerde ve zenginlikte olduğuna vurgu yaptı. Akdeniz’in bir güven ve istikrar denizi olmasının bizler açısından son derece önemli olduğunu ve bunun bir zorunluluk olduğuna değinen Bakan Elvan,  “Arap Baharı sonrası başlayan bölgesel istikrarsızlıkların nasıl turizme yansıdığını hep birlikte gördük. Akdeniz’de kruvaziyer gemilerin turizm gemilerinin yanında mülteci botlarının dolaşması büyük trajedilerin yaşanması bir insanlık ayıbıdır. Bu fotoğraf Akdeniz’in kadim geçmişine de, misyonuna da Akdeniz havzasını oluşturan ülkelerin kimliklerine de yakışmayan bir fotoğraftır. Hiçbir istikrarsızlık da uzun soluklu sürmez. Ümit ediyoruz ve çaba gösteriyoruz ki kısa sürede bu olumsuzluklar, yaşanan bu acılar son bulacaktır. Zira sadece yakın ülkeler değil, bütün Akdeniz ülkelerinin başta turizmi olmak üzere pek çok sektör bu olumsuzluklardan etkilenmektedir. “ şeklinde konuştu.
 
Konuşmasında ağırlıklı olarak Mersin’ e vurgu yapan Bakan Lütfi Elvan Akdeniz’deki turist sayısının günümüzde 350 milyon civarında olduğunu, 2030’da bu rakamın 500 milyona ulaşmasının beklendiğini ve Mersin’in bu pastadan daha fazla pay alması adına çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Mersin’in turizm potansiyeli yüksek bir kent olduğunu kaydeden Bakan Elvan, bu potansiyeli harekete geçirebilmek adına turizm altyapılarını harekete geçirecek bölünmüş yollar, otoyol bağlantıları, hızlı tren, Çukurova Havaalanı, kurvaziyer limanı gibi altyapı çalışmalarına hızlı şekilde devam ettiklerini bildirdi.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak konuşmasına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Çukurova Kalkınma Ajansı ve daha birçok kurum ve kuruluşun destek verdiği forumun hayırlı gelişmelere vesile olması temennilerini belirterek başladı.

Turizm sektörünün geliştirilmesi ve sürdürülebilir kılınmasının tüm Akdeniz ülkeleri için hayati önem taşıdığını ifade eden Vali Çakacak bu bağlamda Akdeniz ülkeleri ticaret ve sanayi odalarını aynı şemsiye altında buluşturan Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliğinin birçok alanda olduğu gibi turizm sektöründe de yaptığı çalışmaları oldukça anlamlı bulduğunu ifade etti.

Vali Çakacak, “Mersin sahip olduğu potansiyel ile Akdeniz destinasyonun önemli bir saç ayağı olmayı fazlasıyla hak etti”

Anadolu’da Hıristiyanlığın ilk yayıldığı yerlerden biri olan Mersin inançların, dillerin, kültürlerin birbirine karışıp aynı ortamda buluştuğu çok özel bir il olduğunu da ifade eden Vali Çakacak, geçmişle gelecek arasında köprü görevi görerek Akdeniz’in tüm kültürel değerlerini günümüzle buluşturan Mersin’in sahip olduğu bu potansiyel ile Akdeniz destinasyonunun önemli bir sac ayağı olmayı fazlası ile hak ettiğini belirtti.

Başkan Kocamaz, “En büyük amacımız Mersin’i el birliği ile hak ettiği yere taşımak”

Başkan Kocamaz ise her zaman dile getirdiği gibi en büyük amaçlarının, Mersin’i el birliği ile hak ettiği yerlere taşımak ve her alanda marka bir şehir yapmak olduğunu bir kez daha vurgulayarak, turizmin kırılgan bir sektör olduğunu, bölgemizde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bu büyük organizasyonun ülkemiz ve Mersin’e kazandırılmasının ilimizin ve ülkemizin uluslararası imajının ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti.

ASCAME Turizm Komisyonu Başkanı Jeronimo Perez Caseroda yaptığı konuşmada 20 yıl önce Akdeniz’deki turizmi geliştirmek için böyle projeler gerçekleştirmeye karar verdiklerini, hayata geçirdikleri projeler ile üye ülkelerin tarihi güzelliklerini ve turistik özelliklerini ön plana çıkarmayı amaçladıklarını belirtti.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Akdeniz’in, medeniyetlere hayat veren kadim bir ticaretin merkezi olduğunu belirterek, Akdeniz havzasının ulaşım rotalarının birleştiği yer olduğunu söyledi. Dünyanın başka hiçbir bölgesinde Akdeniz kıyılarında ve adalarındaki kadar çok devlet ve medeniyet kurulmadığını hatırlatan Aşut, “Öyle ki, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan kültürel ve doğal varlıkların yaklaşık dörtte biri Akdeniz'de bulunmaktadır” dedi. 

Başkan Aşut, “MEDİTOUR 2016 hem turizme hem de onun ötesinde yeni bilgi ve manteliteye katkı sunacaktır” 

MEDITOUR 2016 kapsamında bu zenginliğin geleceğe nasıl taşınacağının, sürdürülebilir kılınabileceğinin tartışılacağını kaydeden Aşut, şöyle konuştu:

“Yaklaşık son on yıldır sürekli küresel değişimlerden, değişen ticaret haritalarından ve değişen pazarlardan bahsediyoruz. Ne yazık ki, 2008-2009 küresel finans krizinin ardından bu sloganlar artık anlamsız kaldı. Artık kürsel sorunların çözümünde basit sloganlar ve çözümler yeterli olmuyor. Dünyanın yeni bir bilgiye ihtiyacı var. Dünya ekonomisinin yeni bir anlayışa ve umuda ihtiyacı var. Ben MEDITOUR 2016’nın hem turizme hem de onun ötesinde bu yeni bilgi ve mantaliteye katkı sunacağına inanıyorum.”

Protokol konuşmalarının ardından Mersin Valisi Özdemir Çakacak günün anısına Bakan Avcı ve Bakan Elvan’a ÇKA Genel Sekreteri Lutfi Altunsu’nun da fotoğrafının olduğu Mersinli fotoğraf sanatçılarının çektiği fotoğrafları takdim etti.

Turizmde rol oynayan kilit isimler tarafından turizm konusunun masaya yatırılacağı, ikili iş ilişkilerinin kurulacağı etkinlik süresince aynı zamanda CNREXPO Fuar Merkezi’nde Mersin’e gelen misafirler bölgelerini tanıtma imkânı bulacak. ÇKA da fuar alanında açtığı stant ile organizasyon boyunca Mersin'e gelen ziyaretçilere bölgenin değerlerini tanıtacak.