Mersin Valiliği himayesinde Mersin Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Mersin Ekonomi Platformu organizasyonu ile Mersin Ulu Resort Otel’de " 2. Marka Kent Mersin Çalıştayı ve Kalkınma Zirvesi “ gerçekleştirildi.
28-29 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile il protokolü üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetlinin katıldığı zirvede Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu “Markalaşmak İçin Kalkınma, Kalkınma İçin İnovasyon” konulu panelde konuşma yaptı.
ÇKA Genel Sekreteri Dr Lutfi Altunsu konuşmasında, kent markalaşmasının teorik arka planını, marka kent kavramının kalkınma kapsamında nasıl algılanabileceğini, inovasyon kavramının kalkınma ile ilişkisi konularına değindi. Altunsu, “Bir kentin markalaşma sürecinde sürdürülebilir ve geniş katılımlı işbirlikleri kurarak ortak hedefler konulması ve uzun vadeli stratejiler oluşturulması gerekmektedir. Ortak hedefler ve uzun vadeli stratejiler belirlenirken seçici davranmak ve segmentasyon yapmak/odaklanmak; kentin her öğesinin değil en güçlü olduğu yönlerini öne çıkarmak gerekmektedir. Bu süreçte kent markalaşması için emek vermek, yatırım yapmak, belirlenen uzun vadeli stratejileri kentin bütün paydaşları olarak sabır ve istikrar ile uygulamak en kritik noktalardır. “ dedi.
Altunsu, Ajansın Çukurova bölgesinin kalkınması/markalaşması adına uzun vadeli strateji dökümanları oluşturma, bölgenin güçlü sektörlerini ve yönlerini ortaya çıkarma ve bunları yaparken bütün paydaşlarla sürdürülebilir işbirlikleri kurmaya yönelik 2014-2023 Çukurova Bölge Planı, RIS Mersin + Plus ve RIS Adana gibi faaliyetler yürüttüğünü belirterek, bu kapsamda gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi verdi. Kalkınma ya da markalaşmaya yön verecek yatay eksenlerden birinin inovasyon olduğunu belirten Altunsu, “Kalkınma dediğimiz değişim süreci dünyadaki toplumsal ve ekonomik değişimi göz ardı edemez. Bu çerçevede, dünyanın tarım toplumundan, sanayi toplumuna ve sonra da sanayi toplumundan bilgi toplumuna (başkalarına göre network toplumuna) evrildiğini fark etmemiz gerekiyor.” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz konuşmasında, “ Bir kenti marka kent haline getirmek istiyorsak önce kendimizi, sonrasında insanları ve kentimizi sevmemiz gerekir. Kentimiz, tarihin derinliklerinden bugüne gelen ve yarına da kalacak olan bir kenttir. Ancak bu güne kadar Mersinimiz, yeterince tanıtılamamasından dolayı hak ettiği konuma ulaşamamıştır. Markalaşmayı mutlaka başarmamız gerekir. Bu amaçla konusunda uzman bilim insanlarının ve iş insanlarının bir araya geldiği bu toplantıları, kenti birbirine yaklaştıran ve kaynaştıran toplantılar haline dönüştürme gayret ve çabasında olmalıyız.” dedi.
Mersin Valisi Özdemir Çakacak ise yaptığı konuşmada; ”. Bir kenti marka kent yapmak ilin tüm dinamiklerinin birlikteliğinde iyi belirlenmiş bir stratejik pazarlama ve gelişme planı çerçevesinde farklılıklarının bilinci ile hatta yeni farklılıklar geliştirerek yoğun emek, sabır ve yatırım gerektiren uzun bir süreç olduğunu belirten Mersin olarak biz de küresel rekabette bir adım öne çıkmak için özgün değerlerimize sahip çıkarak farklılaşmak istiyoruz. Bu amaçla bugünkü etkinlik de dahi olmak üzere çeşitli organizasyonlar düzenliyor ve projeler ortaya koymaya çalışıyoruz.” dedi. Çakacak, Mersin RIS +Plus çalışmasının önemine değinerek yapılacak markalaşma, inovasyon benzeri çalışmaların Mersin RIS + Plus kapsamında tek çatı altında yapılmasının koordinasyon ve güç birliği açısından önemli olduğunu belirtti.
“Mersin’in Sahip Olduğu Değerler ve Bunların Markalaşmaya Katkısı”, “Markalaşmak İçin Kalkınma, Kalkınma İçin İnovasyon” panelinin düzenlendiği “Markalaşma Nedir ve Bir Kent Nasıl Markalaşır “ ve “ Ulusal Markaların Başarı Hikâyeleri” konulu sunumların gerçekleştirildiği çalıştayın sonunda Vali Özdemir Cakacak ve Burhanettin Kocamaz zirveye katılan ve katkı sunan kurum ve kuruluşlara plaketlerini verdi