Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS), Kalkınma Bakanlığı'nın talebi üzerine TÜBİTAK-BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE) tarafından ülke genelinde faaliyet göstermekte olan 26 kalkınma ajansı ile işbirliği içerisinde geliştirilmekte olan bir projedir. KAYS Projesi’nin amacı Kalkınma Ajanslarının kurumsal işleyişini güçlendirmek ve ana hizmet süreçlerine
ilişkin etkinliğin ve verimliliğin arttırılmasına yönelik olarak modüler, bütünleşik ve merkezi bir bilgi sisteminin geliştirilmesidir.
KAYS'ın alt modülü olan Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi - Proje ve Faaliyet Destek Yönetimi (KAYS-PFDY) ile proje teklif çağrıları kapsamında ajanslara sunulan projelerin online ortamda hazırlanması, değerlendirilmesi ve izlenmesi amaçlanmaktadır. 2012 yılından itibaren ajanslar tarafından ilan edilen/edilecek tüm proje teklif çağrısı mali destek programlarına ilişkin iş ve işlemler, KAYS-PFDY üzerinden yürütülecek olup bu programlara proje başvurusu yapmak veya bu programlar kapsamında bağımsız değerlendirici olarak görev almak isteyen paydaşlarımızın sisteme kayıt olmaları gerekmektedir. KAYS-PFDY hakkında tüm açıklamalar, eğitim materyalleri ve sistemin anlaşılmasını / öğrenilmesini kolaylaştırmak adına hazırlanan ve gerçek ortamla aynı özelliklere sahip olan KAYS-PFDY test ortamı KAYS Portalı'nda yer almaktadır.
Hayır. Zaten KAYS-PFDY'nin amacı tüm ajansların uygulamalarını standart hale getirmektir. Ajanslar hazırladıkları mali destek programlarının girişini sisteme yapmaktadır. Ancak, sistemin genel işleyişi ve şablonlar standarttır. Bununla birlikte, KAYS-PFDY tamamen olgunlaşmış bir modül olmayıp geliştirme süreci devam etmektedir. Bu kapsamda yapılan geliştirme ve iyileştirme faaliyetleri Yüklenici kurum olan TÜBİTAK-BİLGEM Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (YTE) tarafından gerçekleştirilmektedir. Yapılan geliştirmeler ve iyileştirmeler KAYS Portalı'nda yayınlanmaktadır. Modül üzerinde değişiklik yapma yetkimiz olmasa da paydaşlarımızın karşılabilecekleri genel hata mesajlarını YTE'ye değil Ajansımıza bildirmesi ve Ajansımızdan destek talep etmesi gerekmektedir. Talep ve önerileriniz Yüklenici kuruma tarafımızca iletilecektir.
Sisteme ilk kez giriş yapıldığı anda bazı sertifika problemleri sebebiyle "site güvenli değildir" uyarısı alınabilir. Aşağıdaki resimlerde çeşitli tarayıcalarda yaşanan sertifika problemleri gösterilmektedir. Bu problemi aşmak için ilgili tarayıcı için resimlerdeki "Buraya tıklayınız." kısmına tıklayarak sisteme giriş yapabilirsiniz.
INTERNET EXPLORER | GOOGLE CHROME | MOZILLA FIREFOX |
![]() |
![]() |
![]() |
KAYS-PFDY sürüm güncellemelerini KAYS Portalı üzerinden takip edebilirsiniz.
Son güncel sürüm bilgileri için tıklayınız.
Kullanıcı adı bir sefer belirlendikten sonra değiştirilememektedir. Ayrıca, türkçe ve büyük karakterler kullanıldığı zaman çeşitli sorunlar çıkabilmektedir. Bu sebeple, kullanıcı adınızı ingilizce ve küçük karakterler kullanarak belirlemenizi tavsiye ediyoruz. Kullanıcı adında aşağıdakiler kullanılmamalıdır.
Proje ve Faaliyet Destek Yönetimi Modülü için hazırlanan yeni sürüm v1.1.0 versiyon numarasıyla kullanıma açılmıştır. Uygulamanın yönlendirildiği adres değiştirildiği için kullanılan tarayıcı önceki yönlendirmeyi ön belleğine aldığı durumda uygulamaya erişilememektedir. Böyle bir durumda tarayıcının ön belleğinin temizlenmesi gerekmektedir. Uygulamanın yeni yönlendirildiği adres aşağıdadır:
https://uygulama.kays.kalkinma.gov.tr/Kays/KaysIstemci/
"Gerçek Ortam" ile "Test Ortamı" arasındaki farklılıkları (karakterler sınırılamaları, alan adları vb.) buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.
KAYS-PFDY üzerinden yapılan başvurularda gerçek kişiler için T.C. Kimlik No, tüzel kişiler içinse vergi no ve resmi sicil no esas alınmaktadır. Bunun amacı mükerrerliği engellemektir. T.C. Kimlik No kontrolü otomatik olarak yapılmaktadır. Ancak, kurum vergi no veya sicil no kontrolü otomatik olarak yapılmamaktadır. Bu sebeple de, kurum kaydı yapıldıktan sonra Ajansın onaylaması gerekmektedir. Ajansımız belirli aralıklarla bu onay işlemini yapmaktadır. Dolayısıyla, kayıt yapıldığı halde başvuru sahibi, proje ortağı veya iştirakçi sıfatındaki kurum sistemde gözükmüyorsa Ajans tarafından henüz onay işlemi yapılmamış demektir. Böyle bir durumda lütfen Ajanımızı arayarak onay işlemi talep ediniz.
Bağımsız değerlendirici başvurularında ajanslara ek belgeler talep edebilme esnekliği tanınmıştır. Dolayısıyla, iç prosedürlerimiz gereği sağlıklı bir değerlendirme ve arşivleme yapabilmek adına "Özgeçmiş Formu"nu ve "Mini Test"i talep etmekteyiz. Göndermiş olduğunuz "Özgemiş Formu" seçilmeniz durumunda tarafınıza imzalatılacaktır. "Mini Test" ise Bağımsız Değerlendirici Alım İlanı'nda belirtildiği üzere seçim kriterlerinden biri olarak kullanılacaktır.
Hayır. Yukarıdaki bölümlerde açıklandığı üzere KAYS-PFDY'nin kontrolü ajanslarda olmayıp sistem üzerindeki her türlü değişiklik yetkisi Kalkınma Bakanlığı ve TÜBİTAK-YTE'dedir. Bütün ajanslardaki uygulama standarttır.