Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve ICMPD tarafından TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen ENHANCER projesi, İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Programı Teklif Çağrısını duyurmak amacıyla 16 Haziran 2023 tarihinde 10:30-12:30 saatleri arasında bir bilgilendirme toplantısı düzenlemektedir .
Bu hibe programı kooperatiflerin ve kooperatif birimlerinin istihdam yaratma kapasitelerini geliştirme ve Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler (GKSS) ile Yerel Ev Sahibi Topluluklara yeni kullanılan yaratabilmeyi barındırıyor. Kooperatif Hibe Programı'nın toplam bütçesi 2.592.000 Avro olup, hedef kapsamında ön görülen 13-15 kooperatife 40.000 ila 200.000 Avro arası destek sağlamayı öngörmektedir. Bu destek ile kalıcı 150 yeni istihdam öngörülmektedir. Bu hibe programı kapsamında Adana, Ankara, Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa illerinde kayıtlı olan kooperatif ve kooperatif birlikleri bulunmaktadır.
Hibe almaya hak kazanabilmek için ana başvuru sahibi:
Başvurusunu tek başına veya eş başvuru sahipleri ile birlikte yapma kararı ana başvuru sahibine aittir.
Başvuruların teslim tarihi son tarih 25 Ağustos 2023 'tür.
İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Programı`nın detayları aşağıdaki bağlantıdan erişim:
https://enhancerproject.com/istihdam-yaratma-odaklı-kooperatif-hibe-programi-2-hibe-cagrisi/
Uygulamalar aşağıdaki bağlantı üzerinden gerçekleştirilecektir:
https://in-tendhost.co.uk/icmpd/aspx/Tenders/Appraisal (Türkiye ENHANCER - İstihdam Yaratmaya Yönelik Kooperatif Desteği Hibe Programı - 2. Teklif Çağrısı)
Bilgilendirme toplantısı için tıklayınız.
Toplantı, toplantılara çıkılan hibe kitapçığı ayrıntılarını içerir. Kapsamlı ajanda ise açıklama açıklanır.
Çevrimiçi Bilgilendirme Toplantısı Gündemi
16 Haziran 2023
yakınlaşmak
10.30 - 10.45 Konuşma Konuşmaları
10.30 – 10.35 Pınar Yapanoğlu, Portföy Yöneticisi, ICMPD Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Ofisi
Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD)
10.35 – 10.40 Mauro Mascioli, Program Yöneticisi
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu
10.40 – 10.45 Abdullah Başar, Kalkınma Ajansları Koordinasyon Dairesi Başkanı
TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
10.45 – 12.00 ENHANCER Projesi ve Hibe Çağrısı Hakkında Bilgilendirme
10.45 – 12.00 İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Programının Tanıtılması
Gökmen Ataş, İstihdam Yaratma Odaklı Hibe Programları Ekip Lideri, ENHANCER Projesi
Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD)
Meltem Bayrambey, Hibe Uzmanı, Satın Alma ve Hibe Birimi
Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD)
12.00 - 12.30 Katılımcının sorularına göre ek bilgi sunumu
Soru ve Cevaplar
ICMPD ve ENHANCER Projesi Hakkında
1993 yılında kurulan ve 2018 yılında Türkiye'nin de katılımıyla zenginleşen ve 20 üyesi bulunan Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD), dünya çapında 90'dan fazla ülkede faaliyet göstermektedir. ICMPD, göç yolları boyunca verimli işbirliği ve ortaklıklar oluşturmak için çalışmalarında bölgesel bir yaklaşım benimsemektedir. Öncelikli bölgeler Afrika, Orta ve Güney Asya, Avrupa ve Orta Doğu olarak belirlenmiştir. ICMPD’nin göç yönetimine yönelik üçayaklı yaklaşımı, araştırma, göç diyalogları ve kapasite geliştirmeyi yapısal olarak birbirine bağlayarak dünya çapında daha iyi göç politikaları geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır. ICMPD'nin "Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Ofisi", şu anda Türkiye'de ENHANCER ve diğer birçok projeyi hayata geçirmektedir.
ENHANCER (Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi Projesi)
Avrupa Birliği tarafından fonlanan ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürütülen Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (ENHANCER) Projesi, 2020 yılının Ocak ayında başlamıştır.
Projenin amacı, girişimcilik ve geçim kaynağı fırsatlarını geliştirerek Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluklar arasında karşılıklı uyum sağlanmasına katkıda bulunmaktır.
Proje kapsamında, Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler ve Ev Sahibi Toplulukların girişimcilik faaliyetlerinin artırılmasına ve etkin ve kapsayıcı hizmetler için yerel girişimcilik ekosistemlerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütülmekte olup, merkezi ve yerel düzeyde politika oluşturma, uygulama ve koordinasyon süreçlerine katkı sağlanması planlanmaktadır.
Proje İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Kayseri ve Hatay olmak üzere 11 ilde faaliyet göstermektedir. Toplam 32.6 milyon Avroluk proje bütçesinden girişimcilere ve yerel kurumlara hibe desteği için yaklaşık 17.1 milyon Avro ayrılmıştır.
Projenin hedef grupları potansiyel girişimciler, yerel ve ulusal kurumlar ve ayrıca KOBİ’ler ve kooperatiflerdir. Bu potansiyel girişimciler hem Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler hem de Ev Sahibi Topluluklardan oluşmaktadır. Prensip olarak, bu iki grubun eğitim, eşleştirme ve ağ kurma gibi girişimcilik faaliyetleri ile hibe desteklerinden faydalanma oranı %60’a %40 olarak ön görülmüştür. Avrupa Sosyal Güvenlik Ağı'na kayıtlı Geçici Koruma Sağlanan Suriyeli girişimciler için öncelikli hedef gruplar (i) girişimciliğe eğilimi olması beklenen Suriyeli üniversite öğrencileri, (ii) en az lise mezunu, meslek sahibi, özellikle kayıtlı veya kayıtsız çalışan Suriyeliler ile (iii) en az orta öğretime sahip Suriyeli kadınlar olarak belirlenmiştir. Projenin diğer hedef kitlesi ise; teknoloji geliştirme bölgeleri, girişimcilik merkezleri, organize sanayi bölgeleri, kurumsal sorumluluk projeleri, üniversiteler, kamu kurumlarının girişimcilere hizmet veren oda ve borsalar gibi kuruluşlarıdır. Son olarak, KOBİ’ler, kooperatifler, merkezi düzeyde göç-girişimcilik ve göç-ekonomik kalkınma politikalarına odaklanan merkezi kurumlar, projenin bir diğer hedef grubunu oluşturmaktadır.